Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 05.09.2016.
12:06
Tanjug A

A kako to Srbija utiče na odnose Rusije i Hrvatske?

Ambasador Ruske Federcije u Sarajevu Anvar Azimov izjavio je da je Balkan bitan i Rusiji i SAD-u i Evropskoj uniji, i da Moskva želi da ima dobre odnose sa svima, ali i da bolje razvijene odnose ima sa Srbijom.

pixabay.com
Kad sankcije Rusiji jednom "padnu", Hrvatska neće dobro proći

Rusija u svakom slučaju ne želi da Hrvatska zvaničnu Moskvu posmatra kroz prizmu njenih odnosa sa Srbijom, rekao je Azimov u intervjuu zagrebačkom "Večernjem listu", odgovarajući na pitanje kakvi su odnosi Rusije sa Hrvatskom, a kakvi sa Srbijom.

Ruski diplomata kaže da Moskva poštuje izbor Hrvatske za NATO i EU, ali i da to članstvo ne sme da bude prepreka za razvijanje odnosa s Rusijom.

- To bi odgovaralo i vama i nama. Poštujemo spoljnu politiku Hrvatske, želimo da reši sve bilateralne probleme sa svojim susedima. Ne mešamo se, ali istovremeno molimo hrvatsko rukovodstvo da pronađe realna rešenja - naveo je Azimov.

On kaže da mu je divno i da se divi tome kako Hrvati vole svoju zemlju, ali da je istovremeno jedna od njegovih negativnih impresija "velika zavisnost hrvatske politike od Zapada".

- Godinu dana sam ovde i pokušao sam deset ministara da pozovem u Rusiju, na forume, konferencije... Niko od njih nije posetio Rusiju. Dajemo političke signale, mi ne želimo da izvučemo Hrvatsku iz EU i NATO-a, ali istovremeno Rusija može da nadoknadi ono što vam nedostaje - jasan je Azimov.

On je istakao da su hrvatske mandarine, kruške, riba... samo neki od proizvoda koji stižu na rusko tržište, ali kroz treće zemlje koje na tome zarađuju, a ne Hrvatska.

- Naravno, sankcije će se završiti za godinu ili dve, Rusija će tada postavljati narudžbine za kupovinu roba, ali procenjujući ko se kako ponašao u vreme sankcija. U tom slučaju Hrvatska neće dobro proći - poručio je Azimov.

Azimov je rekao i da glavna pretnja danas nije Rusija, već međunarodni terorizam.

- Rusija ne želi sukobe sa Zapadom - ponovio je diplomata.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.09.2016. 19:30
Azimov je napomenuo da mu je divno i da se divi tome kako Hrvati vole svoju zemlju, ali da je istovremeno jedna od njegovih negativnih impresija "velika zavisnost hrvatske politike od Zapada".
Sreda 07.09.2016. 19:31
"Godinu dana sam ovde i pokušao sam deset ministara da pozovem u Rusiju, na forume, konferencije... Niko od njih nije posetio Rusiju. Dajemo političke signale, mi ne želimo da izvučemo Hrvatsku iz EU i NATO-a, ali istovremeno Rusija može nadoknaditi ono što vam nedostaje", istakao je Azimov.
Sreda 07.09.2016. 19:32
Hrvatske mandarine, kruške, riba..., nabraja Azimov i podseća da sve to stiže na rusku tržište, ali kroz treće zemlje koje na tome zaarađuju, a ne Hrvatska. "Naravno, sankcije će se završiti za godinu ili dve, Rusija će tada postavljati narudžbine za kupovinu roba, ali procenjujući ko se kako ponašao tokom sankcija. U tom sluačju Hrvatska neće dobro proći", poručio je Azimov. Azimov je rekao i da glavna pretnja danas nije Rusija, već međunarodni terorizam. "Rusija ne želi sukobe sa Zapadom", ponovio je ruski diplomata. Inače, Azimov u intervjuu za Večernji list govorio i o pojačanim vojnim aktivnostima u Rusiji, ali i u istočnim zemljama NATO-a.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online