Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 30.01.2014.
05:14
Srna A

Istraga protiv Ivanovića pokrenuta u februaru 2013.

Glavni tužilac Euleksa na Kosovu i Metohiji Džonatan Ratel izjavio je da je predmet protiv lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija i pravda" Olivera Ivanovića formalno otvoren odlukom o pokretanju istrage koja je donesena u februaru prošle godine.

U zakonu postoji pretpostavka da osoba koja u pritvoru čeka odluku o eventualnom suđenju može da očekuje da će njen slučaj biti brzo rešen: Oliver Ivanović

Osvrćući se na nedavno pritvaranje lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija i pravda, Ratel u pisanoj izjavi navodi da je jedan tužilac u februaru 2013. godine, u tekućoj istrazi o ratnim zločinima i posleratnim incidentima, uključujući teško ubistvo, podneo optužnicu protiv Ivanovića. 

"Radilo se o veoma ozbiljnim tvrdnjama. Tužilac je zatim imao rok da izgradi predmet - da odredi istražna sredstva, da izvrši uvid u postojeća dokumenta u vezi sa predmetom i da ispita sve svedoke koji su mu bili na raspolaganju", napominje Ratel.

Pročitajte još:

* Ivanović priveden zbog ratnog zločina?

* Ivanović pod sumnjom zbog mosta na Ibru?

* EU, V. Britanija i SAD u šoku zbog Ivanovića

* Olivera otpisao i Beograd

On je istakao da je posle gotovo godinu dana tužilac odlučio da postoji dovoljno dokaza za obavljanje razgovora sa osumnjičenim u datom predmetu.

"Iz tog razloga, u ponedeljak ujutro, 27. januara, osumnjičeni Oliver Ivanović se dobrovoljno pojavio u stanici policije u Severnoj Mitrovici, prema prethodnom dogovoru sa međunarodnim tužiocem", navodi Ratel.

On je potvrdio da je sa Ivanovićem obavljen razgovor u vezi sa navodnim ratnim zločinima iz 1999. godine i posleratnim incidentima iz 2000. godine, uključujući teško ubistvo. Na kraju razgovora, kako ističe Ratel, tužilac je iskoristio svoja ovlašćenja i izdao nalog za hapšenje osumnjičenog.

"Takođe, tužilac je pretpretresnom sudiji podneo zahtev za njegovo zadržavanje u sudskom pritvoru. Sudija je odobrio zahtev zbog čega je osumnjičeni zadržan u sudskom pritvoru", objašnjava Ratel i napominje da je osumnjičeni potpuno sarađivao tokom pravnog postupka.

Zatvor po ekstra standardima

Osumnjičeni je zadržan u Pritvornoj jedinici u Prištini, jer je sud tako naložio.

"Pritvorska jedinica u Prištini ima veoma dobre uslove smeštaja pritvorenika različite etničke pripadnosti. Njihov smeštaj je u skladu sa svim standardima Evropske unije za boravak pritvorenika. Pritvoreniku su omogućena sva odgovarajuća prava komuniciranja sa njegovim pravnim zastupnikom", tvrdi Ratel.

On ističe da će nalog za 30-dnevni pritvor biti ponovo razmatran po isteku tog perioda, kada će tužilac morati da podnese argumente o tome zašto osumnjičeni treba da bude dalje zadržan u pritvoru.

"Do tada tužioci nastavljaju da rade na predmetu, mogu da ga prošire ili da ga sažmu", objašnjava Ratel.

Predmet je formalno otvoren odlukom o pokretanju istrage koja je donesena u
februaru prošle godine, međutim, iako optužnica ne mora da bude podnesena sve do februara 2015. godine, Ratel napominje da u zakonu postoji pretpostavka da osoba koja u pritvoru čeka odluku o eventualnom suđenju može da očekuje da će njen slučaj biti brzo rešen.

Ratel tvrdi da Tužilaštvo ne prima bilo kakva uputstva političkog karaktera, te da su njegova jedina uputstva sadržana u zakonu.

"To se neće promeniti", napisao je Ratel.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.01.2014. 06:31
Ajde
Četvrtak 30.01.2014. 08:52
U kojem zakonu,koje drzave!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online