Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 15.12.2016.
01:00
Đ. Barović - Vesti A

Osvetnici ubijali po Srebrenici

Odbrana generala Ratka Mladića zatražila je od sudskog veća da na osnovu predočenih dokaza odbaci sve tačke optužnice i oslobodi ga krivice, uključujući i događaje u Sarajevu i Srebrenici.

A. Čukić
General među Srbima: Grafit u Sremčici

- General Mladić je duboko verovao da se zarobljenici 28. divizije Armije BiH u Srebrenici tretiraju po njegovom naređenju i nije znao da će biti ubijeni. Ubijali su drugi: osvetnici, lokalni ljudi i odmetnici iz službi bezbednosti - kazao je poslednjeg dana iznošenja završne reči odbrane američki advokat srpskog porekla Dejan Ivetić.

Da li ste poznavali Kulina bana?

Ivetić se i narugao predstavnicima Tužilaštva.
- Ispitujući svedoka o događaju iz Ulice Kulina bana, gde je registrovano da je granata ispaljena sa srpskih položaja pogodila deo zgrade u kojoj su bile i jedinice Armije BiH, tužilac je pitao: "Da li ste poznavali Kulina bana?" Na taj način je demonstrirao potpuno neznanje - kazao je Ivetić.

On je odbacio navode Tužilaštva da je u Srebrenici počinjen genocid, kao i da su Mladić i VRS odgovorni za udruženi zločinački poduhvata koji je podrazumevao i prisilno premeštanje civila.
- Ukoliko je postojala odluka da se taj zločin počini, Mladić je nije potpisao. Odluka UN i vlasti muslimana u Srebrenici bila je da napuste svoje domove - kazao je Ivetić.

On je naveo da se teza Tužilaštva o planu za ubistvo zarobljenika i civila zasniva na navodnom tajnom razgovoru generala Radislava Krstića i Mladića.

- Ali ta večera Krstića i Mladića nikada se nije dogodila. Umesto da to prizna, tužilaštvo tvrdi da svi lažu, osim ključnog svedoka Momira Nikolića. Ali i Nikolić priznaje da od Mladića nikada nije dobio ili čuo bilo kakvu naredbu o ubistvu civila, a lično ih je ubijao. Jedini dokaz je pokret rukom Mladića koji je Nikolić haškim istražiteljima opisao na jedinom sastanku kojeg oni nisu snimali - istakao je Ivetić.

Negirajući optužbe u vezi sa Sarajevom, on je naveo da se kroz ceo proces Mladiću Tužilaštvo ponašalo kao da za cilj ima prikrivanje zločina Armije BiH. Ivetić je ukazao da je sukob u Bosni nastao iz namere Alije Izetbegovića da za sebe i muslimane prigrabi dominantan položaj u odnosu na druge narode. Takođe i da su u Sarajevu prvo pripadnici SDA počeli da se nelegalno naoružavaju, dele grad, formiraju paravojne i grupe za likvidacije.

- Kapetan UN Tomas Hansen je proteran zato što je rekao predstavniku Armije BiH: "Prestanite više da gađate sopstveni narod." Slično je bilo i s drugim posmatračem koji je video odakle je stigla granata na zgradu PTT ili onih koji su tvrdili da su muslimanski snajperisti namerno gađali ljude po autobusima i tramvajima. To su sve bili svedoci Tužilaštva - istakao je Ivetić.

Istina u presudi Gotovini

Ivetić je dodao da je korišćen veliki broj minobacača montiranih na vozila i da je u žalbenoj presudi hrvatskom generalu Anti Gotovini utvrđeno je da su oni bili legitimni vojni ciljevi.

On je nazvao "tužilačkim entuzijazmom" delove optužnice u kojima je VRS optužena za eksplozije u Ulici Vase Miskin i na pijaci Markale.
- Upravo su predstavnici međunarodne zajednice u Sarajevu rekli da su to bili inscenirani incidenti, da to nisu učinili Srbi - poentirao je Ivetić.

