Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.12.2015.
07:47
Đ. Barović - Vesti A

Glumi bolest i kupuje svedoke

Nedeljko Mitrović, predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, upozorava da su sve učestalije pretnje, ali i bezobzirni pokušaji podmićivanja članova ovog udruženja koji bi trebalo da se pojave kao svedoci na suđenju ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću.

Srna
Specijalni scenario: Naser Orić

- Raspolažemo informacijama da su neki od budućih svedoka poklekli i pristali, ali to se može proveriti tek kada dođe vreme da uđu u sudnicu i ispričaju šta su preživeli tokom rata - kaže Mitrović za "Vesti".

Suđenje Naseru Oriću pred Sudom BiH zakazano je za 26. januar, ali je on ovog vikenda završio u Kliničkom centru u Tuzli zbog problema sa srcem.

Kako piše "Dnevni avaz", Orić je osetio bol u grudima dok je bio u lovu sa prijateljima, a pregledom je utvrđeno da mu zdravstveno stanje nije kritično. Mitrović nema dileme da je reč o pokušaju "prolongiranja" početka suđenja.

- Uz pretnje i pokušaj podmićivanja, jasno je da će Tužilaštvo i Sud BiH učiniti sve da do suđenja i presude Oriću nikada ne dođe. Ni muslimanima, ali ni njihovim patronima, a tu mislim na SAD, Veliku Britaniju, ne odgovara da međunarodna javnost sazna da "mit o Srebrenici" nije baš onakav kakvim su ga predstavili, već da su Orić i njegovi za Srbe bili i sudija i kadija i dželat, sve u isto vreme - ističe Mitrović.

I Branislav Dukić, predsednik Saveza logoraša RS, tvrdi da je Orićev odlazak u bolnicu bio samo farsa.

- Čovek može volu rep da iščupa, svaki dan je u teretani, a onda, gle čuda, problemi sa srcem i to baš pred početak suđenja. Sledeće što ćemo čuti je da je nestao, a da niko ne zna ni kako ni kada - kaže Dukić i dodaje da nema sumnje da će oni svedoci koji se odluče da svedoče u procesu protiv Orića biti podvrgnuti najbezobzirnijem šikaniranju.

- Navikli smo da se pred federalnim sudovima svedoci zločina muslimana otvoreno izlažu šikaniranju svake vrste. Zato nemam dileme kako će se prema njima ponašati i u procesu protiv Orića, ali sumnjam da uopšte imati prilike da kažu istinu, jer će Zapad već pronaći način da se ovo suđenje nikada ne održi - zaključuje Dukić.

Pitanje Bramercu

Nedeljko Mitrović kaže da je otvoreno pitao glavnog haškog tužioca kako je bilo moguće da se, i pored hiljade istražitelja na terenu, ne pronađe nijedan dokaz da su i nad Srbima u BiH činjeni zločini.
- Pošto mi nije odgovorio, ja sam mu objasnio zašto je to tako. Zato što su i te istrage bile deo strategije da su sva ubistva nad Srbima činjena isključivo iz odmazde zbog "groznih srpskih zločina". Ta strategija je i dalje na snazi - ističe Mitrović.

Mudžahedini pod zaštitom

Branislav Dukić kaže da ni suđenje bosanskom generalu Sakibu Mahuljinu neće dovesti do istine o zločinima mudžahedina u Bosni.
- Da sam u pravu, govori i nedavno hapšenje 11 osoba koje se dovode u vezu sa pripremom terorističkih napada za Novu godinu u Sarajevu. U Bosni su i dalje 153 ekstremna muslimana koji su povezani sa apsolutno svim skorašnjim napadima u svetu, ali su oni i dalje pod zaštitom onih koji su ih i doveli ovde - ističe Dukić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online