Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 15.08.2010.
14:12
Tanjug A

Hrvatska treba da vrati imovinu vrednu tri milijarde evra

Pitanje Ljubljanske banke otvorilo je Pandorinu kutiju jer se po zahtevima i tužbama za povraćaj imovine koji stižu iz Slovenije, Srbije i BiH, od Hrvatske potražuje imovina u vrednosti od oko tri milijarde evra.

Nemar državnog vrha, nanosi štetu Hrvatskoj



Po pisanju "Večernjeg lista", čini se da bi Hrvatska mogla pretrpeti znatnu štetu zbog nemara državnog vrha u brizi za imovinu hrvatskih kompanija koja se nalazi u državama nastalim raspadom SFRJ.


S druge strane, u Hrvatsku stižu zahtevi za povraćaj imovine iz Srbije, BiH i Slovenije, koji bi mogli postići uspeh pred sudovima nakon čega bi većinu odšteta za mahom privatizovanu imovinu morala isplatiti država, na teret svih građana.


"Ništa ne bi pomoglo što hrvatske kompanije po procenama imaju deset puta veću imovinu na području Srbije i BiH", piše list.


Hrvatske vlasti ne čine skoro ništa na pregovorima i rešavanju pitanja imovine otkad je pre pet godina umro Božo Marendić, dugogodišnji vladin specijalista za sukcesiju.


Neko vreme time se bavila Snježana Bagić koja je već tri godine u Ustavnom sudu. Hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković za Večernji list je izjavio da će se svi zahtevi rešavati pojedinačno, neki u okviru sukcesije, a neki su već pred sudom.
Vreme je da se pregovori intenziviraju i da se pitanje imovine reši nagodbom, tako da se paralelno rešava pitanje imovine hrvatskih kompanija u drugim zemljama i stranih kompanija u Hrvatskoj.


Ispada da bi tužba JAT-a, koji tvrdi da je njegovom imovinom, vrednom 70 miliona evra, osnovana zračna kompanija Kroacija Erlajnz vrlo lako mogla biti prihvaćena.

Najnoviji zahtev za povraćaj imovine dolazi iz Slovenije - koparski advokat Daniel Starman, nekadašnji predsednik nadzornog odbora slovenačkog fonda za privatizaciju tvrdi da Hrvatska Sloveniji duguje još najmanje 140 miliona evra, i to bez kamata, zaostalih nakon deobe železničke imovine.


Učešće u železničkoj imovini traži i Srbija, piše list i dodaje da Naftna industrija Srbije potražuje 30 pumpi, odmarališta u Rovinju, Makarskoj, Hvaru i Braču, skladišta, poslovne prostore i učešće u Jadranskom naftovodu. Karneks (Carnex) traži magacin i lokale u Rijeci, Splitu i Zagrebu, imovinu popisuju i Geneks, Ineks, Simpo, Elektronska industrija Niš i druga preduzeća.


BiH je lane čak pretila da će prijaviti Hrvatsku EU zbog kršenja sprovođenja Sporazuma o sukcesiji i odbijanja pristupa objektima vrednosti oko 250 miliona evra na koje polaže pravo, piše "Večernji list".

Nedelja 15.08.2010. 14:30
Sve ce to oni da plate od njihovog turizma kojim se ponose.....he he ...slepci !!
Ponedeljak 16.08.2010. 19:27
Ode Burina U Lijepa Njihova u 3 Lijepe....... LoL
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online