Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.10.2017.
20:01
D. Pašić - Vesti A

"Vesti" u Austriji: Hramovi su naš drugi dom

U hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Salcburgu, nedavno je proslavljena parohijska slava, uz prisustvo brojnih vernika iz Mocartovog grada i okoline.

D. Pašić
Pohvalio vernike: Vladika Antonije je služio liturgiju

Obeležavanje slave trajalo je tri dana i počelo je u petak prazničnim bdenjem, a u nedelju je sa blagoslovom patrijarha Irineja i episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, liturgiju u hramu služio vladika moravički Antonije, vikar partijarha srpskog.

Uz njega su sasluživali arhimandrit Serafim, jerej Jovana Govedarica, starešina hrama i đakon Miljan Antić iz Beča, a prisluživali su Roman Fišer i Svetozar Todorović sa pojcem Svetozarom Stojanovićem. Za pevnicom su bili bogoslovi i članovi grupe Srpčići.

Slavski kolač je blagoslovio vladika Antonije i sa njim prošao kroz celu crkvu uz slavski tropar, koji su svi pevali. Porodica Bodirogić iz Salcburga je pripremila slavski kolač i žito, a sledeće godine kumovaće porodica Petra Kovačevića.

D. Pašić
Jerej Jovan Govedarica sa parohijanima

Vladika poklonio ikonu

Vladika je Crkvenom odboru salcburške parohije za veliki trud i nesebičnu ljubav prema crkvi uručio ikonu Bogorodice.
- Izuzetna organizacija i spremnost svih u parohiji da se u svakom trenutku odazovu pozivu sveštenika svoje crkve i da svi zajedno u slozi i ljubavi delaju na njihovoj njivi Gospodnjoj, zadivljuje svakog - kazao je vladika Antonije.

- Svi mi koji se nalazimo daleko od otadžbine iznosimo molitve za naš narod, naše porodice i tako udaljeni od svojih domova. Mnogi koji se nalaze u zemljama koje su ih prihvatile, kao što je Austrija, našli su svoj drugi dom, sagradili su velelepne hramove kao što je i ovaj. To svedoči o ljubavi našeg naroda prema svojoj otadžbini, prema svojoj crkvi - kazao je u nadahnutoj besedi episkop Antonije.

Sveštenik Jovan Govedarica je na slavskom ručku zahvalio episkopu Antoniju na trudu i ljubavi koju je i ovom prilikom iskazao za naš narod u rasejanju.

Priređen je i mali kulturno-umetnički program koji je vodio Marko Kodžić, a učestvovali su grupa Srpčići i srpski muzičari iz Salcburga.

D. Pašić
Povodom parohijske slave je priređen ručak

Sedam decenija parohije

Ideja o osnivanju parohije SPC u Salcburgu, nastala je daleke 1945. godine, kod srpskih zarobljenika u oficirskom logoru u Sankt Johanu, koje je tada posetio vladika Nikolaj Velimirović. Parohija je zvanično osnovana dve godine kasnije, 1947. a prvi paroh bio je Radiša Purić. Hram Pokrova Presvete Bogorodice, u ulici Šmidingerštrase 48, izgrađen je zahvaljujući prilozima vernika, a osveštan je 2016.

Parohijskoj slavi su prisustvovali i predstavnici Generalnog konzulata Srbije u Salcburgu, Anđela Stojanović, savetnik generalnog konzula Svetlane Stanković i službenik Nenad Jovanović. Posle bogosluženja u svojim parohijama, došli su i sveštenici Dalibor Brznej iz parohije u Braunauu, Nikola Pantić iz Gmundena i Gojko Ostojić iz Salfeldena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online