Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 15.08.2011.
10:47
Beta A

"Kad priznamo pečat sve je gotovo"

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić ocenio je da će u nastavku razgovora Beograda i Prištine o Kosovu i Metohiji, EU dobiti srpski pristanak za pečat i carine, posle čega Uniju budućnost dijaloga neće mnogo zanimati.

Politički analitičar: Dušan Janjić
 
Janjić je rekao da beogradski pregovarači ne žele da priznaju da su prethodno prihvatili, pa odustali od carinskog pečata, zbog čega sad "pripremaju javnost".

"Prema mojim saznanjima o severu Kosova razgovarano je u Briselu, a insistiranje prištinskih medija na mogućim rešenjima pokazuje da je tamošnje javno mnjenje, iako dirigovano, progresivnije od ovog u Beogradu, koje se bavi odbranom pozicije Borislava Stefanovića", rekao je Janjić za list "Danas".

On smatra da se na severu Kosova vodi bitka za rudna bogatstva i energetiku i da "Beograd to još nije shvatio, iako ima rok da do 1. novembra pokrene bilo kakvu konkretnu inicijativu u vezi sa severom pokrajine, osim podele".

Janjić je rekao da bi o severu Kosova, prema listi tema posrednika EU za tehnički dijalog Beograda i Prištine, trebalo da se razgovara i u okviru pitanja institucija, što bi smanjilo srpski manevarski prostor, jer bi status severa bio rešavan u okviru plana Martija Ahtisarija ili varijacija na tu temu.

On smatra da bi Beograd temu severa Kosova trebalo da otvori kroz pitanje decentralizacije, koje je Savet bezbednosti UN pokrenuo još 2002. godine.

Prema njegovim rečima, decentralizacija Kosmeta je u mandatu Unmika i OEBS-a, a ne Evropske komisije, koju predstavlja Robert Kuper, što otvara mogućnost da se o ovoj temi razgovara na posebnom forumu.

Janjić upozorava da će Priština učiniti sve da do toga ne dođe, zbog čega sada preko medija vrši pritisak na SAD da za nju obavi posao.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.08.2011. 10:59
Koliko god da je Milosevic los covjek bio, da je ziv, kod njega nebi sve ovo doslo dokle je doslo. Stara poslovica kaze:" Zavadi pa vladaj" E to su nama napravili u vezi Milosevica.
Ponedeljak 15.08.2011. 11:05
Gotovo je onda kad to narod Srbije kaze Janjicu. Pecat tko prizna ima da mu se sudi za izdaju.Posto imamo Putinovu ponudu na stolu nije istina da smo u corsokaku.EU je kako izgleda stanje sa Italijom i Spanijom kao trecom i cetvrtom evro zonom u corsokakaku.Dobro rece Trif-mi smo mis koji umesto da skace sa broda koji se topi, mi skacemo iz vode na takav potapajuci brod.To cak nije uspelo ni vladi 1941 iako je trojni pakt izgledao u ono vreme mnogo mocniji.Covek je intelektualno bice pa onda razmislja i o onom sta ce da bude za par godina, a kako izgleda situacija u EU imaginarnoj federaciji bez USTAVA onda samo lud covek tamo moze da trazi spas.
Ponedeljak 15.08.2011. 11:09
Beograd je davno preduzeo konkretnu inicijativu kad je prihvatio rezoluciju EU od 19 januara tačka 5 - razgovora o statusu nema i tačka 7 -Srbija mora da rasformira svoje parlelen organe.Sad se samo omča steže jer bez toga nema nam mišljenja Evropske Komisije 12 oktobra. Sastanak u Briselu 15 septembra biće samo potpis na predlog Kupera da se "omogući promet robe zbog interesa Srba" i prihvati pečat države Kosovo. Onda slede priznanja Pacolijevih mušterija kod UN i kraj kosovskog boja žutocrvene konjice. Velika diplomatska pobeda kojom su omogućeni dobrosusedski odnosi kao uslov za korak bliže šalteru EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online