Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.12.2017.
15:12
Vestionline, Jutarnji.hr A

Tajni dogovor Miloševića i Tuđmana: Ti uzmi tursku Hrvatsku, meni ne treba!

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić u velikom intervjuu za hrvatski "Jutarnji list" odgovorio je na optužbe hrvatske desnice da je izdajnik zbog svedočenja u Hagu, ali i otkrio detalje famoznog sastanka Tuđmana i Miloševića u karađorđevu 1991. godine.

wikipedia.org/NATO
Milošević i Tuđman

Haška presuda šestorici bosanskih Hrvata i javno samoubistvo Slobodana Praljka u haškoj sudnici oživeli su novi talas napada na njega mesića, piše "Jutarnji list".

Mesić je svedočio u postupcima bivšem vukovarskom gradonačelniku Slavku Dokmanoviću, u postupku Slobodanu Miloševiću i u suđenju generalu Tihomiru Blaškiću.

Tajna svedočenja

Haški sud zatvara vrata. Ima li vaših iskaza pred tim sudom koji su još uvek nedostupni javnosti i smatrate li da bi javnost ipak trebala imati uvid u njih?

- Nemam ništa protiv uvida javnosti u sve moje iskaze, ali to mora službeno dopustiti onaj ko nakon zatvaranja Haškog tribunala preuzme njegovu dokumentacij – zaključuje Mesić.

Suđenja Blaškiću i Dokmanoviću odvijala su se pre njegovog izbora za hrvatskog predsednika, a u procesu Slobodanu Miloševiću svedočio je nakon izbora za predsednika. Na pitanje koja su od tih svedočenja bila tajna, on kaže:

- Nema tajnih svedočenja. Bio sam zaštićeni svedok i to zato što je 1998. uoči svedočenja u procesu generalu Tihomiru Blaškiću protiv mene pokrenuta orkestrirana kampanja u kojoj su prednjačile tri novinarke, ili kako smo ih tada zvali, “tri gracije”: Olga Ramljak, Aleksa Crnjaković i Dunja Ujević. One su najviše dizale temperaturu. I zato sam pristao da za početak budem zaštićeni svedok. To, međutim, ne znači da je reč o tajnom svedočenju. Nema tu nikakve tajne.

U sva tri postupka za svedoka ga je predložilo tužilaštvo.

Na pitanje šta misli o optužbama da su baš njegova svedočenja dovela do osuđujućih presuda bosanskim Hrvatima, Mesić kaže da su to “konstrukcije”.

- Tihomir Blaškić je živ i može se i on o tome pitati. Na svedočenju Blaškiću, o njemu sam rekao jednu jedinu rečenicu - da ne znam ništa o njegovom ratnom putu i da smo se samo jednom sreli u saborskom kafiću - on je bio u odori generala HVO-a. Ja sam u tome procesu govorio o politici Hrvatske i tadašnjoj politici Jugoslavije. Potpuno je druga stvar smeta li to nekoga.

Optužuju ga i da je teretio hrvatski državni vrh za umešanost u rat u Bosni i Hercegovini.

- To su konstrukcije. Govorio sam ono što je zabeleženo na više mesta u svim mojim svedočenjima pred Haškim sudom. Zašto me ne pitaju o svedočenju u slučaju Slobodana Miloševića i Slavka Dokmanovića? Zašto one koji me napadaju to ne interesuje? U Beogradu sam 1990. razgovarao s Borislavom Jovićem koji je u isto vreme kad i ja bio član Predsedništva SFRJ. Rekao sam mu da bi bilo dobro da zaustavimo “balvan revoluciju”, da sednemo za sto, da pitanja koja moramo razrešiti razrešimo bez oružja jer rešavanje problema balvanima Srbe u Hrvatskoj vodi u samoubistvo. Pitao sam ga trebaju li Srbiji Srbi u Hrvatskoj. Odgovorio je - ne. Pitao sam ga treba li Srbiji hrvatska teritorija. Odgovorio je - ne treba. A, šta vama treba, pitao sam. Odgovorio je - nama treba 63 odsto Bosne i Hercegovine. To je, rekao mi je, bilo srpsko, jeste srpsko i srpsko mora ostati. Rekao sam - ako je to tako, idemo onda ti, ja, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević sesti za sto pa da vidimo o kojim problemima se u Hrvatskoj radi, pa da se oni pokušaju rešiti kroz institucije u Hrvatskoj, bez balvan-revolucije i oružja. Zvao je Miloševića i on se složio. Odmah sam seo na avion i odleteo u Zagreb jer nisam hteo o tome s Tuđmanom razgovarati telefonom. Preneo sam predlog Tuđmanu i on se složio. Međutim, to je Tuđmanu bio signal da bi bilo dobro da on sedne s Miloševićem i on je zaista za januar 1991. dogovorio njihov susret u Karađorđevu - ispričao je Mesić.

On dodaje i da je to bio prvi fizički susret Tuđmana i Miloševića.

- Taj se susret održao bez mene, a Milošević je na njega došao bez Borislava Jovića. Uvek sam petkom i subotom dolazio iz Beograda u Zagreb, i mi smo ga čekali da se vrati iz Karađorđeva. Pre toga susreta rekao sam mu da ne smeta što se on održava u Karađorđevu, ali on je rekao - sasvim je svejedno gde ću se s njim naći, najvažnije je da čujem šta on želi. Na taj sastanak u Karađorđevu iz Hrvatske su otišli Tuđman i šef njegovog kabineta Hrvoje Šarinić. Kad su se njih dvojica vratili iz Karađorđeva, sastali smo se s ljudima iz tadašnjeg hrvatskog državnog vrha. Imali smo po stolovima kafu, čaj, neko piće. Tuđman je ušao u sobu i rekao: “Raščistite odmah stolove, Hrvoje, daj karte.” I tada je Tuđman objasnio šta Milošević predlaže. Rekao je da Hrvatskoj predlaže banovinske granice plus Cazin, Kladušu i Bihać. Preneo je što mu je tačno rekao Slobodan Milošević. Rekao je: “Franja, ti uzmi Cazin, Kladušu i Bihać, to meni ne treba, to je takozvana ‘turska Hrvatska’”. Upitao sam Tuđmana - a šta kaže Alija? Odgovorio mi je: “Šta ima Alija pitati, kad se hrvatske i srpske škare slože, nema Alija što pitati”. Rekao sam mu - slušaj, to onda znači rat. Rekao je: “Ma kakav rat, to je izbegavanje rata”. Tako je otprilike tekao taj razgovor. Posle toga Tuđman je otišao i na drugi sastanak s Miloševićem...

Na pitanje da je već u januaru 1991. nakon prvog susreta Tuđmana i Miloševića znao da njih dvojica dogovaraju podelu BiH. Mesić odgovara potvrdno.

- To je bio predlog Slobodana Miloševića. On nam nije rekao da je to prihvatio već da je to predlog Slobodana Miloševića, ali bilo je očito da je s tim predlogom bio oduševljen. Na drugi sastanak s Miloševićem, Tuđman je otišao u jedno drugo lovište, Tikveš, ali mene više nije zvao na sastanak na kojem je referisao o njemu, tako da ne znam što je na kraju dogovoreno. U svakom slučaju, predlogom Slobodana Miloševića na prvom sastanku o podeli Bosne bio je oduševljen - rekao je Mesić u intervjuu za Jutarnji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online