Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.08.2013.
14:22
Beta A

Bajec: Bilo je zloupotreba u Kliničkom centru

Bivši direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Đorđe Bajec rekao je danas da je u vreme dok je vodio tu zdravstvenu ustanovu obavestio sve relevantne organe o potencijalnim zloupotrebama dopunskog rada, a da je tada na njegov zahtev pokrenuta i interna istraga o nenamenskom trošenju sredstava.

Povodom krivičnih prijava protiv 15 zaposlenih u KCS-u zbog sumnje da su, prijavljivanjem dopunskog rada, tu ustanovu oštetili za oko 2,1 milion evra, a među kojima je i Bajec, on je u saopštenju naveo da u potpunosti podržava utvrđivanje istine o intervencijama koje su rađene na Klinici za
kardiologiju i kardiohirurgiju KCS-a.

Direktor Centra Miljko Ristić juče je rekao da je lažni dopunski rad prijavljivan na klinikama za kardiologiju i kardiohirurgiju tokom 2011. godine.

Foto: Ilustracija

"Dok sam bio direktor KCS-a, pismenim putem obavestio sam sve relevantne organe o potencijalnim zloupotrebama Pravilnika o dopunskom radu koji je donelo Ministarstva zdravlja. Ugovor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i KCS-a bio je važeći za određen broj usluga, a za utvrđivanje uočenih nepravilnosti, na moj zahtev kao direktora KCS-a, interna kontrola pokrenula je istragu o nenamenskom
trošenju sredstava. O svemu tome obavešteni su svi relevantni državni organi", naveo je Bajec u saopštenju.

Kada je reč o ugovoru KSC-a i Kliničkog centra Niš, on je naveo da je, kada je saznao da se lekari duplo plaćaju, insistirao na prekidu ugovora, bez obzira na pritisak pacijenata, uprave KC Niš i medija.

"Ovakav vid profesionalne zloupotrebe, a za ličnu korist, nisam mogao da dozvolim. Stojim na raspolaganju svim državnim organima radi utvrđivanja istine, odbrane lekarske časti i položene zakletve da ne stanu samo na ovom slučaju, već radi dobrobiti svih građana Srbije, svi oni koji su se ogrešili o zakon moraju da odgovaraju. Samo na taj način povratićemo narušeni ugled naše lekarske profesije", naveo je Bajec.

Krivičnom prijavom su po službenoj odgovornosti obuhvaćeni i tadašni direktor KCS-a Đorđe Bajec, direktor Klinike za kardiologiju Miodrag Ostojić i njegov zamenik Branko Beleslin, a sa Klinike za kardiohirugiju tadašnji direktor Mile Vraneš i zamenik
Petar Đukić koji je sada u penziji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online