Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 24.12.2011.
20:05
Pressonline A

I ljubimci u gradskom prevozu

Odbornici Skupštine grada usvojili su juče odluku koja omogućava vlasnicima pasa i mačaka da u gradske autobuse unesu kućne ljubimce. Odluka se odnosi na životinje visine do 40 santimetra, koje će građani nositi u odgovarajućim transporterima. Vožnja kućnih ljubimaca biće dozvoljena u periodu od 9 do 13 sati i od 18 do 24 časa.

Foto: Ilustracija
 

Kada u vozilo gradskog prevoza unese psa ili mačku, putnik će morati da smesti svog ljubimca tako da ne zauzima previše mesta i da ne smeta ostalim putnicima.


Samo kutije sa ventilacijom

Pooštravanje odgovornosti za vlasnike opasnih pasa

U poslednje vreme desio se veliki broj napada opasnih pasa na Beograđane, što je i bio razlog da se na jučerašnjoj sednici dopuni Odluka o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca. Predrag Petrović, gradski sekretar za komunalne i stambene poslove, istakao je da je cilj pooštravanje odgovornosti za vlasnike opasnih pasa.

- Odluka predviđa i da ubuduće samo punoletne osobe mogu da ih izvode i da uz sebe moraju da imaju pasoš s podacima o psu. Životinja mora da ima i zaštitnu korpu - kazao je Petrović.

Precizirane su i kaznene odredbe, pa tako mandatna kazna na licu mesta iznosi 5.000 dinara, a ako se ide kod sudije za prekršaje od 2.500 do 75.000 dinara.

Odluka nalaže da putnik koji odluči da provoza svog ljubimca mora pre toga da ga smesti u odgovarajuću kutiju, a to može biti kavez, sanduk ili kutija koja ima ventilaciju. Kutija mora da ima dovoljno slobodne površine, kao i visinu koja odgovara životinji tako da po potrebi može da stoji ili leži dok se vozi gradskim prevozom. Transporter u kom se nalazi životinja mora da bude zatvoren katancem, bravom ili rajsferšlusom kako ne bi provukla šapu, njušku ili pokušala da pobegne. Takođe, kažnjivo je i ispadanje i curenje hrane, izmeta ili drugih otpadaka iz transportera.

Zoran Šarac, direktor Direkcije za javni prevoz, kaže da je ova izmena uneta na predlog Sekretarijata za komunalne i stambene poslove grada, ali i velikog broja sugrađana.

- Nova odluka odnosi se i na uvođenje mogućnosti da se manji kućni ljubimci prevoze javnim gradskim prevozom. Preciznije, u vremenu od 9 do 13 sati i od 18 do 24 časa kućni ljubimci do 40 santimetara visine moći će da se prevoze u posebnim transporterima, kako bi ostali putnici bili bezbedni - precizirao je Šarac.

Takođe, gradski prevoz biće zabranjen pijanim osobama, građanima koji boluju od zaraznih bolesti, kao i deci do šest godina bez pratnje odrasle osobe.


Beograd dobija veletržnicu

Odbornici su na jučerašnjoj skupštini usvojili i informaciju o potrebi osnivanja Privrednog društva "Veletržnica - Beograd d.o.o.", koja će se nalaziti na postojećoj lokaciji kvantaške pijace. Beograđani će dobiti od 30 do 40 procenata jeftiniju hranu, a oko 1.500 proizvođača konkurentan okvir za plasiranje svojih proizvoda.

Prema rečima Predraga Petrovića, gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove, osnivanjem veletržnice otvaraju se mogućnosti za povećanje domaće proizvodnje, ali i unapređenje provere kvaliteta i sterilizaciju.

- Na ovaj način onemogućavaju se i nelegalna trgovina i sivo tržište hrane. Pojednostavljuju se javne nabavke prehrambenih proizvoda, omogućava povezivanje sa tržištima regiona i EU, razvoj lokalnih samouprava i grada kao poljoprivrednog centra ovog dela Evrope - rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, ocenjeno je da će čitav projekat biti veoma rentabilan, s visokom stopom profita, i neće biti ugroženo poslovanje "Gradskih pijaca". Osnivački kapital je oko 31,1 milion evra, od čega je nenovčani deo oko 25,3 miliona evra. Dragan Pušara određen je za prvog direktora društva, a za početak poslovanja utvrđen je 1. januar 2012. godine.

Odbornici su usvojili i Odluku o pravima i uslugama socijalne zaštite kojom je proširena lista usluga. Među novinama su dnevni boravak odraslih lica sa smetnjama u razvoju, svratište i personalna asistencija.

POVEZANE VESTI

Subota 24.12.2011. 21:21
Srbija prihvata zakone koji ni u mnogim zemljma Eu ne postoje. Koja "demokratija" u zemlji, i koja briga za zivotinje?! A za Srbe niko ne haje. Vest br 2 ce dokrajiciti ono malo srpskih seljaka koji proizvodnjom i prodajom na pijaci se bore za prezivljavanje. Sirom se otvaraju vrata za prekupce i uvoznicki lobi. Unistavanje srpske poljoprivrede se eto predstavlja kao uspeh, a gradjanima ce biti "bolje" jer ce moci da kupuju "jeftinije".
Nedelja 25.12.2011. 19:44
Мени је страшно возити се са тим џукелама у аутобусу.Мада ми није јасно зашто се не усвоји закон да и кокошке,гуске,патке могу јер и оне су висине до 40 цм,Ужас један,а што не плаћају посебне карте за те џукелетине.Срамота ,сиротиња неможе да се вози бесплатно а ти џукци могу.Шта рећи
Nedelja 25.12.2011. 13:08
Gospodo, ne želim nikoga da vrijeđam, ALI, gdije kod nas radnik može poslije desetak sati rada da se istušira i "čist namirisan deodorantima" da uđe u prevoz i krene kući. Životinje se na zapadu mogu uvesti u gradski prevoz, sa korpom na ustima, na povodcu uz plačenu kartu za istog ljubimca. Normalno treba usvajati dobre stvari sa zapada, ali i odbaciti svakakve gluposti. Treba misliti na naše interese i profit i kulturno nasleđe, kao i njih što interesuje samo njihovi interesi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online