Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 17.02.2011.
09:01 >> 10:41h
Mila Filipović - Vesti A

Patrijarh Irinej u poseti dijaspori u Čikagu

Patrijarh srpski, njegova svetost, gospodin Irinej stigao je u sredu u dvonedeljnu posetu Čikagu. Svečani doček Patrijarhu je priređen u sabornom hramu "Svetog Vaskresenja Hristovog" na Redvud Drajvu, uz hleb i so i srdačnu dobrodošlicu učenika Akademije Sveti Sava, nedeljne crkvene škole, sveštenstva i mnogobrojnih vernika.

Vladika novogračanički Longin sa sveštenstvom služio je Doksologiju, molitvu dobrodošlice, i obraćajući se Patrijarhu Irineju, između ostalog rekao:


"Vaša svetosti, molim Vas da nam se obratite i uputite nam reči ohrabrenja, pouke i utehe. Znamo koliko ćete prilikom ove posete biti zauzeti, ali se nadamo i verujemo da će Vam boravak među nama olakšati to preteško breme, a ne dodati muke i problema. Primite našu iskrenu želju da nam živite na mnogaja i blagaja ljeta, i blagoslovite, svetejšij vladiko".


Zahvaljujući na srdačnoj dobrodošlici, njegova svetost, Patrijarh Irinej je rekao: "Veliku ste mi radost učinili ovim lepim dočekom, naročito rečima mališana i njihovim prisustvom, jer oni su naša budućnost. Drago mi je da sam ponovo među vama, u hramu u kome sam nekada i sam služio, a koji je sada obnovljen i ikonopisan. I ova lepota hrama čini da se osećamo blaženi u domu božijem, da naša srca uzrastaju u tim zdanjima i u veri božijoj. Prenosim vam poruke i najlepše želje naše crkve, našeg sveštenstva i našeg naroda, koji su , iako prostorno udaljeni, uvek uz vas. Ono što nas čini nerazdvojnim jeste ta duhovna sprega, naša svest da pripadamo istoj crkvi, istom narodu, istoj veri. Silom prilika ste otišli iz otadzbine, ali crkva je ta koja čini da smo blizu jedni drugima, da čuvamo svest o svom poreklu i svojim korenima. Svima vama u ime naše crkve želim da i ovde čuvate ono što nam je zajedničko i za nas jedinstveno. Naš narod i danas doživljava teške dane, ali vera u Boga pomaže da se izborimo sa patnjama i stradanjima, uz nadu da ćemo dočekatri bolje dane. I ne zaboravite nikada svoje poreklo. Zbog ove dece, koja se i sada čuju u crkvi, zbog njihove budućnosti i vere. Budite ponosni što ste pravoslavni, na tom apostolskom predanju odnegovani. Nedavno mi je jedan zvaničnik katoličke crkve rekao da je sada trenutak kada smo mi potrebniji njima, nego oni nama, zato što smo mi očuvali veru apostolsku, a oni su sa tog puta često silazili. Mi smo veru sacuvali, to najveće blago koje nas čini boljim i drugačijim. Neka vas blagoslov prati i u ovoj zemlji, i ne zaboravite svoj stari kraj i svoje poreklo. Neka vas blagodar božija štiti i čuva u ovim teškim vremenima."


Njegova svetost, Patrijarh Irinej, u subotu će služiti parastos na šestomesečnom pomenu upokojenom Mitropolitu Hristiforu. Tokom njegove posete biće održana i eparshijska godišnja skupština Mitropolije Libertivilsko-čikaške, kao i razgovori o poslovanju mitropolije kojom privremeno administrira.


U nedelju, 27. februara njegova svetost, Patrijarh Irinej, služiće svetu arhijerejsku liturgiju u sabornom hramu "Svetog vaskresenja Hristovog", posle čega će Patrijarhu u čast biti priređen svečani banket u crkvenoj sali.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.02.2011. 10:33
Nisu oni otišli silom prilika kao gastarbajteri nego silom onih kojem je dao orden cara Konstantina nesretnik. Kada će početi otvaranje arhiva UDB već jednom i u Srbiji kao u Istočnoj Nemačkoj da budemo načisto ko je šta i gde radio od sveštenstva.
Četvrtak 17.02.2011. 09:51
Prvo je bila greska u naslovu "Zene piloti vojski Srbiji",a sada "Patrijarh Irinej posetio dijasporu u Cikago".Pa pdakle Vam je taj pismeni strucnjak,jel i on iz Demokratske?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online