Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.03.2019.
00:44
Đ. Barović - Vesti A

Do kada da se slavi zločin?!

Federacija BiH 1. marta obeležava Dan nezavisnosti, tačnije datum kada se tadašnja republika otcepila od SFRJ, a ostaće upamćen po ubistvu srpskog svata Nikole Gardovića, što je praktično značilo početak rata.

pixabay.com
 

Republika Srpska zbog toga ovaj "praznik" ne proslavlja.
- Asocijacija na taj dan je mrak, mržnja i teško stradanje koje se desilo posle toga - navela je predsednica RS Željka Cvijanović.

Istovremeno, pojedinci i institucije iz Republike Srpske u razgovoru za "Vesti" ističu da je pravi trenutak da Srpska zatraži ocenu ustavnosti te proslave, kao što je to Sarajevo uradilo sa Danom Srpske, 9. januarom.
- Vreme je da se taj sramni datum koji vređa osećanja svih Srba u Bosni već jednom ukine i da se više ne slave pokušaji da neka verska grupa od cele regije napravi svoju državu. Zajedničkim akcijama Amerika i Rusija su porazile Islamsku državu u Siriji, a sada bi morali da to učine i sa prvom islamskom državom stvorenom na tlu Evrope - Bosnom i Hercegovinom - kaže Branislav Dukić, predsednik Saveza logoraša RS.

Prema njegovim rečima, ima dovoljno dokaza da je 1. mart datum kada je jedan deo naroda u Bosni odlučio da stvori versku, unitarnu državu, bez ikakve namere da u njoj budu i drugi narodi.
-Tog istog 1. marta iz zatvora je nekoliko godina ranije pušten Bakir Izetbegović koji je robijao zbog svoje Islamske deklaracije. U toj knjizi jasno stoji šta je krajnji cilj muslimana u Bosni od čega ni danas ne odustaju. Na kraju, tog istog dana je 1992. usred Sarajeva na najsuroviji i najkrvaviji način izvršen i prvi verski napad koji je rezultovao prvom žrtvom rata. Radikalni islamisti su ubili svata na pravoslavnoj svečanosti venčanja i to ispred hrišćanske crkve koja je na tom mestu više od 800 godina - kaže Dukić.

S ovom ocenom se slaže i predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.
- Taj datum, 1. mart, od početka, nije praznik BiH, već isključivo dela jednog od entiteta, jer su i Hrvati koji čine taj entitet nezadovoljni njegovim postojanjem. Ukoliko je zaista svima stalo do budućeg suživota, tada bi Bošnjaci morali da uzmu u obzir činjenicu da Srbe taj datum isključivo asocira na početak ogromne tragedije - naglašava Savčić.

Čengićevo priznanje

- Hasan Čengić je u više navrata kazao da je prva paramilitarna muslimanska vojna jedinica formirana 1. avgusta 1990. godine u Ustikovini, između Foče i Goražda. Umesto toga i dalje se podmeće teza da Srbi nisu želeli suživot sa Bošnjacima, mada su jedino tražili da ne budu deo islamske države - naglašava Savčić.

Skandal u Kataru

Ambasadorka BiH u Kataru, Bisera Turković, sprečila je KUD mladih Bosiljak iz Dervente da nastupi na međunarovnom festivalu u Kataru, zato što su odbili da nastupe u ambasadi ove zemlje povodom Dana nezavisnosti BiH.
Ministar prosvete i kulture RS Natalija Trivić (na slici) osudila je postupak ambasadora BiH u Kataru i kazala da će zatražiti celovitu informaciju o celom događaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online