Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.05.2018.
18:15
Z. Mirković - Vesti A

Beč povlađuje ustašama

Efraim Zurof, šef Centra "Simon Vizental", tvrdi da Austrija i Nemačka sve manje pažnje posvećuju krivičnom gonjenju nacističkih zločinaca, koji su još živi. On je u intervjuu bečkom dnevniku "Standard" dodao da je ophođenje Austrije sa zločincima "apsolutno idiotsko", a posebno je kritikovao dešavanje u Blajburgu.

EPA/OSKAR HOEHER/EXPA
Podrška zločinačkom režimu: Učesnici skupa u Blajburgu

"Pogledajte šta se dešava u Blajburgu. Postojao je ekstremno zločinački režim, a u Blajburgu se svake godine okupljaju oni koji žale za tim režimom. To je apsolutno ludilo. Ante Pavelić je bio jedan od najgorih masovnih ubica u evropskoj istoriji. Kako može neko njemu da odaje počast? Zašto je tako nešto moguće u Austriji? U Hrvatskoj tako nešto ne mogu da urade i to je dobro. Zašto austrijska vlada dozvoljava tako nešto, zašto to dozvoljava crkva", upitao je on.

Zurof je odbacio tvrdnje austrijske vlade da je komemoracija u Blajburgu u nadležnosti crkve.
"To je crkveno pitanje, kao što je što sam ja glavni rabin Zulu zemlje. Namerno se gleda u stranu i to me čini ljutim", naglasio je on.

Kazao je da je austrijsko stanovništvo suviše indiferentno prema tom pitanju jer takvi skupovi u suprotnom ne bi bili mogući. Što se komemoracije u Blajburgu tiče, očekuje da austrijski parlament usvoji zakon koji bi zabranio i ustaške simbole, odnosno suopšte veličanje fašizma.

"Austrija je najgori slučaj u gonjenju nacista. Nacističke zločince u toj zemlji uopšte ne gone", kritikovao je on.

Zurof kaže da je problem kako u primeni zakona, tako i samih zakona, tvrdeći da je Austrija pokušala sve kako bi sprečila krivično gonjenja nacističkih zločinaca.

Obožavaju Izrael, a mrze Jevreje?!

Zurof se osvrnuo i na rast antisemitizma u Evropi, rekavši da imamo jedinstvenu situaciju u istoriji Jevreja, da sada postoje zemlje u istočnoj Evropi koji obožavaju Izrael, a mrze Jevreje.

"To nikada do sada nismo imali. Tradicionalno su mrzeli i Jevreje i Izrael. Danas istočnoevropske zemlje neguju dobre odnose sa Izraelom, ali Jevreje u sopstvenoj zemlji mrze. Provodim mnogo vremena u borbi protiv tog dvostrukog morala", zaključio je Zurof.

"U slučaju Erne Vališ, koja je bila čuvar u koncentracionom logoru Majdanek, rekla mi je tadašnja ministarka pravosuđa Karin Gastinger da ne može da je goni, jer ono što je tamo činila predstavlja 'samo' pasivno saučesništvo u genocidu. Ako je saučesnik u genocidu, onda ne može biti pasivna", rekao je on.

Ukazao je da postoje svedoci koji su potvrdili da je Vališ ubijala ljude u Majdaneku.

"Ako nekoga lepo, ljubazno zamoliš da ide u gasnu komoru u Austriji, ne može ti niko ništa. Međutim, ako nekog na tom putu udariš u dupe imaš problem", sarkastično je prokomentarisao stav Beča u ovom slučaju.

Zurof je istakao da i dan-danas ima živih nacističkih zločinaca u Austriji, ali da ne može reći njihov broj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online