Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.06.2017.
03:00
B. Simonović - Vesti A

Rat i mir kapetana Amira Reka (13): Ne pucajte, Srbi smo!

Ta "sloboda-nesloboda" u Goraždu za Milivoja Čarapića i dvadesetak njegovih rođaka i komšija iz sela Bučja, potrajala je sve do 15. aprila 1994. godine.

B. Simonović
Građani Goražda za vreme rata živeli u stalnom strahu

Živeli su u stalnom strahu kad će nekome od razjarenih muslimanskih bojovnika pasti na pamet da ih pobije, ali i u velikom riziku od srpske artiljerije koja je gađala opsednuti grad, a nisu nikako mogli da se izbave iz tog pakla.

Panični strah

Tog 15. aprila 1992. srpska artiljerija žešće djelovala nego obično - seća se Milivoje.

Sto maraka za cigarete

Ta 1993. godina ostaće posebno upamćena u Goraždu po gladi strašnoj koja je vladala. Imali su oni odnekud pare, ali im nijesu pomagale i da nije bilo te humanitarne pomoći, meni se čini da bi taj narod skapao do potonjeg uva. A kakva je to muka bila najbolje govori podatak da je paklica duvana bila dostigla cijenu od sto maraka, da stari i strastveni pušači nijesu ni pitali za cijenu.

- Našla im i pogodila rovove - jedan poginuo, a pet - šest ih je ranjeno, i to teže. Kad je oko podne trebalo odnijeti ručak na položaj, konjovodac i jedan naoružani pratilac neće, ne smiju jer se čuje kako tamo i dalje gruva. Ja i Radan Pljevaljčić moramo, niko nas ne pita smijemo li ili ne smijemo. Sa nama ipak krenuše i konjovodac i onaj pratilac, podviknu im neko od starješina.
Kad smo stigli do nekog Jabučkog sedla, mene je obuzeo neki nemir i gotovo panični strah - to ni danas ne umijem da objasnim - da li sam ja to nešto predosjetio. Kad smo stigli do prvog rova i otovarili manjerku sa nekom čorbom, konjovodac se vrati, a mi trojica nastavismo kroz rovove da dijelimo hranu.

Vojske ima u prva dva rova, a treći, četvrti i peti prazni i napušteni. Taj peti rov je bio na ivici jedne rijetke bukove šume. Radan i ja smo stali pored rova a onaj pratilac ode dalje da izvidi ima li u blizini vojske. Odjednom negdje od Radijevića dopriješe dvije potmule detonacije. Shvatili smo odmah da su minobacači skočili u rov. Grunulo je tu odmah pored rova, diže zemlju i baci je na nas, ali mi ostasmo zdravi i čitavi.

Radan predloži da se izvlačimo i krenu iz rova da vidi da li u blizini ima muslimanske vojske, a ja provirih da utvrdim gdje su srpski položaji. Samo što je iskočio iz rova zafijukaše zrna i Radan jeknu, zanese se i pade. Pogledam dolje i vidim ih zalegli iza nekih bukava i pucaju. Šta ću, kako ću, ja iz onog džaka istresem hljeb, nataknem ga na neku granu, podignem uvis i počnem da vičem:

- Ne pucajte, Srbi smo!

Oni, čujem, naređuju da izađem, da dignem ruke uvis i da dođem dolje. Siđoh nekako, tresu mi se nogavice. Naređuju da legnem potrbuške. Ne čekam da ponove komandu. Čujem jedan viče:

- Ma, balija, ljudi, vidite li da je balija.

- Nijesam, čovječe, Srbin sam - bunim se ja.

- Ma kakav Srbin, majku ti balijsku, sad ćeš da vidiš ko je Srbin - grmnu jedna ljudina sa strane, zajaha me i sjede mi na pleći. Jednom rukom me uhvati za čelo, povuče mi glavu unatrag, a u drugoj mu svilutnu nož.

Umalo kobna greška

Vidim da se gine i munjevito mi kroz glavu sinu: vidi ćorave mi sudbine, dvije godine me Muslimani držaše u zatvoru, mučiše i prebijaše, ali me ne ubiše, a sad hoće da me ubiju Srbi, i to da me zakolju:

- Polako, aman ti činim, ne griješi dušu, Srbin sam - zavapih još jednom i u magnovenju se sjetih i nekako raskopčah šlic na pantalonama da pokažem da nijesam osunećen. Na dva - tri metra od nas stoji njegov komandir - Dragan Josipović se zvao, poslije sam doznao, a to bio neki interventni vod iz Ilijaša i Vogošće:

- Ma, pusti ga, izgleda baš da je Srbin - reče komandir i onome klonu nož u ruci.

Spas u poslednji čas

Kad se malo pribrah i kad shvatih da je prošla opasnost, velim tome što me htio zaklati:
- Slušaj, jarane, meni ostade i brat gore, pogodili ste ga...
- Trči, donesi ga...
Ja gore, došla mi neka snaga, brdo bih, čini mi se krenuo. Radan nesretni ječi, pogodilo ga u butinu, razdrlo mu i iskidalo aortu, a onda i mokraćnu bešiku. Ne da da ga nosim, hoće da ga vučem polako. Zbavih ga nekako do tog srpskog položaja. Prevismo mu ranu. Oni preko motorole javljaju u bazu: imamo dvojicu balija - mi smo za njih još balije! - jedan je načet, a jedan čitav...
Radan ćuti i trpi bolove i samo traži vode.
Za jedno pola sata eto odozdo dvojice, jedan stariji, jedan mlad. Čim priđoše bliže, onaj stariji zavapi:
- Pa Pljeva, bog te tvoj, jesi li to ti? - poznao Rada, radili zajedno.
Onaj drugi se obraća meni:
- Mijo, kukala ti majka, otkud ti ovdje?
Vidim poznajem čovjeka, ali oko da mi izvadiš ne mogu da se sjetim ko je. Tek kad mi kaza ime - Bojan Mutlak - sjetih se momka kojeg sam poznavao prije rata, rodom tu iz okoline Goražda, ima čak i neka prijateljska veza među nama.

SUTRA - Rat i mir kapetana Amira Reka (14): Spasao nas Bog i Reko

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online