Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 22.07.2016.
14:46
Vestionline A

Odlukom hrvatskog suda nastavljena politika nacističke NDH

Odlukom zagrebačkog Županijskog suda da u celosti poništi presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu, Hrvatska je otklonila i najmanju sumnju da nastavlja politiku nacističke Nezavisne države Hrvatske i Ante Pavelića, ocenila je Srpska narodna partija.

Tanjug
Da li EU odobrava promovisanje nacizma i ustaštva?  

Stepinac je blagosiljao strašne zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima i kao najviši predstavnik Katoličke crkve i Vatikana, nikada se nije ogradio od zverstava ustaškog režima, navodi se u saopštenju te stranke. 

SNP smatra da je sudskom rehabilitacijom Stepinca, sadašnja Hrvatska istovremeno rehabilitovala i političko nasleđe Hitlera, koji je upravo u NDH imao jednog od najvećih saveznika. 

"Današnji zvaničnici Hrvatske otvoreno propagiraju ideologiju i ciljeve nacizma, kao i otvorenu mržnju prema Srbiji i srpskom narodu, ali takva politika ne nailazi na kritike zemalja članica Evropske unije. Zato se SNP pita, da li je rehabilitacija Alojzija Stepinca i promovisanje nacizma i ustaštva, zapravo politika koja nailazi na odobravanje EU", navedeno je u saopštenju.

Ako je to tačno, onda SNP postavlja pitanje da li je Srbiji, kao antifašističkoj zemlji, mesto u takvoj zajednici naroda. 

"Za razliku od Hrvatske koja se ponosi nacističkim i ustaškim nasleđem, Srbija se ponosi svojom antifašističkom borbom i nikada neće širiti mržnju ni prema jednom narodu, ali isto tako, neće ćutati i mirno gledati na buđenje zla čija su ideologija koncentracioni logori, gasne komore i industrija smrti. A Alojzije Stepinac je bio jedan od simbola takve ideologije", zaključuje se u saopštenju SNP.

POVEZANE VESTI

Petak 22.07.2016. 15:11
Don Jakov je njima rekao: „Čemu čuđenje, ekipa? Upravo van objašnjavan da san ja među popima isto šta i Stepinac među svecima!“ Mama i tata su piljili u njega sa težim ošamutom. Don Jakov je rekao: „Kad god vidin stado u crkvi pomislin da iman i ovce i novce!“ Dida je rekao: „Stepinac je bija malo drugi đir! On je ima i ovce i jasenovce!“ Onda sam ja uletijo: „Šta su to jasenovci?“ Dida je rekao: „Unukiću, reče se u jednini i sa velikin slovom!“ Ja sam rekao: „Pardon! Šta je to Jasenovac?“ Mama i tata su zaledili se na katrigama. Dida je meni rekao: „Nemoj me je,bat da to ne znaš?“ Ja sam slegnijo sa ramenima i rekao sam: „Pa ne znan!“ Don Jakov je opalijo čudilo: „Stvarno, malac? Ne znaš šta je Jasenovac?“ Ja sam rekao: „Nikad čuja!“ Dida je pitao: „Nemaš nikakvog pojma šta se tamo događalo?“ Ja sam rekao: „Neam blage!“ Don Jakov je pitao: „Nikad nisi baš ništa načuja o Jasenovcu?“ Ja sam rekao: „Nikad!“ Dida je rekao: „Aj zakleti se na ma,ter!“ Ja sam rekao: „Majkemi mile!“ Don Jakov je okrenijo se prema didi i rekao je: „Dobar je mali, jeb,ate, skroz je dobar…“ Dida je rekao: „Je, je, moglo bi bit od njega nešto…“ Don Jakov je rekao: „Ne samo da ga zanima sve o Stepincu, nego ga još i imitira!“
Petak 22.07.2016. 15:04
Mi smo bili kod mog dida na Šolti. Dida je u dvoru sidijo na lingeštulu i čitao je novine. Tata je sidijo za stolom i popravljao je sa kacavidom šuko šteker. Mama je sidila do njega i čistila je fažolete. Ja sam sidijo na podu u dvoru i slagao sam nogometne slije. Dida je okrenijo stranicu od novina i vrtijo je sa glavom. Onda je on rekao: „Ja ne razumin, majkemi, šta se svi pale na ovog Stepinca! Pa on je bija dobar sa ust,ašama!“ Ja sam dida pitao: „Ko je Stepinac?“ Dida je rekao: „Neki pop šta je bija dobar sa us,tašama!“ Samo onda je mama podviknila: „Čako, nemoj mi trovat dite! Akoš ti u svojoj glavi uzgajat svakakve bolesne bljuzge, samo izvoli! Al maloga pusti na miru!“ Dida je rekao: „Okej, okej! Onda mu ti objasni ko je Stepinac!“ Onda je moj tata pokazao sa kacavidom prema meni i rekao je: „Stepinac je, sine, bija jedan kardinal šta su ga hapsili komunisti! I zato ga sad u Vatikanu oće proglasit svecem!“ Dida je rekao: „Ku,rac bi ga komunisti hapsili da nije bija dobar sa ust,ašama!“ Mama je dreknila: „Čako!“ Dida je slegnijo sa ramenima u lingeštulu i rekao je: „Okej, okej! Samo san napomenija!“ Onda sam ja pitao: „A ko su komunisti i us,taše?“ Mama je zakolutačila sa očima. Tata je zastenjao: „Ajme majko mila…“ Dida je okrenijo se prema meni i rekao je: „Za komuniste neću ništa govorit, jerbo još čuvan člansku iskaznicu, eno je u ladici uz orden rada sa srebrnin mačevima, pa bi neko moga reć da nisan objektivan! Al za us,taše mogu kazat samo sve najgore…“ Ja sam pitao: „Koje najgore?“
Petak 22.07.2016. 15:06
Dida je rekao: „Da su đubrad, škovace, gov,na, barbari, fa,šisti, krvoloci, asasini, kurbini sinovi, smradovi, lupeži, imbecili, zlotvori, gubaši, iz,dajice, kvislinzi, razbojnici, piz,duni, siledžije, bagra, crnokošuljaši, šporkaćuni, petokolonaši, gaštrapani, pantagane, koljači… i općenito govoreći zadnja stoka koja je pošteni svit stavljala u logore i zatvore!“ Mama je nalaktila se na stolu i držala je glavušu u rukama. Tata je tuckao se po ćelenki sa drškom od kacavide. Dida je rekao: „A imaju i još jednu važnu karakteristiku!“ Ja sam pitao: „Koju?“ Dida je dignijo kažimprst i rekao je: „Stepinca nisu stavili u zatvor!“ Mama je skočila od stola i viknila je: „A daj, čoviče, stvarno lupaš bljezgarije!“ Dida je raširijo ruke: „Šta san sad krivo reka?“ Tata je njemu rekao: „Nemoš cili svit tumačit priko ust,aša i partizana, jeb,emu ma,ter! Moraš jednom izać iz tog filma!“ Dida je rekao: „Nije to bija film, zete, nego bitka na Neretvi! I ne tumačin ja cili svit, nego Stepinca!“ Mama je rekla: „Za cili svit je Stepinac dobar, samo je tebi uk,urcu!“ Dida je rekao: „Ako je cili svit uk,urcu, normalno da mu je Stepinac dobar! Al bolje je bit u zavadi sa cilin svitom, nego sa samin sobom, ka šta reče sveti Pavao Korinćanima!“ Neko je rekao: „Il je to reka Sokrat tovarima?“
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online