Ivetić je naveo da su postojala stroga naređenja Mladića da Romanijsko-sarajevski korpus uzdržava od otvaranja vatre, posebno tokom primirja.
- Međutim, Alija Izetbegović nije mario za primirje, a civili i objekti su korišćeni za ispunjavanje ratnih ciljeva - rekao je Ivetić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.12.2016. 11:32
INAČE 28. divizija Armije BiH,kojom je komandovao naser orić,a koja je trebalo da brani Srebrenicu nastala je 24. 10. 1994. "Odlukom o šemi organizacije Armije Republike Bosne i Hercegovine" od 8. operativne grupe "Srebrenica". Imala je više od 7.000 vojnika. U sastavu divizije bili su: komanda (40 pripadnika), četa vojne policije (114 pripadnika), vod za protivelektronsku borbu (37 pripadnika), izviđačko-diverzantska četa (126 pripadnika), 280. istočnobosanska laka brigada (1.020 pripadnika), 281. istočnobosanska laka brigada (1.007 pripadnika), 282. istočnobosanska laka brigada - komandno mesto u Srebrenici (1.007 pripadnika), 283. istočnobosanska laka brigada (1.007 pripadnika), 284. istočnobosanska laka brigada (1.007 pripadnika), 285. laka brigada - sa komandnim mestom u Žepi (1.105 pripadnika), 28. brdski bataljon "Srebrenica" (521 pripadnik) i komandno mesto Žepa (13 pripadnika). Ukupno brojno stanje krajem maja 1995. godine je bilo 7.004 pripadnika. Broj vojnih obveznika iznosio je 18.000.
Četvrtak 15.12.2016. 11:32
NEPOSREDNI povod da srpske snage isplaniraju i krenu u operaciju "Krivaja 95" bila je zapovest komandanta Glavnog štaba Armije Bosne i Hercegovine generala Rasim Delića iz juna 1995. godine 28. pešadijskoj diviziji, kojom naređuje da otpočne izvođenje ofanzivnih dejstava prema vojsci i stanovništvu u Republici Srpskoj radi podrške u deblokadi Sarajeva. U skladu sa ovom naredbom, načelnik štaba 2. korpusa je naredio komandi 28. divizije da izvrši "sve pripreme za izvođenje ofanzivnih borbenih dejstava u cilju oslobađanja teritorije Republike Bosne i Hercegovine, razvlačenja i nanošenja gubitaka A/S (armija Srba). U skladu sa ovom naredbom 26. 6. 1995. godine Zulfo Tursunović, komandant 283. lake pešadijske brigade, napao je srpsko selo Višnjicu, udaljeno pet kilometara od granice zaštićene zone. Istog dana u širem rejonu Han Pijesak - Vlasenica čak devet diverzantskih grupa iz 285. istočnobosanske lake brigade u više akcija u dubokoj pozadini VRS ubilo je oko 40 boraca i civila. ODMAH potom komanda Drinskog korpusa početkom jula odlučuje da formira kombinovane snage korpusa iz sastava matičnih brigada i da izvede sužavanje područja zaštićene zone Srebrenica i njeno razdvajanje od zaštićene zone Žepa. Za pripremu akcije korpus je imao četiri dana i mogao je da odvoji svega 3.000 boraca. Na pravcu prvobitnog glavnog udara ka Srebrenici nastupio je sa 400 boraca i pet tenkova. Posle nekoliko dana, srpske snage su gotovo bez otpora ušle u ovaj gradić. Borci 28. divizije Armije BiH, prema nikad definisanom naređenju, odlučili su da pokušaju proboj ka Tuzli i Kaknju u maršu dugom 60 kilometara u koji je krenula većina vojno sposobnih muškaraca.
Četvrtak 15.12.2016. 11:32
Napad muslimana na srpsko selo Višnjicu, i prema Ibranu Mustafiću, predstavlja jedan od ključnih momenata u srebreničkoj tragediji. On to opisuje ovako: "Bio sam šokiran vešću na Srni koja je glasila: 'Danas su jedinice srebreničkih ekstremista upale na srpske prostore i izvršile napad na srpsko selo Višnjicu, kojom prilikom je poginulo nekoliko srpskih civila. Selo je spaljeno, a nakon toga muslimanski ekstremisti su ga opljačkali i vratili se u zaštićenu zonu.' Mustafić dalje piše: "Znao sam da su u toj akciji iz Potočara, sa pozicija komandnih mesta, učestvovali Ekrem Salihović i Ibrahim Mandžić Mrki. Odmah mi je bilo jasno da je srebrenička mafija odlučila da završi sa Srebrenicom i da se kompletno stanovništvo srebreničke enklave stavi pod čet,nički nož. Sutradan, iako sam se jedva kretao, otišao sam u Potočare i tamo zatekao jednu grupu momaka u maskirnim unoformama, a među njima je bio i Mrki. Počeo sam na sav glas histerisati: - Jeste li vi uopšte normalni? Vi niste u Višnjici ubili samo dve-tri babe, vi ste u Višnjici ubili muslimanski narod!" Mrki je, kaže Mustafić, pokušao da smiri situaciju rekavši: - Nismo mi samoinicijativno išli u akciju. Mi smo dobili naređenje iz Sarajeva! "Više nisam imao dileme. Mi smo žrtvovani! ... Nakon svega saznajem u Sarajevu da je naredbu za napade oko Srebrenice potpisao 'đeneral' Enver Hadžihasanović!"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online