Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.04.2016.
01:14
Lj. Ivanović - Vesti A

Zagrebu šamar iz Brisela

Evropska komisija odbacila je hrvatske argumente i založila se za deblokadu srpskih pregovora za članstvo u Evropskoj uniji! Ovime je Brisel na svojevrstan način udario šamar zvaničnom Zagrebu koji je pokušao da blokira otvaranje jednog pregovaračkog poglavlja sa Srbijom.

Tanjug/Hina
Autogol u utakmici sa Srbijom: Premijer Tihomir Orešković

Evropska komisija je u poverljivom dokumentu hrvatskoj vladi navela da "ne vidi ništa sporno u zakonu koji omogućava Srbiji da procesuira sve ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije". Podsetimo, Srbija je taj zakon pisala 2003. godine u saradnji s OEBS, a vrlo slična zakonska rešenja ima i polovina članica Unije.

EK smatra da međunarodno pravo ne sprečava bilo koju državu da svoju jurisdikciju proširi i takozvanom ekstrateritorijalnom ili univerzalnom jurisdikcijom. Taj zakon, pišu briselske birokrate, ne predstavlja kršenje suvereniteta dotične države, niti predstavlja mešanje u unutrašnje poslove te države.

Spremni za dalje korake

Povodom stava Evropske komisije, portparolka za susedsku politiku i pregovore o proširenju Maja Kocijančić ponovila je da EK "s nestrpljenjem iščekuje naredne korake u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji i otvaranje Poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima i 24 o pravdi, slobodi i bezbednosti".
- Razgovori su u toku, i Komisija je spremna da pređe na naredne korake čim bude postignuta jednoglasnost među državama članicama - dodala je Kocijančić.

EK čak navodi da bi, i kad bi Srbija ukinula odredbe o operativnom delu gde se spominje nadležnost nad teritorijom bivše Jugoslavije, i dalje na osnovi univerzalne jurisdikcije mogla suditi hrvatskim državljanima za zločine počinjene na hrvatskoj teritoriji.

Stručnjaci smatraju da je stav Zagreba zapravo bio jeftin blef koji je naivno upotrebljen uzimajući u obzir da su najmoćnije zemlje Unije, kao i sam Brisel dali saglasnost Srbiji za početak pregovora.

Poziv na razum

Hrvatska poslanica Anka Mrak Taritaš iz Hrvatske narodne stranke smatra da Hrvatska mora biti razumna oko pregovora Srbije s EU, insistirati na stvarima i minimumima ispod kojih se ne može ići.
- Ne treba Hrvatska da čini Srbiji ono što su naši susedi činili nama - zaključila je ona.

- Hrvatska je tražila nove uslove koji ne stoje. Pominjali su bolju saradnju sa Haškim tribunalom, a sam tužilac Serž Bramerc je tu saradnju pohvalio. A i Zakon o univerzalnoj jurisdikciji pored Srbije ima još 11 zemalja članica EU. Njihov zahtev je i rešavanje problema manjina, a Srbija je Ustavom ustanovila prag za manjine koji im omogućava ulazak u Skupštinu Srbije - navodi Tanja Miščević, glavni pregovarač Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online