Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 04.11.2010.
03:17
Vestionline A

Tadiću, zašto Vukovar, a ne Jadovno?

Predsednik Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. Dušan Bastašić uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kome ga pita zašto pre posećuje Vukovar nego Jadovno i zašto umesto Paulin Dvora ne ode u Pakračku Poljanu.

"U Paulin Dvor odlazite, posle Ovčare, gde je sa ''agresorske'' strane pobijeno više dve stotine zarobljenih hrvatskih branitelja. Radi se, bez sumnje, o ratnom zločinu nad prethodno razoružanim braniteljima. Uvažavam svaku žrtvu, ali izabrano mesto srpskog stradanja smatram poznatim načinom minimiziranja žrtava koje je učinila hrvatska strana", podseća Bastašić u pismu.

Marginalizovanje srpskih žrtava: Boris Tadić

On ističe da je u Pakračkoj Poljani pod rukovodstvom, nadzorom i uz direktno učešće Tomislava Merčepa, "isturene ruke Ministarstva za unutrašnje poslove i Vlade tadašnje Hrvatske, na najbrutalnije i najperverznije načine, za šta postoje živi svedoci, usmrćeno više od dve stotine zagrebačkih Srba, nenaoružanih i odvedenih iz njihovih stanova i kreveta".

Bastašić podseća da su ne samo Srbija, nego i Srbi u celoj tada još nepriznatoj Hrvatskoj, a i kasnije, proglašeni agresorima.

"Dakle, oni u svojim kućama i dvorištima u kojima su ih hrvatski ''branitelji'' klali, ubijali, mnoge proterivali i redom pljačkali. Podsećam Vas da su te postupke zvali ''oslobođenje od agresora'' ", navodi Bastašić u otvorenom pismu Tadiću, pred njegovu sutrašnju posetu Vukovaru.

On je dodao da je Tadić "ražalostio i izneverio potomke i poštovaoce Jadovinskih žrtava kada se nije odazvao njihovom pozivu da zajednički obeleže dan sećanja na Jadovno, prvo obeležavanje u 69 godina".

"Braća smo po jami Jadovinskoj, jer dole u bezdanu Velebita još uvek leže kosti Vašeg deda Strahinje uz kosti mojih dedova Luke i Milana i strica Steve. Iako ih nismo sahranili i nismo jame zamenili grobovima, zaslužuju barem da ih obilazimo, mesta pogubljenja obleežimo i parastose služimo", poručio je Bastašić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.11.2010. 08:10
Kad neko iz Srbije kaže zapadu i Hrvatskoj da dvedesetih godina nije bilo nikakve agresije već da je to bio gradjanski rat. Kad se Hrvatska izvini za žrtve nad Srbima u II svetskom ratu, Srbija će biti poštovana i od EU i od ostatka sveta. Svako izvinjavanje za žrtve koje su uradili Srbi na prostorima bivše Jugoslavije samo još više stežu omči Srbima oko vrati i stvara mišljenje o nama kao genocidnom narodu. Sa ovikvim predsednikom Srbija nema šanse da zauzme mesto medju medju ponosnim narodima.
Četvrtak 04.11.2010. 08:31
U kabinetu ... - Daro, a šta misliš o ovoj kravati ... - Pa ne znam predsedniče ... ovaj ... malo je drečava ... - U pravu si pomisliće da se radujem ... a ova ... - Jao predsedniče ta vam ne ide uz boju očiju ... ajde neka druga ... - Evo Daro ova ... šta misliš nju sam dobio od Jece ... - Pa ne znam ali možda za drugu priliku ipak da nosite poklon na izvinjenje ... - Aha a ova crna od satena ... - E ta odgovara, baš vam se slaže uz boju pramena, jao ista nijansa, moram da pipnem izvinite ... - A ne izvinite vi ... Daro sto puta sam ti rekao da se ne izvinjavaš ... Nešto kasnije u studiju ... - .. I svim građanima Srbije na kraju poručujem da sam imao veoma teške pripreme za današnju posetu
Četvrtak 04.11.2010. 11:49
Haloooo Tadicu presednice, sto ne ode u Kraljevo, nakon zemljotresa ima mrtvih porusene kuce, narod na ulicama, jel si tamo otisao da vidis sta se desava, jel je precije da ides u Vukovar. Gde je sada Ceda sa njegovim izjavama kad su u pitanje gradjani srbije, gde je ta beogradska elita ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online