Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.06.2010.
07:45 >> 08:03h
Deutche Welle A

UN na "Stubu srama" zbog Srebrenice

Povodom 15. godišnjice zločina u Srebrenici, u Berlinu je pokrenut projekat "Stub srama“, koji predviđa da se napravi konstrukcija slova "U“ i "N“ u visini od osam metara, od 16.744 cipele kao simbol za 8.372 žrtve.

Nacrt spomenika koji će biti postavljen iznad memorijalnog kompleksa iznad Potočara

Monumentalna skulptura biće podignuta na padinama Potočara i večno će podsećati na krivicu zapadnih političara i vojske za genocid u Srebrenici, poručili su inicijatori projekta "Stub srama“.

"Skulptura je metafora ogromne prevare Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, a posebno u Srebrenici, čija dela do danas nisu bila tema diskusija u svetu“, izjavio je Filip Ruh, direktor Centra za političku lepotu u Berlinu koji realizuje projekat.

"Stub Srama“ su inicirale Majke Srebrenice s ciljem da ovekoveče srebrenički zločin. Odabrale su ideju Filipa Ruha. Filip objašnjava kako je uopšte došao na ideju sa cipelama:

"Razmišljao sam šta je to što svi imaju u kući. Svi imaju cipele, a cipele i kosti istovremeno jedino i ostaju iza mrtvaca. Odlučio sam zato da cipele uzmem kao simbol za žrtve koje će ostati zabetonirane u Stubu srama“, rekao je Ruh.

Izuo se i gradonačelnik Lajpciga

Dok poznati skidaju svoje cipele, novinari ih snimaju i uzimaju njihovu izjavu u kojoj govore šta misle i šta žele Bosni i Hercegovini. Gradonačelnik Lajpciga Holger Čenze reagovao na ovu ideju spontano, čuvši je u prolazu.

Jedan novinar razgovarao je sa poslanikom Stranke Zelenih u Lajpcigu, dok je gradonačelnik tog grada stajao do njega, slučajno čuo o čemu je reč, i odmah rekao: "I ja želim da dam svoj doprinos“. Stao je do kolege i skinuo cipele.

Holger Čenze, gradonačelnik Lajpciga, i poslanik Mihael Vajhert

Projekat "Stub Srama“ podržava i međunarodno Društvo za ugrožene narode.

"Ovim projektom ne želimo da podsećamo javnost samo na odgovornost Ujedinjenih nacija koje su posmatrale genocid u Srebrenici, već želimo da ukažemo da su za zločin u Srebrenici odgovorne i tri velike svetske sile: Rusija, Francuska i Velika Britanija“, kaže predsednik Društva Tilman Cilh.

Planirano je da se do 25. juna prikupe 16.744 cipele u Bosni i Hercegovini, Švajcarskoj i Nemačkoj. Prikupljene cipele biće 1. jula izložene u Hagu, gde se trenutno vodi proces protiv Radovana Karadžića. Tačno 11. jula, na 15. godišnjicu genocida u Srebrenici, cipele će uz komemorativni skup biti izložene i u Berlinu ispred Brandenburške kapije, koja važi za najveću turističku atrakciju grada.

"Bošnjaci u Berlinu su sa velikim interesovanjem prihvatili ovaj projekat, odazvali se i svakim danom donose svoje cipele. Nije tako samo u Berlinu, već širom Nemačke i Bosne i Hercegovine“, kaže Meho Travljanin iz Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Berlinu.

Izgradnja "Stuba srama“ u obliku slova „U“ i „N“ visokog osam metara i sačinjenog od 16.744 cipele trajaće jednu godinu i trebalo bi da bude gotova do 11. Jula 2011. godine.

POVEZANE VESTI

Subota 19.06.2010. 08:41
Duga je lista sramnih postupaka UN u bivšoj Jugoslaviji. Prvo su tolerisali da se iz Srebrenice ubiajju Srbii i zatiru srpska sela oko Srebrenice uz Drinu, Setimo se Skelani, Kravive i drugih. a zatim su dozvolili da se izvrši zločin nad zarobljenim Bošnjacima. Setimo se i toga da je Medački džep u Krajini bio pod zaštitom UN i dozvolilii su da se izmasakriraju Srbi od strane ustaša. Takodje je i cela Republika srpska krajina bila pod zaštitom UN a dozvolili su da se protera 700.000 Srba i pritome pobije više od 10000 uz pomoć USA army i Miloševića.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online