Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.07.2010.
09:16
Srna, Vestionline A

Teško da će pravda biti zadovoljena u slučaju Ganić

Londonsko pravosuđe ne bi trebalo da podlegne pritiscima poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića i bošnjačkog političkog vrha pri donošenju konačne odluke za izručenjem člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića Srbiji, izjavio je potpredsednik Saveza logoraša Republike Srpske Nikola Ristić. Analitičar Gostimir Popović, s druge strane, smatra da je islamski lobi jak, i da je teško za očekivati da će ''pravda i istina biti zadovoljene''.

On očekuje da Cerić neće moći da ostvari svoje zamisli kako bi spasio Ganića odgovornosti za ratne zločine počinjene u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, te da će sud u Londonu donijeti odluku koja će biti u službi istine i pravde.

Ejup Ganić

"Cerić smatra da svojom pojavom u Londonu i posetom Ganiću poslednji dan održavanja ročišta može da utiče na pravosuđe kako bi zaštitio ratne zločince i usmeravao dalje odvijanje procesa. On misli da je englesko pravosuđe isto kao ovo u BiH, pa da može da radi šta hoće. Ipak se nadam da će slovo pravde ugledati svetlost dana", rekao je Ristić za "Fokus".

Ristić je ocenio da poglavar Islamske zajednice u BiH zloupotrebljava svoju poziciju i "umesto da je okrenut veri, meša se u sve tokove društvenog i političkog života i štiti ratne zločince".

Vojnopolitički analitičar Gostimir Popović smatra da će zbog velikog uticaja islamskog lobija na britansko pravosuđe i posete poglavara Islamske zajednice Ganiću, londonski sud verovatno doneti neko rešenje kojim će pokušati da izbegnu njegovo izručenje Srbiji, ali da se na drugoj strani pokuša da zadovolji i određenu vrstu pravne forme.

On je istakao da, sem Cerića, ne bi trebalo izostaviti puni angažman predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića, koji pruža otvorenu podršku Ganiću, pa se mogu se očekivati razni obrti do 27. jula, kada će biti saopštena konačna odluka.

"Pravosudne organizacije su pod velikim uticajam lobija i veoma se teško može očekivati da pravda i istina budu zadovoljene, bar u nekom narednom periodu", istakao je Popović.

Predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović kaže da je sasvim jasno da je Cerićeva poseta bila smišljena i organizovana baš tokom poslednjeg dana ročišta, a pred donošenje konačne odluke o izručenju Ganića Srbiji.

"Ovo je još jedan otvoren dokaz da Islamska zajednica podržava zločine i zločince, ali i potvrda da iza Ganićevih leđa stoji sila oličena u Islamskoj zajednici", rekao je Mitrović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online