Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 05.11.2010.
13:23
Tanjug A

Crna Gora kandidat za EU?!

Crna Gora će dobiti preporuku Evropske komisije za status države kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali će do početka pregovora morati da uloži dodatne napore da popravi stanje u mnogim oblastima, navodi se u internom dokumentu koji čini politički deo mišljenja EK, prenosi podgorička "Pobjeda."

Izgleda da su ozbiljnije reformisani od Srbije: Proslava crnogorske nezavisnosti
 


U mišljenju Evropske komisije o zahtevu Crne Gore za članstvo u EU koji će biti predstavljen javnosti u utorak, 9. novembra, a koji objavljuje "Pobjeda", navedeno je da se napredak očekuje u borbi protiv organizovanog kriminala, sprovođenju izbornog zakona, ulogu parlamenta u imenovanju sudskih i tužilačkih saveta i državnih tužilaca, kao i efikasnost pravosuđa.


EK konstatuje da je Crna Gora, kako se navodi, parlamentarna demokratija koja funkcioniše uveliko u skladu sa evropskim standardima.


Konsenzus među političkim partijama o jačanju države postaje, dodaje se u dokumentu, sve snažniji, a postoji i u pogledu članstva u EU.


"Ipak dok su zakonske i institucionalne osnove zemlje uglavnom sređene, postoje nedostaci u funckionisanju demokratskih institucija, a takođe postoje nedostaci u sprovođenju zakona", navodi se u dokumentu EK.
 

Crna Gora je, kako se navodi, poslednjih godina, ojačala pravni i institucionalni okvir vladavine prava, međutim, njegovo sprovođenje nije dobro.


Ukazuje se da su glavni problemi vezani za politizaciju sudstva i nedostatke u funkcionisanju institucija za primjenu zakona, pogotovo u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.


Reforme u sudstvu se sprovode, a među ostvarenim rezultatima su osnivanje novih institucija kao što su sudski i tužilački savjet, usvojene mere za poboljšanje nezavisnosti i efikasnosti.

"Međutim i dalje postoji ozbiljna zabrinutost zbog uloge parlamenta u imenovanju sudskih i tužilačkih saveta i državnih tužilaca. Takođe postoji zabrinutost u pogledu efikanosti i odgovornosti pravosuđa", navodi se u dokumentu EK.


Ocenjuje se da je Crna Gora uglavnom sredila pravni institucionalni okvir koji je potreban za borbu protiv korupcije, ali da je ipak ta pojava i dalje rasprostranjena u mnogim oblastima i predstavlja ozbiljan problem.


"Zakon protiv korupcije nije dosledno sproveden. Osim toga pravni okvir za sprečavanje sukoba interesa i finasiranje političkih stranaka i izbornih kampanja imaju značajne nedostake", smatraju u EK.
 

"Istražni kapaciteti i koordinacija sprovođenja zakona su i dalje slabi. Potrebna je jaka politička volja da se značajno poboljšaju rezultati u borbi protiv korupcije", ukazuje EK.
 

Navodi se da je u borbi protiv organizovanog kriminala pravni okvir koji je razvila Crna Gora uglavnom adekvatan i kapaciteti su poboljšani. "Ipak organizovani kriminal je i dalje ozbiljan problem. Pranje novca i krijumčarenje droga su glavni problem", navode iz EK.


Ocenjuje se da je pravni okvir protiv diskriminacije znatno poboljšan. "Međutim u praksi Romi, Aškalije i Egipćani, osobe sa invaliditetom kao i lezbijke, gejevi, biseksualci i transrodne osobe (LGBT) su i dalje izloženi diskriminaciji čak i od državnih organa", navodi se u dokumentu.

POVEZANE VESTI

Petak 05.11.2010. 13:27
nova siptarska drzavica. zar to nismo vec konstatovali. siptari karaju crnogorce. i to je to. neka se nose u EU. mi necemo. nama su ubijali decu. bacali su bombe na nas.
Petak 05.11.2010. 13:52
"Ipak dok su zakonske i institucionalne osnove zemlje uglavnom sređene, postoje nedostaci u funckionisanju demokratskih institucija, a takođe postoje nedostaci u sprovođenju zakona"- Pa dobro bagro Evropska da nisu mozda i kod vas sredjeni na isti nacin. Stranka sto je na vlasti je sav narod koji je protiv njihove politike dovela do ivice egzistencije. Ali ako tako shvatate koncept demokratije onda se ne zna ko je veci lopov. A da, iz "srdacnih pozdrava" izdvajam naravno skandinavce ipak su oni na visem nivou od sve ostalih, pa i nas.
Petak 05.11.2010. 16:27
Potrebno im je sveze meso i budale za odlazak u Afganistan. Sad salju supkove poput Crnogoraca, balija, strumfova, Krvata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online