Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.09.2010.
09:28
M. Jakšić - Vesti A

Prazne zgrade za izbegle Srbe

Na Udbini u Lici ubrzano se grade zgrade za izbegle Srbe kojima je oduzeto stanarsko pravo jer se za vreme rata u roku od šest meseci nisu vratili u svoje napuštene stanove. U jednu od nedavno završenih zgrada uselili su Petar i Milica Vuković, ali od ukupno 14 stanova samo su dva dobila stanare. Slična je situacija i u drugim gradovima Hrvatske. Ko bilo šta radi u izbeglištvu i od toga živi ne vraća se u Hrvatsku jer ne može da dobije posao, niti da plaća prateće troškove. Osim toga, ogromna većina njih može samo da sanja da će na kraju ti stanovi biti njihovi pošto je otkupna cena po kvadratu gotovo ravna tržišnoj.

ZVRJI PRAZNA: Nova zgrada na Udbinama

- Supruga i ja smo nezaposleni. Živimo od ukupno 800 kuna (oko 110 evra) socijalne pomoći. Režije plaćamo 280 kuna. Uskoro ćemo početi da plaćamo i najam stana. To je još 137,5 kuna. Ukupno dakle 417,5 kuna. Još kad na red dođe otkup.

Do sada 4.581 zahtev


Do sada je podnet 4.581 zahtev za stambeno zbrinjavanje izvan područja od posebnog državnog interesa (područje koje za vreme rata nije bilo pod hrvatskom kontrolom).

 

Prema podacima iz juna ove godine, pozitivno je do sada rešeno 1.544 zahteva, 1.326 je u postupku, a na 1.711 zahteva u prvom je stepenu odgovoreno negativno. Dodeljeno 1.035 stambenih jedinica u urbanim područjima.

Na kraju će ispasti da ćemo ostati bez stana jer nećemo moći pokriti sve te troškove. Useljenje u stan u ovom slučaju i prazan džep ne idu zajedno - žali se Petar Vuković na neizdržive uslove pod kojima se pomenuti stanovi dodeljuju Srbima povratnicima iz izbeglištva.


Vuković i njegova supruga Milica ogorčeni su i zbog ponašnja srpskih političara u Hrvatskoj kad govore o tim stanovima.


- Hvale nešto što zaslužuje hitnu reviziju umesto da se ozbiljno založe da Srbi imaju iste uslove otkupa stanova koje su imali Hrvati početkom 90-ih godina. Ti uslovi su bili dvostruko povoljniji od onih koje nude danas nama - kaže Vuković.


Otkup stana po novim merilima za ovu srpsku porodicu je čista utopija. Pošto je reč o novom stanu od 55 kvadrata Vukovići bi ako bi ga plaćali gotovinom morali da izdvoje 27.170 evra (494 evra po kvadratu za stanove u gradovima od 10.000 do 50.000).

PUSTI SNOVI O POVRATKU STANOVA: Milica Vuković, Milan Uzelac i Petar Vuković

Plaćanje stana u ratama mesečno bi iznosilo 222 evra ili 1.616 kuna, a Vukovići mesečno dobijaju 800 kuna socijalne pomoći.
 

Uslovi otkupa


- Za stanove je utvrđena etalonska cena od 5.808 kuna ili 798 evra po kvadratu, što se umanjuje za amortizaciju, odnosno godine starosti i položaj stana u zgradi, a uvećava od deset do 30 posto, zavisno o veličini grada u kojem bivši nosilac stanarskog prava želi da živi i da otkupi stan.

 

Za izbeglice je predviđen popust od 1,5 odsto za svaku godinu u izbeglištvu, a za jednokratni otkup dobija se popust od 15 odsto. Stan je moguće otkupiti i na kredit od maksimalno 20 godina i kamatu od četiri odsto godišnje.

 

Izbeglički staž računa se od momenta napuštanja kuće ili stana u kome je živela porodica bivšeg nosioca stanarskog prava - objašnjava Stanko Janić, državni sekratar u Ministarstvu regionalngog razvoja.

- Nema podataka od tome kakvi će kriterijumi biti za stanove u gradovima i mestima ispod 10.000 stanovnika kao što je Udbina, ali ukoliko te sume budu čak duplo manje, u šta ne verujem, mi takve finansijske izdatke ne možemo pokriti.

I moja i muževljeva socijalna pomoć bi nam otišla samo za ratu.

Sin isto tako ne bi mogao da nam pomogne i kad je reč o otkupu stana jer sa parama koje zaradi u Srbiji jedva nekako pokrije osnovne životne potrebe.

Sličan problem će imati i penzioneri jer su im penzije jako male. A šta je sa ostalim troškovima? - pita Milica Vuković.


Najteže je ljudima koji su bez posla, a nemaju uslove za penziju. Takvih je najviše među povratnicima.

Petar ima 62 godine i ne može da dobije prevremenu penziju jer za nju nema dovoljno radnog staža. Ista takva je situacija i sa Milicom koja ima 48 godina.

Petar mora da čeka još tri godine, a Milica dve do penzije od 800 do 1.300 kuna. Toliko obično imaju Srbi povratnici zbog nepriznatog radnog staža u vremenskom periodu između 1991. i 1995. godine i zbog toga što je većina njih nakon rata u izbeglištvu bila nezaposlena.

Vlasništvo nad nekretninama


Prilikom otkupa stana podnosilac zahteva ne može da bude vlasnik druge imovine na području Republike Hrvatske. Stambeno zbrinuti može će da otkupi stan bez obzira na to što je naslednik ili vlasnik imovine u Srbiji. Na rešenje neće uticati ni vlasništvo nad nekom nekretninom ako je ona neuseljiva ili ako je kod postojanja više vlasnika udeo podnosioca zahteva manji od 35 kvadrata.


Primetna je i pojava osipanja srpskih porodica. Nije malo slučajeva gde deo porodice ostaje u Srbiji zbog posla, a deo se vratio u Hrvatsku.


- Otac i ja smo se vratili iz izbeglištva, a majka i sestra su ostale u Apatinu jer su tamo zaposlene. Srećom, i ja sam ovde dobio posao u opštini, što je inače velika retkost kad je reč o Srbima povratnicima. Ali, porodica nam je razbijena. Pitanje je kad ćemo opet biti zajedno. Imamo osećaj da nam je gore nego kad smo bili u izbeglištvu - žali se Milan Uzelac, inženjer poljoprivrede.

Rok godinu dana


Za one koji su već u stanovima, rok za podnošenje zahteva za otkup stana jeste godinu dana od stupanja na snagu ove odluke, a za one čiji su zahtevi još u postupku, rok počinje da teče od dana potpisivanja ugovora.


Stanko Janić navodi primer koliko bi koštao otkup recimo stana od 60 kvadratnih metara u naselju od 10.000 do 50.000 stanovnika i uz koeficijent 1,1.


- Ako bi se išlo u otkup stana starog 30 godina s plaćanjem odjednom, cena kvadrata iznosila bi 393 evra, a ako bi stan bio star jednu godinu, cena bi bila 494 evra po kvadratu. Kod otkupa na rate, uz spomenute uslove, rata bila 177, odnosno 222 evra mesečno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online