Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 01.09.2011.
10:07 >> 14:18h
Vestionline A

Počela nova školska godina

Nova školska godina počela je danas u oko 1.800 osnovnih i srednjih škola u Srbiji za oko 920.000 učenika.

Rad, zbog rekonstrukcije, neće početi Šesta gimnazija u Beogradu, kao i škole "Jovan Cvijić" u Valjevu, "Dimitrije Todorović Kaplar" u Knjaževcu i "Dositej Obradović" u Novom Sadu.

Sve je spremno za još jednu školsku godinu


One će svoja vrata učenicima, iz bezbedosnih razloga, otvoriti pet, odnosno sedam dana kasnije, a djaci će izgubljene dane nastave nadoknaditi.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je da školska godina počinje u više od 2.300 objekata i da već četvrtu godinu za redom ona počinje bez štrajka prosvetnih radnika.

Obradović će dobrodošlicu đacima poželeti u Kraljevu, koji je pre 10 meseci pogodio zemljotres i gde je veliki broj školskih objekata bio oštećen, ali gde će svi đaci nastavu početi na vreme.

U Kraljevu je školama odobreno da 30 dana, a neke i 40 dana rade skraćeno zbog postojanja dve, odnosno tri smene.

Ove godine u školske klupe prvi put će sesti oko 77.000 đaka prvaka, a 228.000 učenika prva tri razreda osnovne škole dobiće oko dva miliona knjiga, odnosno 830.000 kompleta besplatnih udžbenika.

Počela školska godina na centralnom Kosovu

Za 3.500 osnovaca i 2.500 srednjojškolaca od Štprca do Gračanice i Obilića, danas je počela školska godina tokom koje će učiti po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Savetnik Ministarstva prosvete i obrazovanju na centralnom Kosovu Dušan Maksimović rekao je za agenciju Beta da se nastava izvodi u 30 osnovnih i srednjih škola smeštenih u 15 školskih objekata. Prema njegovoj oceni, broj upisanih učenika, ove godine u srednje i osnovne škole biće na prošlogodišnjem nivou.

Maksimović je rekao da će se tačan broj prvaka znati sredinom spetembra jer je upis u toku. U popodnevnoj smeni, prvog školskog dana u 2011/2012. nastava po
planu i programu Republike Srbije treba da počne i u školama u Gori.

Maksimović je rekao da postoje problemi prevoza učenika iz sela u okolini Kosova Polja u centralnu školu.

Tehničke pripreme - kako što su popravke i krečenje, obavljene su u svim školama iako na primer Opšitna Priština, izmeštena u Gračanicu, za te poslove nije dala ni jedan dinar, kazao je on.

Maksimović je dodao da očekuje da će u toku ovog i sledećeg meseca svim školama biti dostavljeno tečno i čvrsto gorivo za grejanje. Prema njegovim rečima, tenzije na severu Pokrajine ne utiču na nastavu u centralnom Kosovu i dodao da sve dok se nastava bude izvodila po planu i programu Ministarstva prosvete neće biti problema.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.09.2011. 10:19
Ima odličan demotivacioni poster na portalu Vukajlija sa slikom Adolfa u društvu svojih generala gde piše: "1.septembra je napao Poljsku,šta si ti uradio 1.septembra da ne odeš u školu?" Lepo što podeliše knjige,još kad bi ih deca čitala umesto što radije bulje u računare...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online