Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.08.2018.
12:15
Vestionline, Tanjug A

"Amerika stoji iza Makedonije"

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrovski po povratku iz višednevne posete Vašingtonu kaže da je osnovna poruka svih razgovora koje je tamo imao sa zvaničnicima američke administracije "jedno veliko ohrabrenje" i podrška naporima toj bivšoj jugoslovenskoj republici na njenom evroatlantskom putu.

pixabay.com
 

Dimitrov je u razgovoru za agencija MIA ocenio da je indikativan tajming ove njegove posete Vašingtonu zbog činjenice da je ona došla neposredno pred početak kampanje za referendum, zakazan 30. septembra.

Amerika, istakao je Dimitrov, podržava evroatlantski put i podržava zatvaranje i poslednjeg pitanja a to je bilateralni sporazum sa Grčkom, potpisan u Prespi.

Reč je, dodao je, o sporazumu koji podržava strateške napore te države za pridruženje NATO-u, što je dobro za region, za Makedoniju, za američke interese, a to je, pre svega, stabilnost Balkana.

- Jedno veliko ohrabrenje, to je bila glavna poruka - kazao je Dimitrov.


Upitan da li vlada namerava da se suprotstavi pokušajima Rusije da svojim mešanjem utiče na ishod referenduma, Dimitrov kaže da je Makedonija mala, ali ponosna zemlja u srcu Balkana koja želi da ima prijateljske odnose sa svima, počev od suseda pa do velikih igrača.

Podsetivši da je put Makedonije ka NATO započeo još 1993. godine, Dimitrov kaže da je to posao koji treba završiti.

- To ne znači da želimo da imamo napete ili negativne odnose sa nekim država, uključujući i sa Ruskom Federacijom - rekao je Dimitrov i precizirao da izbor Makedonije da bude članica NATO ne znači neprijateljstvo prema bilo kojoj zemlji.

- Želimo da imamo dobre odnose. Ovo je naša odluka i odluka građana. Procenat podrške varira, međutim uvek od dve trećine do tri četvrtine građana smatra da je to dobro za Makedoniju. Naša je dužnost i odgovornost da to postignemo - rekao je Dimtrov.

On kaže da misli da Makedonija u regionu "ima već dovoljno problema, a da Balkan ne bi trebalo da bude polje za odmeravanje drugih snaga".

Region je, kaže, ostrvo okruženo članovima EU i NATO-a, što treba uzeti u obzir.

Govoreći o benefitima koje će Makedonija imati od članstva u NATO, dimitrov kaže da su to pre svega investicije, koje će omogućiti i bolji život građana.

- Različite zemlje imaju različita iskustva, ali svuda postoji neto dobit. Estonija je među najbojim primerima gde su se strane investicije utrostručile nakon ulaska u NATO, a u drugim baltičkim zemljama došlo je do njihovog povećanja - rekao je Dimitro i dodao da je zato neophodno da investitori prepoznaju da je zemlja u koju ulažu stabilna.

- Što se tiče EU, imamo pristup strukturnim fondovima i potpuno otvaranje za izvoz naših proizvoda na evropsko tržište...Dakle, čim stanemo na šine za EU, celokupan politički sistem je prisiljen da bude dosledan u sprovođenju reformi, jer naša Makedonija neće postati evropska preko noći, ali ćemo uspeti ako smo u vozu. A uz dobru briselsku mašineriju koja duboko skenira ono što jesmo, šta mi radimo, koje su naše greške, učinićemo da naši mladi neće želeti budućnost van Evrope, već dovesti Evropu u Makedoniju i mislim da je to ključna prednost - zaključio je Dimitrov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online