Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.12.2017.
07:50
Vestionline, rts.rs A

Šta za Srbe znači Zakon o hrvatskim braniteljima

Nedavno usvojenim Zakonom o braniteljima u Hrvatskom saboru, kao agresori u toku rata devedesetih označene su Srbija, Crna Gora, JNA. Kriv im je i deo srpskog naroda u Hrvatskoj. Iz Beograda poručuju – takvi potezi ne doprinose pomirenju i miru u regionu.

pixabay.com
Brojne činjenice jasno pokazuju da je glavni uzrok rata u Hrvatskoj bila proustaška politika Franje Tuđmana, čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste 'velike Hrvatske'

Ono što je Hrvatska 2000. godine napisala u Deklaraciji o "domovinskom ratu" našlo je mesto u novom Zakonu o braniteljima.

"Hrvatski branitelji iz 'domovinskog rata' branili su i odbranili Republiku Hrvatsku unutar međunarodno priznatih granica od oružane agresije koju je izvršila Srbija, Crna Gora, Jugoslavenska narodna armija s oružanom pobunom dijela srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj", navodi se u zakonu.

Novina je to što je u zakonu umesto većine srpskog naroda krivica smanjena na jedan deo.

"Brojne činjenice jasno pokazuju da je glavni uzrok rata u Hrvatskoj bila proustaška politika Franje Tuđmana, čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste 'velike Hrvatske'. Velika je stvar što je ovom, najnovijom, presudom Haškog tribunala šestorici bivših lidera tzv. Herceg-Bosne jasno rečeno da je Hrvatska vodila osvajački rat", rekao je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Rat je u zakonu proglašen pravednim, legitimnim, odbrambenim i oslobodilačkim. Oslikava i stav hrvatskog rukovodstva.

"Hrvatski narod prvi se odupro velikosrpskoj agresiji braneći svoju opstojnost i opstojnost BiH kao svoje države. Hrvatsku i BiH napala je Miloševićeva Srbija i tzv. JNA i to su notorne činjenice", poručila je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Zakon kojim se braniteljima proširuju prava u odnosu na postojeća, podržala su 93 zastupnika, protiv je bilo 15, a suzdržanih troje.

"Narušava se ionako teško stečeno i krhko poverenje nastalo nakon ratnog raspada zajedničke države. I, s druge strane, ograničava se mogućnost da se nesmetano i slobodno raspravlja o tome šta se događalo. Mi smo u tim okolnostima odlučili da ne podržimo taj zakon tako što ćemo biti suzdržani – zato što i suzdržan može značiti protiv", kaže Milorad Pupovac iz SDSS-a.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručuje da "hrvatska politika nikako ne može da prevaziđe duboke komplekse koje ima prema samom postojanju Srba".

"Optuživati Srbe za svako zlo koje se desilo ili se nije desilo govori sada već o patologiji, a ne govori o politici. Građanski rat koji se desio u Hrvatskoj ne može da bude ni na koji način krivica Srbije, a kao što čujemo sada – i Crne Gore. Donositi zakone koji će imati uticaja ili želite da ima uticaja na vašeg suseda, nije dobrosusedska politika", rekao je Vulin.

Jedna od posledica, za Hrvatsku, "odbrambenog rata", jeste i 'Oluja'. Za samo 48 sati, više od 200.000 Srba je prognano iz svojih kuća. Ubijeno je i nestalo više od 2.000.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online