Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 08.10.2010.
11:07
Fonet A

I Srbin nameštao utakmice?

U Nemačkoj je upravo počelo suđenje za nameštanje utakmica u nekoliko evropskih zemalja, a među optuženima se nalazi i - jedan Srbin.

Ako optužbe nemačkog tužioca budu dokazane, evropski fudbal zadesiće skandal kakav do sada nije viđen, ocenjuju nemaćki mediji.

Pred sudom u Bohumu sudi se četvorici optuženih za nameštanje više od 30 fudbalskih utakmica. Među optuženima su dvojica turskih državljana, bivši nemački profesionlani fudbaler i Srbin imenovan samo kao Stevan R.

Oni se terete da su nameštali rezultate utakmica podmićivanjem sudija i fudbalera. Ako se dokaže da su krivi, mogli bi da budu osuđeni na po deset godina zatvora. Portparol suda u Bohumu je Voker Talarovski.

"Radi se o 32 utakmice koje su igrane u drugoj nemačkoj ligi, drugoj švajcarskoj ligi, zatim mečevi u Mađarskoj i kvalifikacije za svetsko fudbalsko prvenstvo za mlađe od 21 godine", rekao je portparol bohumskog suda Folketr Talarovski novinarima pred početak procesa.

Utakmice koje su navodno nameštene igrane su i u Hrvatskoj, Sloveniji, Belgiji... Postoji, međutim, sumnja da bi još nekoliko ljudi moglo da bude optuženo za nameštanje gotovo 300 utakmica u 15 zemalja. Među utakmicama za koje se sumnja da su bile nameštene tri su odigrane u Ligi šampiona.

"Izgleda da je policija u Bohumu radila na slučaju organizovanog kriminala kada je otkrila, prisluškujući telefonske razgovore, da se radi o fudbalu", kaže Bi-Bi-Sijev novinar Tim Mansel koji je dobro upućen u ovu priču.

Osobe koje je policija prisluškivala pričale su o nameštanju utakmica i parama koje će da zarade u kladionicama kada stave opklade na rezultate koje su prethodno dogovorili. Sumnja se da su četvorica optuženih pred nemačkim sudom i još nekoliko osoba, za koje se očekuje da budu optužene, ostvarili dobit od nekoliko miliona evra.

Mansel je video transkripte nekih od telefonskih razgovora koje je prisluškivala policija i izgleda mu da je najpopularnije bilo kladiti se na ukupan broj postignutih golova na utakmici. Možete se kladiti da će na utakmici biti postignuto recimo šest golova i, ako se to i desi, dobićete mnogo para.

"Tako smo u transkriptu jednog od telefonskih razgovora videli kako su optuženi bili nervozni dok su iščekivali da na jednoj utakmici bude postignut šesti gol. Kada se to i desilo, svi su počeli da se raduju i slave, jer je to značilo da su zaradili mnogo novca", kaže Masel.

Iako se Bundesliga ne dovodi u vezu sa ovim slučajem navodnog nameštanja utakmica, nemački fudbalski savez je saopštio da pomno prati razvoj događaja.

Savez se, po rečima njegovog portparola Ralfa Kotkera, nada da će to pomoći da se sistem klađenja poboljša i očisti od zloupotreba.

"Nemački fudbalski savez i sportska udruženja u drugim zemljama imaju granice do kojih mogu da se nose sa ovakvim kriminlanim aktivnostima. Ipak je to posao za pravosudne organe", rekao je Kotker povodom početka suđenja u Bohumu.

Nemački fudbal, međutim, nije imun na protivzakonite rabore. Još se oporavlja od skandala od pre pet godina, kada je na dve godine zatvora osuđen sudija Robert Hojzer.

On se najpre teretio samo za nameštanje utakmice u kupu Nemačke, kad je dosudio dva vrlo nelogična penala i dao crveni karton igraču Hamburga, posle čega je suparnički Paderborn dobio tu kontroverznu utakmicu sa 4:2.

Posle se, međutim, ispostavilo da je Hojzer bio povezan sa hrvatskim podzemljem i da je učestvovao u nameštanju i nekoliko drugih utakmica.

Ali i davno pre toga, još početkom 1970-tih, u Nemačkoj je bilo otkriveno da je nekoliko igrača bilo podmićeno u jednoj prvenstvenoj utakmici. 

Sreda 24.08.2011. 09:48
ako je, zasto bi on bio blesav ako su oni ludi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online