Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 19.03.2011.
08:14
Alo A

Patrijarh služi liturgiju u hramu pagana?

Povodom jubileja Narodnog muzeja u Zaječaru, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej će 1. maja na kasnoantičkom lokalitetu Romulijana služiti liturgiju, saopštio je juče na konferenciji za novinare Bora Dimitrijević, direktor Muzeja.

Patriarh Irinej
 

Njegova izjava šokirala je okupljene, s obzirom na to da su graditelji Romulijane, prema dosadašnjim tvrdnjama stručnjaka, bili protivnici hrišćanskog učenja, koje ih naziva paganskim!


Narodni muzej u Zaječaru obeležiće u aprilu 60 godina svog postojanja. Tim povodom će se na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana kod Gamzigrada, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, 29. i 30 aprila biti održan naučni skup „Hrišćansko nasleđe Romulijane u susret 1700. godišnjici obeležavanja Milanskog edikta“.

Na radoznalost novinara u vezi sa dolaskom patrijarha i služenjem liturgije na tom mestu, Dimitrijević nije bio voljan da odgovori. Direktor Muzeja, upitan kako to da će patrijarh srpski služiti hrišćansku liturgiju na paganskom mestu kao što je Romulijana i da li će to značiti da će Njegova svetost amnestirati paganina Galerija i proglasiti ga za hrišćanina, kratko je rekao da je Feliks Romulijana bila paganska kada je počela da se gradi, a da je u 3. veku postala hrišćanska. Nije želeo da komentariše održavanje naučnog skupa i liturgiju, uz obrazloženje da novinari mogu da dobiju odgovore na sva pitanja na sednici organizacionog odbora, koja će biti održana u ponedeljak?!

Analitičari: To je osveštano mesto

 

Verski analitičar Živica Tucić tvrdi da je, pošto je tamo bila stara hrišćanska bazilika, to osveštano mesto, tako da se tamo može vršiti liturgija.


- Po celom svetu ima primera da su mnogi hrišćanski hramovi izgrađeni baš na ruševinama paganskih hramova. U teologiji se kaže „kad se jednom osvešta mesto, ono ostaje sveto za vjek i vjekova“, tako da je poseta našeg patrijarha Romulijani jedan lep gest. Posle skoro milenijum i po, sadašnji vernici se vraćaju na to mesto gde su se nekada okupljali hrišćani. Divno je što se tamo nastavlja bogosluženje - rekao je za "Alo!" Živica Tucić.


Tenziju nastalu na konferenciji smanjila je arheolog magistar Maja Živić, koja je objasnila da se u centralnoj dvorani palate nalaze ostaci bazilike, ranohrišćanske crkve iz 6. veka i vremena Justinijana Prvog, kao i ostaci još najmanje tri hrišćanske crkve, dok se izvan zidina carske palate nalazi još nekoliko hrišćanskih crkava.

Kako nezvanično saznajemo, na naučnom skupu će biti reči o malo poznatom Ediktu tolerancije vera, koji je 311. godine, dve godine pre Milanskog edikta, doneo car Galerije, graditelj gamzigradske palate.

Subota 19.03.2011. 08:30
bombastican naslov...ne treba vam to, a ni nama....reagujem kad mislim da neke stvari nisu u redu...ovog patrijarha smo svi pomalo napadali sa ili bez razloga...sad nema smisla...
Subota 19.03.2011. 08:29
Je li nas Patrijah poznaje kanone SPC,ili ih je okacio macku o rep,ili vaze novi kanoni koje mu znalacki prenosi "stucnjak" za verska pitanja sa cudniim prezimenom, Tucic,koji je naprasno postao znalac broj jedan..
Subota 19.03.2011. 09:41
Namera je jasna, da se pošalje poruka da smo nekada svi bili jedna crkva Hristova i da je vreme da se ponovo ujedinimo. Zato se kopa po tragovima toga zajedništva. Strogo se izbegavaju mesta o teme koje pokazuju da su pravoslavci ostali ortodoksi ( na grčkom - koji misle ispravno ) a da su oni drugi od učenja Hristovog napravili unosan posao. Sada se ide ka integraciji u kojoj po prirodi stvari veća kompanija proguta manju. Čist biznis.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online