Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 17.12.2011.
12:22
Vestionline A

U Prištini ostalo 78 Srba, žive u strahu

U Prištini sada živi 78 Srba, od 45.000 koliko ih je u tom gradu živelo pre rata, i uglavnom su to stariji ljudi, izjavio je sveštenik Stevo Mitrić, koji je preostalim Srbima i duhovnik, prijatelj i podrška u rešavanju njihovih svakodnevnih i konkretnih životnih problema.

Mitrić je u Prištinu došao 1. jula prošle godine, pošto je crkva Svetog Nikole delimično obnovljena, posle martovskog nasilja 2004.


U crkvenoj porti živi sa suprugom i dvoje dece, kao i sa sabratom Darkom, koji tu, takođe, boravi sa suprugom i dvoje dece.

Srbi u obnovljenoj crkvi Svetog Nikole u Prištini


U izjavi datoj beogradskim medijima Mitrić priča da preostali Srbi u Prištini dolaze i obraćaju se i ako imaju probleme neke druge vrste.


"Ako je potrebno, pružamo im i medicinsku pomoć, obilazimo starije, plaćamo ljude da ih gledaju. Pokušavamo da im koliko, toliko olakšamo život. Zapravo, mi smo im jedina veza sa spoljnim svetom", istakao je Mitrić.


Ipak, prema rečima Mitrića, strah postoji, i on ih ne napušta. "Sabrat Darko i ja živimo koliko, toliko normalno, ali naše porodice nose najveći teret", objasnio je Mitrić.


Naša deca, kako je rekao, ne mogu da se druže pošto postoji razlika u godinama i mali su. "U grad izlazimo u civilnom odelu i deci govorimo da na ulici ne pričaju", dodao je Mitrić.


Crkva Svetog Nikole sagrađena krajem 19. veka. Tu je jedno vreme bilo i sedište prištinske mitropolije. U nemirima 2004. godine, crkva je značajno oštećena.


"Bila je zapaljena, kao i parohijski dom, zvonik, gostinska kuća, sve je bilo uništeno", ispričao je Mitrić.


Prema njegovim rečima, crkva je delimično obnovljena, međutim ta obnova je urađena dosta loše. "Prinuđeni smo da ponovo uradimo neke stvari. Vlaga je na sve strane, drenaža nije urađena kako treba. Kao da neko nije želeo da ovo dobro uradi", ocenio je Mitrić.


On, ipak, smatra da je najvažnije da je crkva stavljena u funkciju i da ima svoj bogoslužbeni život.


Od Mitrićevog dolaska u Prištinu, u crkvi su do sada obavljena dva krštenja. "Nažalost, ovde su sve stariji ljudi i nema nikoga da se venčava, krštava", zaključio je Mitrić.


Nekada u Prištini je bilo 13 pravoslavnih hramova, a danas samo jedan.

POVEZANE VESTI

Subota 17.12.2011. 12:40
....a je li treba komentar na ovo?!!?...od trinaest pravoslavnih crkava u Prishtini ostala je samo JEDNA!!!....od 45 000(a bilo ih je vishe) ostalo ih samo 78!!!.....a shiptari zahtevaju da "shtite" nashu kulturnu bashtinu!!!....
Subota 17.12.2011. 12:37
Sta jos reci ! --- NO COMMENT
Subota 17.12.2011. 13:39
veoma vidljivo i osetno etnicko ciscenje nato zlikovaca,,,strasno tezak zivot za starije SRBe,,,deci posebno....zamislite,kao dete nemas drugara za igru a jos ne smes ni da pricas......ja mislim da na planeti nema goreg kszsmata za coveka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online