Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.10.2010.
05:13 >> 19:16h
Tanjug A

Dodik i Harčenko: Zatvorite OHR!

Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko ponovio je da je zatvaranje kancelarije visokog predstavnika (OHR) jedan od najvažnijih stavova Rusije. Isto tako je premijer Republike Srpske Milorad Dodik, u razgovoru sa zamenikom visokog predstavnika u BiH Roderikom Murom, izjavio da je spreman za pronalaženje rešenja za ispunjavanje uslova za zatvranje Kancelarije OHR-a, u cilju ostvarenja napretka zemlje ka evropskim integracijama.

Aleksandar Bocan Harčenko

Posle nedavnih izbora u BiH, domaći političari i međunarodna zajednica moraju što brže i efikasnije raditi u tom pravcu, kazao je Bocan Harčenko posle razgovora, u odvojenim susretima, sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsednikom Rajkom Kuzmanovićem i predsednikom skupštine Igorom Radojičićem.


Po Harčenku, međunarodna zajednica posle izbora koji su sprovedeni na demokratski način i prema demokratskim kriterijima, mora što brže odlučiti i promeniti način svog prisustva i delovanja u BiH i u RS. "Očekujem u celini više domaćeg dijaloga i razumevanja", rekao je takođe Bocan Harčenko.

Ruski ambasador je, povodom stava američke državne sekretarke Hilari Klinton da nikakva secesija u BiH ne dolazi u obzir, rekao da je nesumnjivo to stav i zvanične Moskve.

"Rusija je priznala BiH kao državu, imamo međudržavni odnos, uvažavamo i poštujemo njen suverenitet i integritet. To je prvo i najvažnije, ali i isto tako poštujemo, kao zemlja garant, i Dejtonski mirovni ugovor, i smatramo da su te dve stvari jako povezane, poštovanje Dejtonskog sporazuma i entitetsko uređenje i ovlašćenja", rekao je Bocan Harčenko.
 

On je kazao da Rusija, kao i Evropa i SAD, imaju interes za BiH, a da su posle formiranja novih vlasti, moguće i posete visokih zvaničnika iz Moskve i razgovori o bilateralnim pitanjima.

Milorad Dodik

Tokom razgovora u Banjaluci s prvim zamenikom visokog predstavnika u BiH, Milorad Dodik je rekao da je moguće postići dogovor u vezi sa rešavanjem pitanja vojne imovine i nesmetanim snabdevanjem električnom energijom distrikta Brčko.


On je naglasio da je neprihvatljivo nametanje zakona od OHR-a, jer je to u nadležnosti parlamenta i izrazio spremnost da učestvuje u političkom dijalogu domaćih lidera, sa ciljem iznalaženja rešenja za sve probleme.


Premijer RS je ponovio odlučnost da istraje na poštovanju Dejtonskog sporazuma i Ustava RS i BiH, navodi se u saopštenju iz vladinog Biroa za odnose s javnošću. Prvi zamenik visokog predstavnika u BiH Roderik Mur izjavio je da će Kancelarija visokog predstavnika (OHR) ostati u BiH sve dok ne budu ispunjeni potrebni uslovi za njeno zatvaranje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online