Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.12.2017.
17:27
Vestionline, Tanjug A

Napeto u Piranskom zalivu: Može li Slovenija da tuži Hrvatsku?

Koen Lenerts, predsednik Evropskog suda pravde pred kojim Slovenija najavljuje moguću tužbu protiv Hrvatske, izjavio je da države članice Evropske unije mogu pred sudom da tuže jedna drugu, ali to moraju da učine sporazumno, prenosi Hina. U razgovoru za jučerašnje izdanje ljubljanskog "Dnevnika" predsednik suda EU sa sedištem u Luksemburgu rekao je da su takve tužbe retke.

pixabay.com
Zbog spornog Piranskog zaliva, Slovenija i Hrvatska mogu da tuže jedna drugu, ali sporazumno

- U sporazumima postoji odredba da države članice mogu pred sudom da podnesu tužbu jedne države protiv druge. One to moraju da učine sporazumno i ako se dogovore da će sa time na sud, onda to mogu da učine - kazao je Lenerts.

On nije želeo da komentariše predmet graničnog spora između Slovenije i Hrvatske navodeći da u njega nije dobro upućen, pa stoga o njemu može da govori samo načelno i uopšteno.

- Na primeru spora između Nemačke i Austrije sud EU bi, ako bi tužba bila podneta, pomogao Sloveniji i Hrvatskoj da se saglase o tumačenju arbitražnog aranžmana. Nemačka i Austrija sudu su iskazale poverenje, ali su pre toga morale da se usaglase - objasnio je Lenerts.

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je da je hrvatska policija, prateći savudrijske ribare, juče ujutru kršila slovenački suverenitet ulaskom u vode Piranskog zaliva koje je arbitražni sud dodelio Sloveniji.

- Hrvatska policija krši slovenački suverenitet, nedopustivo je da strani državni organ bez dozvole u našem moru sprovodi određene aktivnosti - kazao je Erjavec za slovenačku POP-TV.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Šefic izjavio je prethodno, povodom prvog dana slovenačke jednostrane primene arbitražne odluke o granici na moru sa Hrvatskom, da je tokom jutra zabeležen jedan incident, ali da ih tokom dana više ne očekuje.

Navodi se da je Šefic izneo i dalja očekivanja i mere slovenačkih vlasti u Piranskom zalivu, odnosno Savudrijskoj vali.

Šefica je rekao da su nešto pre sedam sati ujutro "u slovenačko more" u zalivu uplovila tri hrvatska ribarska broda praćena hrvatskim policijskim brodovima.

- Slovenska policija odmah je reagovala i dokumentovala događaj - naveo je Šefic i dodao da se situacija kasnije smirila.

On je kazao da je "slovenačka policija hrvatske ribare upozorila da se nalaze u slovenačkom moru i da su nezakonito prešli državnu granicu, čime čine prekršaj", kao i da će "policija zato kasnije sprovesti odgovarajuće postupke za taj prekršaj".

- Slovenački državni organi nadziru celokupno slovenačko more i imaju situaciju u potpunosti pod kontrolom - kazao je Šefic.

Državni sekretar u slovenačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova dodao je da "nažalost dolazi do incidenata i prekršaja sa hrvatske strane".

- Mi ćemo učiniti sve da toga bude što manje i da do toga ne dolazi, a u takvim ćemo slučajevima, ako se dogode, postupati po zakonu i izricati novčane kazne - rekao je Šefic.

On je naveo da će "od današnjeg dana Slovenija kažnjavati i pokretati postupke protiv svih onih koji nezakonito ulaze u slovenačko more".

Hina prenosi navode slovenačkih medija da brodove slovenačke policije koji reaguju u takvim situacijama prati i ribarska inspekcija, kao i da će policija u postupcima protiv prekršilaca, ako budu novčano kažnjeni, sudska rešenja slati u Hrvatsku, a možda i naplaćivati kazne onima koji se na rešenja budu oglušili prilikom njihovog ulaska u Sloveniju.

- Prekršajni postupak je precizno regulisan i u slučajevima kad je počinilac iz druge države. Ako hrvatski organi ne bi želeli, mi imamo i druge mogućnosti da im ta rešenja uručimo i naplatimo kazne - dodao je Šefic.

On je naglasio sa će slovenačka policija zaštititi svoje ribare u zalivu koji love u slovenačkom moru, kao i da na tom području ne mogu da deluje organ druge države.

- Spremni smo da reagujemo na odgovarajući način, a za to imamo i odgovarajuće planove, iako se nadamo da do toga neće doći - kazao je Šefic.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online