Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 19.01.2011.
16:11 >> 21:15h
Beta A

Za Časni krst - svi u vodu!

Učenik četvrtog razreda gimanzije u Obrenovcu Nikola Banković prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta na beogradskoj Adi Ciganliji. Banković je bio prvi u konkurenciji 57 plivača, među kojima su i pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, članovi borilačkog udruženja "Svibor".

 

Krst od leda, za koji se plivalo na temperaturi vazduha od tri stepena i vode od 3,6 stepeni, šačinjen je od prošlogodišnje svete vodice iz Hrama svetog Đorđa na Banovom Brdu i težak je 15 kilograma.


Po izlasku iz vode Banković je kratko rekao: "Osećaj je neponovljiv". Njemu je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej uručio bogojavljenski krst i plašt.


Patrijarh je okupljenima ispred restorana "Jezero" na Adi Ciganliji čestitao Bogojavljenje tradicionalnim pozdravom "Hristos se javi" i poručio da je Bogojavljenje praznik nad praznicima pošto se u njega slivaju svi hrišćanski praznici.

Zemun: Dušan Ivičić prvi krsta

Dvadesetogodišnji student uz Zemuna, Dušan Ivičić, poneo je titulu nosioca Bogojavljenskog krsta, pobedivši u trci koja je 15. put održana na Zemunskom keju.

Osvećenje Dunava obavio je vladika hvostanski Atanasije Rakita pred nekoliko hiljada okupljenih građana, uz tradicionalni pozdrav "Bog se javi" .


Predsednik Organizacionog odbora Damir Kovačević je uručio medalju Ivičiću, viteškim plaštom ga je ogrnuo predsednik opštine Zemun Branislav Prostran, dok je časni krst za 2011. godinu u trajnom vlasništvu dobio od vladike Atanasija Rakite.


Niš: Časni krst za Sašu Simića

U Nišu je prvi do krsta doplivao Saša Simić
 

Na tradicionalnom takmičenju za Časni krst povodom hrišćanskog praznika Bogojavljanja, na Nišavi je pobedio pripadnik žandarmerije Saša Simić (33).


Manifestaciju je organizovala gradska opština Medijana sa niškom eparhijom, a u takmičenju je učestvovalo 19 najodvažnijih među kojima je najstariji učesnik bio penzioner iz Aleksinca Miloš Mirković (60). Plivanje za Časni krst u Nišu je posle 68 godina pauze, obnovljeno 2007. godine.

Kosovo i Metohija: Đorđe Kasalović

Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista, obeležen je danas plivanjem za Časni krst u jezeru Gazivode, na severu Kosova i Metohije, a do krsta je prvi doplivao Đorđe Kasalović iz Kosovske Mitrovice.

Kasalović je do Bogojavljenskog krsta doplivao prvi u konkurenciji 25 takmičara, a ovu manifestaciju, koja je prva na severu KiM, pratilo je oko 1.000 okupljenih građana.

Episkop raško-prizrenski Teodosije osveštao je krst i vodicu, zaželevši da današnji događaj bude dobar početak i da se na mestu gde je održan svake godine okupljaju vernici kako bi obeležili praznik krštenja Isusa Hrista. Manifestaciju je organizovala opština Zubin Potok i Crkvena opština Zubin Potok.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.01.2011. 16:27
Ja cestitam svim junacima za ucesce u tom događaju inace sebe smatram strastvenim plivacem al ne znam da bih bas iso u ovaj led da plivam svaka jim cast
Sreda 19.01.2011. 16:28
Ja cestitam svim junacima za ucesce u tom događaju inace sebe smatram strastvenim plivacem al ne znam da bih bas iso u ovaj led da plivam svaka jim cast
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online