Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.12.2017.
11:41
Vestionline, Tanjug A

Pomorski rat: Slovenci prete, Hrvati se ne obaziru

Slovenačke vlasti su u subotu krenule u jednostrano sprovođenje odluke o granici sa Hrvatskom, piše portal Indeks.

sr.wikipedia.org/Richard Huber
Piranski zaliv

Odluku je doneo Arbitražni sud, koji Hrvatska ne priznaje, a odnosi se na Piranski zaliv ili Savudrijsku valu, čija polovina je pripala Sloveniji.

Sprovođenje odluke je počelo na morskoj granici za koju Slovenija smatra da je arbitražom precizno utvrđena.

Kako prenosi HRT, Slovenci najavljuju da neće upozoravati brodove koji pređu granicu, već da će ih sankcionisati.

Tri hrvatska ribarska broda u pratnji policijskog plovila isplovila su jutros na područje Piranskog zaliva, kako bi izvukli mreže koje su u petak bacili u more i potom su se bez ikakvog incidenta vratili u matičnu luku, javlja Hina.

Na mesto gde su se nalazile mreže pojavilo se i jedno plovilo slovenačke policije, ali se nakon upozorenja da se nalazi u hrvatskim teritorijalnim vodama, odatle udaljilo. 

Slovenačke vlasti najavile su ranije da danas počinju sprovođenje arbitražne odluke o granici sa Hrvatskom, kao i da će implementacija krenuti na morskoj granici, u Piranskom zalivu. Slovenci su najavili da brodove koji pređu granicu više neće upozoravati nego - sankcionisati.

Načelnik sektora za granicu istarske Policijske uprave Loris Kozlevac kaže, međutim, da su se "svi razišli".

"Hrvatski ribari podigli su svoje mreže koje su se nalazile na tom području, te se s ulovom vratili u matičnu savudrijsku luku", rekao je on i dodao da tokom dana ne očekuje nikakve slične događaje, jer su "ribari u razgovoru s policijom kazali kako u subotu ne nameravaju više isplovljavati".   

"S hrvatske strane ne očekuju se nikakva isplovljavanja ribara. Hoće li tokom dana doći do povrede linije razgraničenja sa slovenačke strane, ostaje da se vidi", rekao je Kozlevac. 

On je ranije novinarima rekao da je hrvatska policija kod svake povrede linije razgraničenja od strane slovenačkih plovila postupala uobičajeno, odnosno izdala im upozorenje da se nalaze u hrvatskim teritorijalnom vodama. 

Nakon upozorenja slovenački brodovi su svaki put napustili teritorijalne vode Hrvatske. 

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je u junu da velika većina Piranskog zaliva pripada Sloveniji i da ta zemlja dobije koridor do međunarodnih voda.
Slovenačke vlasti, kako su i najavile, počele su da sprovode arbitražnu odluku o nakon isteka šestomesečnog roka za njenu pripremu i pošto je u slovenačkom parlamentu usvojen set "zakona za sprovođenje".

Hrvatska, međutim, koja je pre saopštavanja odluke, izašla iz postupka arbitraže, ne priznaje odluku suda, za koju smatra da je postupkom slovenačkih predstavnika korumpirana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online