Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 13.06.2011.
20:14
RTS A

Euleks traži dr Frankenštajna

Specijalni tužilac Euleksa objavio novu optužnicu za slučaj nelegalne trgovine ljudskim organima, poznat i kao "Slučaj Medikus". Međunarodne poternice raspisane za Turčino Erčinom Jusufom Somnezom i Izraelcom Mošom Harelom.

Hapšenje dr Somneza, koga su nazvali dr Frankenštajn

Somnez, koga su turski mediji prozvali "doktor Frankenštajn", i Harel terete se za trgovinu belim robljem, organizovani kriminal i nelegalno obavljanje medicinske delatnosti. Optužnica je podignuta posle široke istrage o događajima u prištinskoj privatnoj klinici "Medikus" tokom 2008. godine,

Somnez, koga je u januaru uhapsila policija u Turskoj, da bi ubrzo zatim bio pušten na slobodu, u privatnoj klinici "Medikus" u Prištini operacije je izvodio uz pomoć još najmanje šest osoba, uključujući Harela i Iljira Recaja, bivšeg zvaničnika Ministarstva zdravlja vlade u Prištini.

U optužnici protiv Sonmeza navodi se da su donatori bubrega obično poticali iz siromašnih delova istočne Evrope i centralne Azije. Sonmez im je obećavao oko 15.000 evra po bubregu, dok bi ih kasnije prodavao za 100.000 evra. Donatori bi ostajali i bez novca i bez organa. Klijenti su mahom bili bogati Izraelci i ljudi sa Zapada. Prema podacima iz istrage, jedan izraelski advokat za bubreg je dao čak 180.000 evra.

Njegov ključni saradnik na Kosovu i Metohiji bio je Šaip Muja, politički savetnik Hašima Tačija za pitanja iz oblasti zdravstva i čovek koji suštinski povezuje slučaj klinike "Medikus" sa navodima o krađi organa Srba otetih na Kosmetu 1999. godine.

Istražioci Saveta Evrope, koje je predvodio Dik Marti, opisali su Šaipa Muju kao centralnu figuru u međunarodnim mrežama trgovine ljudima i ugovaranja nelegalnih hirurških operacija, dok je rat proveo u centrali OVK, u Tirani.

"Muja je čovek koji je ušao u posao sa Jusufom Sonmezom tokom svojih putovanja u Tursku, tokom rata na Kosovu, što je rezultiralo švercom bubrega iz Albanije za Istanbul. Nije slučajnost da je igrao ulogu i u stvaranju 'Medikusa', manje od deset godina kasnije", rekao je u decembru za britanski "Gardijan" obaveštajac iz Vašingtona, koji je tražio da ostane anoniman.

"U mnogo čemu, to su dve slične operacije. U oba slučaja, imate tajne objekte koji povezuju važne igrače među kosovskim Albancima sa trgovinom organa nevinih žrtava i uključuju se u međunarodne mreže kako bi profitirali od Sonmezovih operacija", naveo je taj izvor.  

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.06.2011. 21:22
neka pitaju koljaca tacija gde je. gde ga je zakopao. cisto sumnjam da je ziv.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online