Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.12.2017.
19:45
Vestionline A

Dodik odgovara Hrvatima: Nigde u haškim presudama ne piše da je Srbija agresor

"Stalno prebacivanje odgovornosti na Srbe i Srbiju, koje iz Hrvatske dolazi nakon haške presude šestorici lidera Herceg-Bosne, postalo je nepodnošljivo i degutantno", smatra predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Tanjug
Milorad Dodik

"Hrvatska žrtvuje svoj narod"

Predsednik RS je istakao da nigde u odlukama Haškog tribunala ne piše da su Srbija i Srbi agresori, a hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović je poručio da bi mogla konačno da se pozabavi sudbinom Srba stradalih tokom operacije "Oluja" i drugih akcija u Hrvatskoj.

- Možda njima deluje da je lakše da se pobegne od situacije u kojoj se nalaze tako što će orkestrirano ponovo napasti na Srbe, ali moraju malo da se zaustave i vide konačno šta su činjenice i da su oni prvo etnički očistili Srbe iz Hrvatske, a sada pokušavaju za ono što su činili da žrtvuju svoj narod - rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je pojasnio da Hrvatska žrtvuje svoj narod tako što ih je naterala da demontiraju Herceg-Bosnu i uđu u pregovore, čime su sami podigli optužnicu i doveli pripadnike svog naroda u poziciju da odgovaraju za Herceg-Bosnu.

"Srbi nisu odlučivali o Herceg-Bosni"

- To je bila politika Hrvatske, a ne naša i mi nismo o tome odlučivali. Mi nismo rekli da li treba ili ne treba formirati Herceg-Bosnu. Zašto su je formirali i zašto je demontirali, to je priča za njih, nije za nas i konačno bi tu morali da traže razloge svog položaja, a ne da pokušavaju uporno da se obračunavaju sa Srbima - rekao je Dodik.

On je ocenio da se Kolinda Grabar Kitarović, koja je nakon presude šestorici lidera Herceg-Bosne izjavila da je "hrvatski narod žrtva velikosrpske agresije", ponovo okreće optužbama prema Srbima i Srbiji u nedostatku drugih argumenata da pribavi pažnju svoje javnosti.

- Postaju sve degutantnije takve tvrdnje zvaničnika Hrvatske, koji očigledno svoju nesposobnost sa početka rata za politiku koju je vodio Franjo Tuđman u to vreme, sada pokušavaju da pripišu nekom drugom - rekao je Dodik.

On je podsetio da je politika Hrvata bila da izađu na referendum o nezavisnosti i podrže BiH, a nakon samo godinu-dve ušli su u oružani sukob sa muslimanima i time priznali da su pogrešili sa odlukom da izađu na referendum.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online