Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.10.2011.
14:30
Vestionline A

Pomozite deci oboleloj od raka

Opština Savski venac donela je danas odluku da, do završetka rekonstrukcije zgrade "Doktorova kula", dva zaveštana stana Mijodraga Stanojevića stavi u funkciju Roditeljske kuće za smeštaj dece koja se leče od raka na beogradskim hemato-onkološkim klinikama, a u pratnji roditelja dolaze iz unutrašnjosti Srbije. Pošto ova odluka stupa na snagu odmah, hitno su potrebni nameštaj i električni uređaji za opremanje ova dva stana ukupne veličine 230m², u koje će u jednom trenutku moći da se smesti šest porodica - kaže se u saopštenju Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) koje moli donatore da se jave.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Naš nedavno preminuli sugrađanin, Mijodrag Stanojević, testamentom je zaveštao svoja dva stana, ukupne stambene površine 230m², sa garažom od 18m², u Čolak Antinoj 16, na Senjaku, Opštini Savski venac, sa naznakom da imovina bude iskorišćena u dobrotvorne svrhe.

Tim povodom, odluka Opštine savski venac je da novčana sredstva, dobijena prodajom navedene imovine, investira u rekonstrukciju zgrade Doktorova kula, koja će adaptacijom biti pretvorena u Roditeljsku kuću, za privremeni smeštaj dece obolele od raka, koja dolaze iz unutrašnjosti na lečenje na beogradske hemato-onkološke klinike, u pratnji svojih roditelja.

"Sagledavši potrebu za ovakvom vrstom smeštaja, koji se zove Roditeljska kuća, za smeštaj dece obolele od raka i njihovih bližnjih, Opština Savski venac je svesno ušla u ovaj projekat od nacionalnog značaja, zajedno sa NURDOR-om, sa namerom da pomognemo, ustupanjem zgrade 'Doktorova kula' na korišćenje za ovu namenu, verujući da ćemo tako podstaći i animirati i druge državne institucije da nam se priključe i daju svoj doprinos da zajedno realizujemo ovaj projekat u što kraćem vremenskom roku, na zadovoljstvo svih zainteresovanih strana.

Nažalost, kako sada stvari stoje, mi smo i dalje sami u svemu ovome, iako će se u roditeljskoj kući 'Doktorova kula' smeštati deca iz cele Srbije.

Apelujem na sve privrednike, državne institucije i ljude dobre volje da nam se pridruže i pomognu u realizaciji ovog projekta. Bolest ne bira.

Na tu činjenicu i značaj ovog projekta za celu Srbiju sam i juče podsetio moje kolege, predsednike opština i gradonačelnike gradova Srbije, na prezentaciji koju je NALED organizovao, u saradnji sa Ministartvom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja na temu kako se spremiti za strane investicije i fondove", istakao je Tomislav Đorđević, predsednik Opštine Savski venac.

Cilj je da deca hemioterapiju primaju preko dnevnih bolnica i da što manje vremena provode u bolnicama. Otuda potreba za Roditeljskim kućama, koje predstavljaju u ovom slučaju kuće nade za decu obolelu od raka i njihove roditelje. Namenjene su smeštaju roditelja i dece koja se leče od raka van mesta stanovanja.

Na beogradske hemato-onkološke klinike na lečenje dolazi 70% dece iz unutrašnjosti Srbije. Lečenje od raka može potrajati više godina. Troškovi života tih porodica se, u tom slučaju, tokom lečenja deteta skoro dupliraju, a 80% njih su materijalno ugrožene.

Mnoge majke vrlo često ostaju bez posla ili su prinuđene da daju otkaz, da bi bile uz svoju decu tokom lečenja, zbog ograničenog bolovanja na 4 meseca. Neretko, roditelji spavaju po parkovima oko bolnica u kolima, u najboljem slučaju kod rođaka ili iznajme stan.

Ukupna površina zgrade "Doktorova kula", sa podrumom, je 868m2.

Kada bude rekonstruisana, u njoj će biti 10 soba za smeštaj dece i roditelja, ukupno 200m2, 1 kancelarija 36m2, zajedničke prostorije za odmor, igru i rad dece 213.15m2, kuhinja i trpezarija 60.55m2 i ostaje 120m2 za pomoćne prostorije, perionicu i ostavu.

Zajedničkim naporima NURDOR-a i Opštine Savski venac do sada je putem donacija prikupljeno ukupno 13.679.984,77RSD, a potrebno je još 66.435.013,63RSD, prema predračunu koji je napravila Opština Savski venac.

Važni podaci:

Svakoga dana jedno dete oboli od raka u Srbiji!
Svake nedelje jedno dete umre od raka u Srbiji!
Oko 500 dece se leči od raka tokom godine u Srbiji!
Njih 60% ima sreću da se izleči!
Deca se leče u 5 centara u Srbiji, 3 klinike u Beogradu, Novi Sad i Niš!
Najčešće maligno oboljenje kod dece je akutna leukemija, gde je i procenat izlečenja najveći, oko 70%, a terapija traje 105 nedelja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online