Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Ponedeljak 24.01.2011.
08:24
danas.rs A

Srbi, uvedite zatvor za političare!

Grupa država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije - GREKO došla je do saznanja da efektivna kontrola nad finansiranjem političkih stranaka u Srbiji skoro da i ne postoji, pa se kao rešenje ovog problema predlaže i uvođenje niza drugih oblika kazni, kakva je na primer - zatvor.

Rešenje je lako, samo ga treba primeniti: Drago Kos

- Jedna od naših najvažnijih preporuka se odnosi na uspostavljanje jasnih kompetencija nadležnog tela - protivkorupcijske agencije i njeno potpuno osposobljavanje za obavljanje tih funkcija. Bez efektivnog kontrolnog mehanizma i najbolji propisi ostaće mrtvo slovo na papiru - rekao je za “Danas“ Drago Kos, član Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije.


Ima li nade da se novim zakonom o finansiranju stranaka obezbedi transparentnost u ovoj oblasti?

- Očekujemo, da će novi propisi na tom području doneti rešenja, koja će zadovoljiti pravila GREKO i stvarno doneti promene na tom području u Srbiji. Novi zakon o finansiranju stranaka u tome će biti veoma značajan i nacrt zakona ázasad izgleda dobro - ali tek ostaje da se vidi, kako će se implementirati njegova konačna rešenja.


Koliko su predviđene kazne u Srbiji, u procesu finansiranja političkih stranaka, adekvatne predviđenim prekršajima?

- Nisu adekvatne. Procena GREKO je da su preblage te da ih treba ne samo zaoštriti, nego i uvesti druge oblike kazni. Na primer, treba uvesti zabranu finansiranja iz budžeta za određeno vreme, zatvorske kazne za individualne počinioce i slično.


Kako u Srbiji izbeći situaciju da stranke i dalje posluju kao uspešna preduzeća?

- Samo doslednim sprovođenjem propisa. To znači da privredna delatnost političkih stranaka ne može biti njihov prioritet i da u obimu, u kojem postoji, mora da služi samo osnovnim, a to je političkim ciljevima i delatnostima stranke. To je i razlog, zbog čega GREKO preporučuje ograničenja na samo par dozvoljenih privrednih aktivnosti političkih stranaka.

U normalnim državama društvo na prvom mestu...

Kako komentarišete odredbu da donatori sredstava određene stranke, neće moći da učestvuje na javnom tenderu, koji organizuje država?

- U normalnim demokratijama finansijeri finansiraju određene stranke ili političare ne zbog sopstvene koristi, nego zbog toga, da od pobede njihovih kandidata ima korist čitavo društvo u vidu razvoja ekonomije, pravnog i političkog sistema, itd. Pogrešna je pretpostavka da finansijeri za svoje finansiranje političkih stranaka treba da budu nagrađeni dodeljivanjem konkretnih poslova. To se u nekim zemljama stvarno i događa i to je jedan od najopasnijih vidova korupcije.

Ponedeljak 24.01.2011. 08:29
na BLOGU BRE moj brat je postavio fotografiju buduceg zatvora za politicare i njihovih novih stanara. VREDI POGLEDATI !
Ponedeljak 24.01.2011. 09:15
Dakle posle iskustva sa korupcijom u Bugarskoj i Rumuniji jasno su stavili do znanja da je uslov svih uslova da se iskoreni korupcija, a ne Mladic ili tako neka prica. Ima Srbija jedan strasan zakon koji ih na smrt plasi samo treba imati mu..a da se sprovede. To je jezivi zakon o ODUZIMANJU nezakonito stecene imovine. Kada padne ova trula kruska i dodje prava vlast odgovor drzave ce biti JEZIV sve po tom zakonu. Oko za oko, zub za zub, svakom prema zasluzi.
Ponedeljak 24.01.2011. 10:07
I opet ce biti na teretu naroda,i zatvor mora da se finansira iz budzeta,prema tome uvesti smrtnu kaznu,za IZDAJU I KORUPCIJU DRZAVE SRBIJE!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online