Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 20.04.2015.
03:04
Tanjug A

Mesić o odnosima Srbije i Hrvatske

Odnosi Srbije i Hrvatske lošiji su nego što su bili dok sam bio na funkciji predsednika i ponovo su opterećeni prošlošću, izjavio je bivši hrvatsku predsednik Stjepan Mesić, naglašavajući da nam je, "umesto adrenalina, potrebno mirno, emocija lišeno zdravorazumsko rasuđivanje".

Reuters
U svakoj čorbi mirođija: Stjepan Mesić, bivši predsednik Jugoslavije i Hrvatske

Predstavnici država morali bi biti svesni svojih odgovornosti prema zemljama u čije ime govore i prema onima koji su ih birali. Potrebno nam je dugorocno predviđanje, a ne kratkoročno reagovanje u funkciji dnevno-politickih interesa. U tome kontekstu čini mi se da je poruka predsednika Tomislava Nikolića predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović bila pokazatelj pravoga smera u kojemu treba ići, rekao je Mesić za list "Danas". 

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i Hrvatske nisu onakvi kakvi bi trebali biti u najboljem interesu obe zemalje i cele regije.  

- Nisu onakvi kakve sam ja pokušavao graditi dok sam bio na funkciji predsednika. Dapace, lošiji su nego što su tada bili. Previše su još uvijek, ili je možda bolje reći: ponovo opterećeni prošlošću", rekao je Mesić komentarišući situaciju izmedu dve susedne država posle puštanja na privremenu slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja i zahteva Haga da bude vraćen u pritvor.  

Mesić ističe da "jeste bio i ostao uvjereni pristaša teze da bez suočavanja s istinom o prošlosti nećemo moći u budućnost, ali to nikako ne znači da smemo biti taoci, ili zarobljenici prošlosti, ili da bilo kome smemo dozvoliti da nas u takve pretvori, a ponekada mi se cini da se na obje strane upravo to događa". On je rekao da će Beograd i Zagreb morati da prevaziđu nesuglasice u skorije vreme. 

- Pa normalni odnosi jedina su nam perspektiva. I jedini interes. Dakle, očekujem da će i u Zagrebu i u Beogradu biti dovoljno najprije zdravoga razuma, onda smisla za realnost, potom sluha za potrebe građana, i to svih, obiju zemalja i - napokon - političke volje, pa da udemo u mirnije i konstruktivnije razdoblje bilateralnih odnosa - rekao je Mesić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.04.2015. 06:33
" proslost" je nasa buducnost , ako zaboravimo " juce" nas nema ni sutra , dosta je us-tasee , sto se vise secamo proslosti gradicemo bolju buducnost !! VOL- vol vol .....ispiranje mozga je tuzna rabota
Ponedeljak 20.04.2015. 18:32
Što ne obrijaš tu bradu da ti vidimo istetovirano U na njoj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online