Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 22.10.2010.
20:47
Srna A

Vojni zatvor Kuline "mleo" Srbe

Nekoliko desetina Srba, muškaraca i žena, prošlo je kroz vojni zatvor Kuline u Šibeniku, gde su bili mučeni i o čemu je iskaz pred sudom u Splitu dao hrvatski košarkaški trener Neven Spahija, rekao je direktor "Veritasa" Savo Štrbac.

Štrbac je podsetio da su u Hrvatskoj već uhapšena četiri bivša hrvatska vojnika zbog maltretiranja srpskih vojnika i civila zarobljenih u periodu 1992-1993. godine u Kulinama.

"Zarobljeni Srbi nisu znali imena, počinioce otkrivaju sami Hrvati", rekao je Štrbac, komentarišući ispitivanje pred Županijskim sudom u Splitu hrvatskog košarkaškog trenera Nevena Spahije o mučenjima zarobljenih Srba i civila u Kulinama 1992. i 1993. godine.

Vojni zatvor "Kuline" u Šibeniku

Komentarišući izveštaje da je bivši vojni policajac Rajko Žarić direktno prozvao Spahiju za zlostavljanje zarobljenika po prezimenu Zeljak, Štrbac kaže da je više Zeljaka iz srpskog sela Nos Kalik, opština Drniš, bilo dovedeno u Kuline, nakon napada hrvatskih jedinica u martu 1992. godine.

Zbog ratnih zločina do sada su uhapšeni bivši šef vojno-obaveštajne službe SIS u Šibeniku Tvrtko Pašalić, bivši komandant 73. jedinice Vojne policije Željko Maglov, bivši komandant vojnog zatvora Damir Boršić, te vojni policajac Milorad Pajić, koje terete za zlostavljanje 21 pripadnika JNA, srpskih snaga i civila.

Vojni policajci u Šibeniku su o svemu napravili detaljnu dokumentaciju sa imenima učesnika, a u tom izveštaju se spominje da je Spahija učestvovao u premlaćivanju srpskih ratnih zarobljenika u Nos Kaliku, da je dolazio u vojni zatvor Kuline iako za to nije imao ovlašćenja, te da ga bivši vojni policajac Rajko Žarić direktno proziva za zlostavljenje zarobljenika prezimena Zeljak.

Štrbac je rekao da je "Veritas" došao i do fotografije na kojoj se vidi zarobljavanje pet do šest Srba, posle napada na selo Nos Kalik 2. marta 1992. godine, a među njima su i dvojica braće Zeljak, od kojih je jedan umro posle oslobađanja, od posledica mučenja u zatvoru Kuline.

On je naveo da je prvi napad na zaštićenu zonu nekadašnje Republike Srpske Krajine izveden 2. marta 1992. godine na srpsko selo Nos Kalik, opština Drniš, kada su ubijena tri srpska teritorijalca, a zarobljena veća grupa Srba, među kojima je bilo i seljaka.

Posle toga, dodaje Štrbac, usledio je napad na Miljevački plato 21. juna 1992. godine, kada je ubijeno 40 pripadnika Teritorijalne odbrane Krajine, a zarobljeno njih 18.

Svi zarobljeni Srbi su odvedeni u zatvor Kuline, usput su maltretirani, neki su ubijeni posle predaje, a neke su Hrvati vraćali iz Kulina da sakupljaju mrtve Srbe na Miljevačkom platou i da ih bacaju u jamu.

Prema svedočenjima bivših srpskih zarobljenika, u Kulinama su srpski zarobljenici mučeni, stavljani na indukovanu struju.

Tokom 1993. godine Hrvati su zarobili tri srpska civila, među kojima dve žene, iz sela Donji Baljci, i doveli ih u Kuline.

"Terali su zarobljene Srbe da siluju te žene. Čuvari bi obrazovali krug, a unutar tog kruga bi zarobljeni izvodili taj seksualni ritual. Kada ne bi došlo do silovanja, onda su ti čuvari uvlačili pendrek u vaginu jednoj od tih žena, koja je bila mlađa", navodi Štrbac.

Prema njegovim rečima, ta žena je mučena i tako što su joj davali da jede neko meso, govoreći joj: "Jedi, to ti je prst od sina, svega ćeš ga pojesti u komadima, a sutra ćemo ti dati njegovo uvo".

Štrbac kaže da je bio prisutan, kada je ta žena, nakon izvršene razmene, doživela nervni slom, kada su joj u Domu Vojske u Kninu, koji je tada bio u srpskim rukama, doneli hranu.

"Ona je tada skočila i počela da viče: `Istina je, istina je, ubili su ga`", priča Štrbac, koji je napisao priču inspirisanu ovim događajem.

Poznati hrvatski košarkaški trener Neven Spahija ispitan je pred Županijskim sudom u Splitu o mučenjima ratnih zarobljenika i civila u vojnom zatvoru Kuline u Šibeniku 1992. i 1993. godine.

"Novi list" piše da je Spahija, koji je za vreme rata bio pripadnik šibenske čete 72. jedinice Vojne policije dao iskaz o ovim događanjima, ali da bi i sam mogao biti obuhvaćen istragom, te postati osumnjičeni.

POVEZANE VESTI

Subota 23.10.2010. 00:45
Savo Strbac to nije bio napad nego je to bila akcija oslobođenja od tebe vampiru jedan.Kako ja mogu napadat svoju zemlju i svoju kucu lazljivce jedan. Reci svojima u Srbiji sta su Arkanovci radili na Zadarskom podrucju. Tko ce podmirit racun za Hotel Kamen u Benkovcu? Ti sve znas ti si bio tajnik zlocincke organizacije srao krajine
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online