Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.12.2015.
19:55
Srna A

Rusija podržala referendum u RS

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je da se Rusija ogradila od dve tačke poslednjeg izveštaja Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIK) kojima se osuđuje održavanje referenduma u Republici Srpskoj i daje podrška odlukama Ustavnog suda BiH kojima se traži ukidanje 9. januara kao Dana Srpske.

Facebook/Ambasada Rusije u BiH
Rusija podržala i Srbe u BiH

Ivancov je kazao da te dve tačke po svom sadržaju i suštini ne doprinose izvršavanju osnovnog zadatka postavljenog pred međunarodnu zajednicu - podsticanje nacionalnog pomirenja i jedinstva svih naroda BiH.

- U izveštaju sa jučerašnjeg zasedanja Upravnog odbora PIK-a ruska delegacija nije smatrala mogućim da se pridruži u dve tačke jer tokom napornog raspravljanja nismo uspeli da postignemo konsenzus sa našim partnerima - pojasnio je Ivancov.  

U tom kontekstu, posebno je istakao tačku izveštaja koja osuđuje održavanje referenduma u Republici Srpskoj o poverenju Sudu i Tužilaštvu BiH, na čemu su, kako je naveo ruski ambasador, insistirali partneri u PIK-u. 

- Želim da naglasim da se mi sa potpunim razumevanjem odnosimo prema odluci Narodne skupštine Republike Srpske o održavanju odgovarajućeg anketiranja, u slučaju da strukturalni dijalog ne urodi plodom. U takvom ispitivanju vidimo ispoljavanje demokratije - naglašava ruski ambasador u BiH.

Ivancov, takođe, ističe da je ruska delegacija smatrala nemogućim da podrži tačku izveštaja koja se odnosi na odluke Ustavnog suda BiH. 

- Naravno, niko ne negira da je Ustavni sud jedna od osnovnih institucija BiH, kao što je to zapisano u Dejtonskom sporazumu - dodao je Ivancov. 

Prema uverenju ruske delegacije, rekao je Ivancov, presuda Ustavnog suda politički je motivisana i po ko zna koji put potvrđuje da sistem pravosuđa BiH ima ozbiljne mane.  

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u sredu je u Sarajevu predstavio izveštaj Upravnog odbora PIK-a od 16 tačaka, koji je usvojen uz izdvojeno mišljenje Ruske Federacije u vezi sa pitanjima pravosuđa u BiH.

Visoki predstavnik nije šire obrazlagao odluku Ruske Federacije da izdvoji mišljenje na tekst izveštaja koji se odnosi na referendum o pravosuđu BiH u Republici Srpskoj i obavezu poštovanja odluka Ustavnog suda BiH.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online