Petak 7. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.04.2017.
18:01
B. Simonović - Vesti A

Milenka Cupara - jedini profesor pešak u Crnoj Gori: Život ju je gurnuo u samoću

Na dvadeset četvrtom kilometru regionalnog puta Pljevlja - Čajniče i dalje prema Goraždu i Sarajevu, na desnu stranu se odvaja jedan uzani krčanik koji zapazi samo namernik i onaj ko dobro poznaje ovaj put i ovaj planinski predeo, kao moj kolega i prijatelj, Pljevljak profesor Milorad - Mišo Zečević. Nakon 800 metara uzbrdice, stiže se na ravnu površ, u selo Vučje na 1.280 metara nadmorske visine, na imanje i pred kuću četrdesetpetogodišnje Milanke Cupare.

B. Simonović
Drži stoku: Zimi ima najviše posla

Novinari prvi gosti

Znala je da dolazimo, čuli smo se telefonom, i nije se iznenadila, ali nam je odmah kazala da smo mi prvi gosti koji su joj prekročili prag još od jesenas. Tako je već godinama otkad su i ovi krajevi opusteli - otkad zaveju prvi snegovi pa dok okopni, sem tragova divljači, jedina sveža i stalna prtina je ona kojom do svoje kuće stiže Milanka Cupara.

Kuća prizemna, dve sobe i hodnik. Zidovi i spolja i iznutra obloženi lamperijom kako je to ovde odavno običaj. Drvo joj daje toplinu. Milenka već skoro četiri godine ovde živi sama.

Zaslužuje poštovanje

Namerno i s razlogom smo izbegli da o njoj pitamo kolege i upravu škole, čak i đake kojima sad predaje:
- Meni je profesorica Milenka predavala dve godine - kaže Aleksandar Terzić, momak koji je pre sedam godina završio srednju ekonomsku školu.
- Mislim da ona, i kao profesor i kao čovek zaslužuje od života mnogo više, da zaslužuje mnogo više poštovanja i uvažavanja...

- Tako je otkad mi je 2013. godine umrla majka - smireno, kao da se radi o nekome drugome - kazuje Milenka, stamena i tvrda žena koju život očigledno nije milovao.

- A ja sam bila jedino dete u mojih roditelja Milojka i Tijane - bila je rodom od Milinkovića tu iz susednog Visa. Dobili su me tek posle 15 godina braka. Već u dvanaestoj godini sam ostala siroče bez oca, pa je sve palo majci na pleća - da me podiže i školuje, ali i da pazi moju tetku, očevu sestru Milevu, koja je bolovala i bila vezana za postelju punih 26 godina...

U Vučju je nekada bilo 10 domaćinstava. Sada su, izuzev Milenkine, sve kuće zatvorene i napuštene i tek u jednu ili dve dođe neko vikendom, ali samo leti. Tako je i u okolnim selima, Visu, Pliješu, Poblaću i Boljanićima.

Milenka Cupara je profesor ruskog i italijanskog jezika u srednjoškolskom centru u Pljevljima i evo već 18 godina stalno odavde putuje na posao i uveče se vraća kući, jer u ubogoj, oronuloj štali drži dve krave i dvadesetak ovaca.

B. Simonović
Omiljena među đacima: Milenka Cupara

Susret sa zverima

- Osnovnu školu završila sam ovde u Boljanićima. To je nekad bila velika škola, bilo je na stotine đaka, sad tek petnaestak. Posle sam završila Gimnaziju u Pljevljima, a onda Filozofski fakultet u Nikšiću, grupu za ruski i italijanski jezik. Dobila sam posao u Pljevljima, našla sam i stan i dve prve godine dolazila sam ovde na selo samo za vikend i po prekoj potrebi. Onda sam zbog tetke, ali i majke koja je bila načetog zdravlja, morala da se vratim, odnosno da odavde svakodnevno putujem na posao. Odavde do Pljevalja je malo lakše, nekako se i prebacim, ali je muka uveče kad se vraćam, jer uglavnom moram pešačiti. Treba mi najmanje četiri i po sata, a možete zamisliti kako je noću, zimi, po snegu i mećavi putovati kroz ovu pustinju. Više puta sam i vukove sretala, ali oguglala sam i više se ničeg ne plašim. Dok mi je bila živa majka, makar me je čekala topla soba, a otkad nje nema ja čim stignem, u ponoć ili nekad i kasnije, moram prvo da namirim krave i ovce pa tek onda da se staram o sebi - kaže Milenka.

A da se shvati kakva je sve to muka dovoljno je naglasiti da Milenka u kući nema kupatila, da vodu za piće, pranje i kuvanje donosi iz udaljenog bunara, da krave i ovce poji na malom veštačkom jezercetu pored kuće u kojem se skuplja i zadržava kišnica, da sama mora da obezbeđivati seno i hranu za stoku, drva i ugalj za ogrev... I sve to u samoći, u pustinji i planini.

Milenka Cupara, među đacima omiljena i vrlo poštovana, izgleda, ponajmanje razumevanja ima kod onih koji bi prvi morali da je razumeju - u upravi škole i među kolegama, koji je već 17 godina drže u drugoj, popodnevnoj smeni, koja joj nimalo ne odgovara.

Jedna sveća

U boljanićkom kraju se i danas priča kako je Milenkin pradeda Dimitrije Cupara držao po hiljadu ovaca, pedeset goveda, dvadeset konja - bio domaćin na glasu. Njegovim stopama krenuo je i njegov sin, Milenkin deda Todor, koji je imao pet sinova i dve ćerke. Ceo taj silni Todorov porod, međutim, danas se sveo na jednu sveću - na unuku Milenku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online