Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.08.2015.
22:20
V. Đokić - Vesti A

Iz Perta na kačamak kod učiteljice

Retki su stanovnici sa severa Crne Gore koji vole stara crnogorska jela, a da nisu čuli za konobu "Lovac" porodice Bulatović iz Kolašina u kojoj glavnu reč vodi učiteljica Svetlana, koja ih vrhunski sprema. U njoj ova vredna žena kuva kačamak, koji gosti iz Bijelog Polja, Mojkovca, Berana, Žabljaka i Podgorice najviše traže. Neki u slast pojedu i po dve obilne porcije.

V. Đokić
Najbolje prolazi smočani kačamak: Svetlana Bulatović

- Radim kao učiteljica u osnovnoj školi "Risto Manojlović" i uvek se obradujem letu kada moji đaci i ja odemo na odmor, jer tada svaki dan provedem u konobi. Spremim ja cicvaru i proju po receptu naših majki i baka. Ali, za sada najviše se traži kačamak od pšeničnog brašna. Zbog njega navrate gosti iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca koji su se uputili na letovanje i svi što je najvažnije odu zadovoljni. Proteklog leta veoma me je obradovala jedna porodica iz Perta koja je naručila nekoliko porcija belog kačamaka i ponela, ali sam zaboravila da ih pitam za prezime - kaže Svetlana.

Savardak

U Kolašinu ima nekoliko porodica koje se bave spremanjem starih jela. Čuven je Savardak porodice Šćepanović ali u poslednje vreme sve više je onih koji dolaze da probaju kačamak koji spremi učiteljica Svetlana. Jedan od njih je i Radomir Baković, direktor osnovne škole u Morači.
- Ovo jelo zavoleo sam kao dete. Naročito volim smočani kačamak od belog brašna koji je spremala moja majka Granica. Bilo nas je puno dece, pa nas je trebalo nahraniti. Pojedem često kačamak u Savadraku ali i u Lovcu je veoma ukusan - veli Radomir.

Kvalitetan je i kačamak od kukuruznog brašna.

- Jedna mlada Beograđanka tražila mi je recept za ovo jelo - priča Svetlana.

U kvalitet Svetlaninog kačamaka uverio se letos i potpisnik ovih redova. Svi gosti tražili su po porciju kačamaka iz drvene posude.

Predaje rođacima

Prigradska osnovna škola "Risto Manojlović" u kojoj predajem ima samo tri đaka. Svo troje su Bulatovići. Žao mi je što nema više dece kao pre desetak godina. Roditelji su ih upisali u gradske škole jer su im bliže mestu stanovanja - veli Svetlana.

- Kad mi obaveze na poslu dozvole iz Podgorice dođem na smočani kačamak koji skuva Svetlana. Kolašin je čuven po dobrim domaćicama koje vrhunski prave cicvaru, smočani kukuruzni i pšenični kačamak, ali ona ga napravi da prste poližeš. Tako ga je kuvala i smočila moja majka. Laka je hrana za varenje i zdrava - kaže Radislav Tvrdišić novinar iz Podgorice.

Svetlanin rođak Radojica glavni urednik Radija Crne Gore čest je gost.

- Svetlana je majstor za ovo staro crnogorsko jelo. Dobro ga skuva jer u kotao sa vodom, brašnom i krompirom stavi dosta sira i kajmaka. Ukusno je i ovčije mleko koje ona ukiseli pa se popije uz jelo. Leti dođem u Kolašin na odmor jer imam blizu vikendicu i svakog dana navratim u Lovac. Ona je mnogo pažljiva prema gostima i nije čudo što njen kačamak, cicvaru i proju traže svi koji navrate. Među gostima ima i dece koja po prvi put probaju ova jela na kojima su odrastale mnoge generacije u vremenima kad se teško živelo - veli Radojica.

Porcijama pojedenog kačamaka zadovoljne su njegove kolege Vukoman Kljajević iz Bijelog Polja i Milan Jovanović iz Mojkovca.

Drži do tradicije

Zidovi konobe "Lovac" puni su rezbarija. Ali ključno mesto pripada guslama.
- Odrasla sam uz popularni drevni instrument. Junačke pesme o Crnoj Gori pevali su moji preci. Rado sam ih slušala. Verujem da nema kuće u slobodarskom Kolašinu bez gusala - kaže Svetlana.

Utorak 18.08.2015. 00:37
Mogli bi i admini vesti da skoknu na taj kacamak, da im se razbistri mozgic i osecaj za novinarstvo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online