Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.08.2010.
13:05 >> 15:17h
Vestionline, Srna A

Knin izviždao Josipovića za Dan pobede

Pologanjem venaca i paljenjem sveća na gradskom groblju u Kninu i svečanim podizanjem zastave na kninskoj tvrđavi Hrvatska je počela obeležavanje 15. godišnjice akcije "Oluja“, to jest za Hrvatsku Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Okupljeni u Kninu izviždali su prisustvo hrvatskog predsednika Iva Josipovića.

Podizanju državne zastave na kninskoj tvrđavi prisustvovali su predsednik Hrvatske Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i predsednik Sabora Luka Bebić. Prilikom predstavljanja okupljeni su izviždali Josipovića.

Hrvatski mediji i političari predstavljaju "Oluju" kao briljantnu vojnu pobedu u kojoj su od jutra, 4. avgusta, za samo 84 sata hrvatske snage oslobodile oko 10.500 kvadratnih kilometara ili skoro petinu države, što je uticalo na završetak rata u BiH i mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske. O zločinima koji su počinjeni za vreme i nakon "Oluje" govori se i piše znatno manje.

Kosorova je ipak rekla da je "nakon 'Oluje' bilo nekih događaja kojih smo ne samo svesni već su institucije pravne države sposobne i odlučne procesuirati", dok je Josipović izjavio da se "Hrvatska bori i za kažnjavanje ratnih zločina i saniranje posljedica rata".

Na kninskoj tvrđavi bila je i celokupna Vlada, potpredsednik Sabora Vladimir Šeks, zapovednik HRM-a Ante Urlić i 32 pripanika vojske koji su učestvovali u "Oluji“. Istovremeno s podizanjem državne zastave na kninskoj tvrđavi gradskim ulicama je prošla povorka hrvatskih branitelja i hrvatskih ratnih vojnih invalida.

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Hrvatske je, u znak sećanja na hiljade srpskih izbeglica u akciji "Oluja", postavila spomen ploču kraj ceste na severnom izlazu iz Knina, na kojoj stoji izvinjenje žrtvama.

 

Na spomen ploči piše: "5.8.1995. – 5.8.2010. / O 15. obljetnici akcije Hrvatske vojske `Oluja`, uz ovu cestu kojom su prošle tisuće izbjeglica, ploču postavljaju građani Republike Hrvatske koji nude žrtvama svoju ispriku u nedostatku isprike odgovornih".

 

Ispod toga stoji da je ploča postavljena uz finansijsku podršku Vlade Republike Hrvatske.

Akcija "Oluja" je počela 4. avgusta u pet časova. Do večeri su vojska i policija zauzela Sveti Rok i stigle na nekoliko kilometara od Knina, koji je već bio napušten, ali i do više mesta u severnoj Dalmaciji. Pored Knina, hrvatske snage su 5. avgusta ušle u Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Primišlje kraj Slunja i druge naselja. Dan kasnije zauzeta je i Dubica, a hrvatske snage su došle na granicu Hrvatske i BiH. U nedelju, 6. avgusta, hrvatske snage ušle su u Plaški, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenicu, Slunj i Plitvice.


Poslednje je zauzeto područje Banije i Korduna, gde su srpske snage, za razliku od onih u Dalmaciji, pružile žestok otpor, koji je trajao do 8. avgusta, kad se predao 21. kordunaški korpus, a onda je zauzet i Dvor na Uni.

Iako je Tuđman garantovao život i bezbednost Srbima koji ostanu u Krajini, hrvatske snage su uz pomoć Armije BiH, koja je iz tzv. zaštićene zone Bihać takođe napala Krajinu, ubile ili zatvorile u sabirne centre sve civile koji su se tamo zatekli. Tako se, po podacima Hrvatskog helsinškog odbora, beleži 410 ubijenih i nestalih civila u sektoru UN Jug (Lika i Dalmacija) i 268 u sektoru UN Sever (Kordun i Banija).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online