Četvrtak 6. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 07.09.2012.
14:52

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Sijamci rođeni i umrli u bedi

Na internetu osvanuo je apel za pomoć Nebojši Marinkoviću (22) i Suzani Halilović (20), roditeljima sijamskih bliznakinja, rođenih u Smederevu 18. avgusta, koje su živele samo 12 dana.

Kako nismo uspeli da kontaktiramo rođaka nesrećnih Halilovića - Davida Janijevića (koji živi u Salcburgu u Austriji), koji je i stavio apel na Fejsbuku, nesvakidašnju informaciju o rođenju i smrti sijamskih blizanaca, proverili smo u smederevskoj bolnici "Sveti Luka".

Dobili smo nezvaničnu potvrdu da su sijamke odmah po carskom rezu prebačene u Univerzitetsku dečju kliniku u Beogradu, da su imale zajednička plućna krila, jedno srce i da su bile spojene duž celog stomaka...

Posla sve manje

- Ne bežimo od posla, ali fizikalce i nadničare više skoro niko i ne traži. Nemamo stalne prihode, pa je za nas nadnica od 1.000 dinara, što je oko osam evra, velika k'o kuća. Al' šta vredi kad od posla do posla prođe i deset dana. Dosad ni od koga nismo tražili pomoć, a ni ne znamo kome da se obratimo. Ali sad nam je neophodna. Najsrećniji bih bio da Danijel i Aleks završe makar osnovnu školu, ali kako kad nemamo para - naglas razmišlja Nebojša.

Reporteri "Vesti" posetili su roditelje koji u Osipaonici kraj Smedereva žive u neljudskim uslovima i s mukom izdržavaju dvojicu mališana.


Nesrećni otac Nebojša potvrdio je da su sijamske bliznakinje preminule 1. septembra, ali i da ih je Univerzitetska dečja klinika iz Beograda telegramski obavestila o tome 3. septembra. Takođe, Nebojša je objasnio da su deca kremirana, ali da on i nevenčana supruga Suzana nemaju novca da plate ni osnovne troškove i očekuju pomoć od socijalne službe Smedereva.


- Umrle su naše bliznakinje, proklinjem dan kad sam rođen - jecajući kaže Nebojša Marinković.


- Šta da kažem, i sami smo krivi što nam se ovo desilo! Nismo poslušali doktora i smrt je ušetala u naš život - jecajući kaže nesrećni čovek, vodeći nas kroz otpad do svoje kuće u Osipaonici.


Čatmara, oronula i neokrečena. Ispred, staro gvožđe, papiri, plastika i šporet "smederevac" na kome Suzana kuva, zimi i leti. Otvara vrata jedine prostorije, tri puta tri, u njoj razvučen pohabani trosed na kome spavaju Suzana i Nebojša i njihovi petogodišnji sin Danijel i trogodišnji Aleks. Nema pokućstva, u jednom uglu samo kutija u kojoj je njihov ceo život - nešto odeće i posuđe.

Nadali se operaciji

- Gledao sam ta mala bespomoćna bića, moje bebe spojene stomakom kako se muče u inkubatoru i molio se bogu da požive, jer su mi lekari rekli ako budu živele tri meseca biće operisane, odnosno, razdvojene u Engleskoj. Nažalost, male mučenice teške tri kilograma i šesto jedva su živele 12 dana - ridajući priča nesrećni otac.

- Suzana je za sve tri trudnoće samo jednom išla na lekarski pregled i to ovaj poslednji put, u sedmom mesecu. Jedva smo i za to skupili novac. Lekar je upozorio da nije dobro. Video je dve glave, a jedno telo i uputio nas na dodatni pregled - kaže Nebojša.
Pitamo da li je doktor sumnjao na genetički poremećaj i uputio ih na amniocintezu (kontrolu plodove vode), a nesrećnik klima glavom...


- Mi smo bez dana škole, neškolovana sirotinja i bogu je teška... Nismo otišli na taj pregled. Mislili smo ako su Danijel i Aleks rođeni zdravi, ni blizancima neće biti ništa. Mesec dana kasnije, u osmom mesecu trudnoće, Suzana je carskim rezom rodila sijamske bliznakinje koje su odmah prebačene u Beograd - rekao je naš sagovornik.


- A i da smo shvatili značaj tog pregleda, šta bi to promenilo kad nismo imali novca ni za autobusku kartu do Smedereva, a kamoli za lekarski pregled?! Nažalost, našim bliznakinjama nije bilo spasa - ispričao je nesrećni otac.

POVEZANE VESTI

Petak 07.09.2012. 15:19
Bebe su kremirane, a ovi iz "pogrebnih usloga" poslali racun za sanduk i za transport?!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online