Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.02.2018.
08:08
Srna A

Dragan jedino dete u selu

Sedmogodišnji Dragan Vladušić jedino je dete u srpskom selu Tiškovac (u Federaciji BiH) i svakodnevno putuje 17 kilometara u školu u Bosansko Grahovo.

Srna
Do škole : Dragan Vladušić

Selo Tiškovac nalazi se na tromeđi Like, Dalmacije i Bosne. Smešteno je na granici BiH i Hrvatske. Kroz selo prolazi unska pruga koja je nekada spajala Beograd i Split. Danas su ostale samo šine i sećanje.

Drenka i Jovo Vladušić su se vratili u svoj Tiškovac 2004. godine. Jovo u razgovoru za Srnu govori da su došli da obiđu kuću i ostali u selu.

- Pre rata, ovo srpsko selo je imalo više od 200 stanovnika, danas ih ima nekoliko, i to je uglavnom stariji svet. Nekada je sve vrvelo od naroda, imali smo kafanu, školu, crkvu, železničku stanicu, a danas je gotovo pusto. Tišina. Ni struje nemamo. Pokretna prodavnica nam dolazi jednom sedmično iz Drvara. Sve je nekako tužno. Samo se čuje cvrkut ptica - kaže Vladušić.

Od Bosanskog Grahova su udaljeni 17 kilometara, kraćim putem, a dužim je preko Strmice, ali tada se mora preko Hrvatske do Grahova. U Grahovo u školu ide sedmogodišnji Dragan.

- Idem u školu, prvi razred - Dragan iz prikrajka odgovara stidljivo.

Zime u Tiškovcu su duge i hladne. Draganovi roditelji govore da je u Tiškovcu život težak. Jovo i Drenka nisu zaposleni, jedini izvor prihoda im je zemljoradnja i stočarstvo kojim se bave. Sve te okolnosti im teško padaju zbog Draganove budućnosti. I oni kao i svi roditelji žele da njihov Dragan odrasta kao i sva druga deca.

Najteže im pada što je Dragan jedino dete u selu, najbliže društvo su mu četiri devojčice koje žive u Strmici, udaljenoj sedam kilometara.

Srna
Dragan sa ljubimcem

Psi kao igračke

Na pitanje s čim najviše voli da se igra i koja mu je omiljena igračka, Dragan kaže sa ozarenim licem:

- Najviše volim mačke i pse Liska i Snupija.

Majka Drenka kaže da su Draganu omiljeni drugari lovci koji često svraćaju u njihovu kuću.
Dok nije krenuo u školu, kroz razgovor Drenka govori, plašili su se kako će to sve Dragan prihvatiti jer je odrastao sa starijim ljudima.

Na svu sreću, Dragan je jedan od omiljenih drugara u razredu. Međutim, kada se vrati kući, opet ostaje jedino dete u Tiškovcu.

Nada u bolje sutra

Porodica Vladušić, uprkos okolnostima u kojima živi, srećna je i nasmejana. Draganovi crveni obraščići im ulivaju nadu za bolje dane i veru u život. Svaki gost im je dobrodošao. Velikog srca i dobre naravi, lica ozarenog srećom i čvrstog stiska ruke, odajući čast i poštenje, Vladušići ostaju u svom Tiškovcu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online