Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.07.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Hrvatska sleće u zagrljaj Franji

Hrvatska je ovog leta sva u obeležavanju 20 godina od "Oluje", vojne akcije koju Zagreb slavi kao krunu svog uspešnog Domovinskog rata protiv "srpskog agresora", a koja za Srbe predstavlja nacionalnu tragediju, kada su 250.000 nevoljnika iz Krajine u kilometrima dugim kolonama postali žrtve najvećeg etničkog čišćenja u posleratnoj Evropi.

Reuters
Otac nacije: Franjo Tuđman

Otud ne čudi što ocu nacije i prvom predsedniku nove hrvatske države Franji Tuđmanu vlast i opozicija u Zagrebu nastoje da se oduže, a posle trgova i spomenika najupečatljivije biće preimenovanje zagrebačkog Aerodroma Pleso u - Aerodrom "Dr Franjo Tuđman".

Korak unazad

Vlada Hrvatske predvođena socijaldemokratom Zoranom Milanovićem još nije formalno donela odluku, već je ova ideja na nivou inicijative, rečeno je "Vestima" u informativnoj službi Vlade Hrvatske na Markovom trgu.

Njihova stvar

Šefica hrvatske diplomatije odbacila je tvrdnje opozicije da je otkazivanje učešća stranih armija u vojnoj paradi udarac Hrvatskoj.
- Mislim da se treba držati Hrvatske vojske i to organizovati kao proslavu s paradom u glavnom gradu. To je naša stvar. Svi koji žele su dobrodošli, a koji ne žele nikom ništa - rekla je Vesna Pusić.

Pre mesec dana, kad se o ovom predlogu uveliko pričalo, ni opozicija (HDZ) ni vlast (SDP) nisu imali ništa protiv preimenovanja aerodroma, pa praktično ništa ne stoji na putu još jednog simboličnog šamaranja Srba.

Gotovo je izvesno da će nakon što se 2016. završi izgradnja novog terminala proterane Srbe sačekivati glas zvaničnog spiskera: "Dobrodošli u zračnu luku dr Franjo Tuđman!"

Bivši partizan, a potom pobornik neoustaštva Franjo Tuđman, imao je sreće u životu. Ne samo što je dočekao da slavi nezavisnu hrvatsku državu, već je njegova smrt 1999. preduhitrila optužnice za ratne zločine pred Haškim tribunalom. Na to ukazuje i predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta.

- Zamislite da aerodrom u Beogradu nazovemo po Slobodanu Miloševiću?! Namera vlasti u Hrvatskoj potvrđuje da su oni samo deklarativno zalažu za najbolje odnose sa Srbijom - kaže Linta.

A. Čukić
Bez pomirenja: Miodrag Linta

Srpski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić smatra ovo pogrešnim potezom hrvatskih vlasti.

- Reč je o lošem momentu i lošoj temi. Donositi ovu odluku u predvečerje godišnjice "Oluje" vratiće nas korak nazad u međudržavnim odnosima - rekao je Ljajić.

Da desničar Tuđman nije sporan ni za sadašnju levičarsku vladu SDP, govori i izjava ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša-Dončića koji je uveravao domaću javnost da SDP nije pod pritiskom opozicionog HDZ pozdravio inicijativu preimenovanje aerodroma.

- Tuđman je hrvatski predsednik, antifašista, partizan i moj Zagorac - izjavio je Hajdaš Dončić.

Oružje i sveće

Internet se već usijao od komentara suprotstavljenih strana. Srbi s ponosom uočavaju da je aerodrom u Beogradu od 2006. poneo ime Srbina Nikole Tesle, jednog od najvećih svetskih umova, a da se Hrvati kite onim što imaju.

Godišnjica "Oluje" obeležava se ove godine prvi put na dva mesta i u dva dana - standardnom proslavom u Kninu 5. avgusta, na dan pada grada, ali i dan ranije vojnom paradom u Zagrebu.
Idejni tvorci vojne parade upravo su levičari iz hrvatske vlade, dok su protiv bili HDZ i predsednica Kolinda Grabar-Kitarević.

U Prištini čeka - Jašari

Srpski premijer Aleksandar Vučić i predsednik Nadzornog odbora nacionalne aviokompanije Siniša Mali izjavljivali su kako se trude da uspostave avio-liniju između Beograda i Prištine. Ukoliko takav dogovor bude postignut, avioni Er Srbije sletaće na međunarodni aerodrom koji je dobio ime po prvom komandantu OVK-a Ademu Jašariju!

Manifestacija oružja i sile na dan kad proterani Srbi pale sveće ubijenim sunarodnicima u Beogradu je dočekana uz oštre reakcije, ali bez formalne protestne note. Reči šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da će Beograd pažljivo pratiti ko je sve prihvatio poziv da učestvuje na paradi i da će to smatrati antisrpskim gestom urodile su plodom i većina najavljenih stranih učesnika je otkazala učešće.

Bivši pomoćnik generalnog sekretara UN Džulijan Harston je najavljenu proslavu "Oluje" ocenio kao "u najmanju ruku neosećajnu, a u najgorem - provokativnu".

- Tu dolazimo do političke podrške koju su Hrvati uživali. Za nezavisnost imaju da zahvale Nemcima, a za "Oluju" SAD - objasnio je Harston.

Livada oca nacije

Gotovo da nema grada i varošice u Hrvatskoj koja nešto nije posvetila Franji Tuđmanu. Na spisku su četiri mosta, 10 obala, 44 trga, četiri parka, a u 31 gradu Hrvatske postoji ulica Franje Tuđmana.
Pet šetališta je takođe nazvano po njemu, a Tuđman širom zemlje ima i 28 bista. Njegovo ime nosi pet škola, studentski dom i spomen-škola. Najbizarniji primer je verovatno iz Bjelovara, gde je jedna poljana nazvana po Tuđmanu.








 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online