Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.11.2015.
17:36
Srna A

Šta je bio cilj Izetbegovićeve "Islamske deklaracije"?

Na suđenju generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom svedok Mile Dmičić izjavio je da je ratni bošnjački lider Alija Izetbegović sprovodio svoju "Islamsku deklaraciju" kao program islamizacije muslimanskog naroda, s ciljem dominacije u nezavisnoj BiH.

wikimedia.org
Alija se zalagao za Islamsku deklaraciju

Dmičić, koji je do izbijanja rata, u proleće 1992. godine, bio generalni sekretar Predsedništva BiH, rekao je da je takva politika bila oličena u Izetbegovićevoj predratnoj izjavi "o žrtvovanju mira za stvaranje suverene, nezavisne i samostalne BiH".

- Duh "Islamske deklaracije" je dolaženje do samostalne, suverene i nezavisne BiH... izvan jugoslovenske federacije, bilo cele ili krnje - rekao je Dmičić, napominjući da Izetbegović nije otvoreno pokazivao da je za sukob i da je pre propasti međurepubličkih pregovora o opstanku Jugoslavije, "delovao mirotvorno".

Na pitanje Mladićevog advokata Branka Lukića koliko je Izetbegović bio otvoren za neislamske ideje, Dmičić je rekao da je Izetbegović bio "pripremljen politički lider".

Komentarišući citat iz "Islamske deklaracije" da "muslimani mogu ginuti samo s imenom Alaha na usnama i u slavu islama", Dmičić je rekao da se stiče utisak o neprihvatanju zapadnih demokratija, jer one kvare islam.

- Srž je da bi BiH trebalo da bude organizovana kao društvo u kojem će biti zaštićeni interesi islama - ocenio je Dmičić.

Na pitanje kako su Srbi gledali na ovu deklaraciju, u kojoj se Izetbegović zalagao za "ujedinjenje svih muslimana i stvaranje islamske federacije na globalnom nivou", Dmičić je rekao da su Srbi imali strah i sa podozrenjem gledali na njen sadržaj.

Tužioci nisu imali pitanja za Dmičića, ali je predsedavajući sudija Alfons Ori ukorio odbranu zato što je od svedoka o činjenicama tražila da analizira "Islamsku deklaraciju" kao da je veštak.

Branilac Lukić je rekao da raspravno veće od početka suđenja nastoji da odbranu spreči da u dokaze uvede Islamsku deklaraciju, ali je tu primedbu sudija Ori odbacio, pozivajući odbranu da delove dokumenta, koje smatra bitnim, uvede u dokaze na propisan način.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.11.2015. 18:15
Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман су потписали 18 марта 1994.год. у Вашингтону споразум о оснивању Муслиманско-Хрватске федерације.Од 30 августа 1992 до 14 септембра 1992.год. НАТО је бомбардовао српске положаје у Босни и Херцеговини. 15 маја 1992.год. Савет безбедности УН је у резолуцији број 752 захтевао да одмах престану сви облици спољног мешања у Босни од стране јединица ЈНА и да се те јединице повуку из Босне. 30 маја 1992.год. санкције Србији .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online