Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 23.02.2015.
09:00
Nezavisne novine A

Mogerini: BiH je mnogo bitna za EU

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljne poslove bezbednost Federika Mogerini izjavila je da je Bosna i Hercegovina u vrhu prioriteta EU.

Fonet/N.Đ.
Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljne poslove bezbednost Federika Mogerini

- BiH je u vrhu prioriteta EU i sada je na vama da tu šansu iskoristite. Sama činjenica da dolazim u posetu Bosni i Hercegovini drugi put utri meseca jasno pokazuje koliko je vaša zemlja važna EU - rekla je Mogerini u intervjuu za Nezavisne novine, dodavši da građani i lideri ove zemlje odmah moraju iskoristiti priliku za svoju evropsku budućnost.

Navodeći da su masovni građanski protesti iz februara prošle godine naglasili krhku socioekonomsku situaciju i potrebu fokusiranja na socioekonomske reforme i bolju funkcionalnost u BiH, ona je rekla da je to bio povod da se ministri spoljnih poslova EU odluče za "obnovljeni pristup" Bosni i Hercegovini.

Prema njenim rečima, to je značilo usvajanje Izjave o opredeljenosti za evropski put BiH, koju je usaglasilo Predsedništvo BiH, koju su potpisali lideri političkih stranaka i koja sutra treba da bude usvojena u parlamentu BiH.

- Pozdravljamo usvajanje pisane izjave u parlamentu BiH 23. februara. To će mi omogućiti da na odgovarajući način informišem ministre spoljnih poslova EU, a države članice potom mogu odlučivati o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ova inicijativa je šansa za BiH, poručila je ona, ali ta šansa neće zauvek postojati - kazala je Mogerini i dodala da je okvir za socioekonomske reforme sadržan u Sporazumu za rast i zapošljavanje, tačnije u njegovih šest ključnih preporuka koje bi trebalo da mogu revitalizovati privredu i podstaknuti investicije i otvaranje novih radnih mesta.

- Stanovništvo širom Bosne i Hercegovine prvenstveno očekuje bolji život i perspektivu za sebe i svoju decu, a reforme će biti osmišljene kako bi se ostvario upravo taj cilj - ocenila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Usvajanje Izjave o evropskom putu BiH, navela je Mogerini, ni na koji način ne podrazumeva spuštanje standarda i izmenu uslova potrebnih za članstvo.

- Sprovođenje presude 'Sejdić i Finci' nije izostavljeno iz plana rada. Prilikom zahteva Evropskoj komisiji za izradu mišljenja o mogućoj aplikaciji za članstvo, Savet će tražiti od Komisije da obrati posebnu pažnju na stanje u smislu sprovođenje presude u predmetu 'Sejdić i Finci', upozorila je ona.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.02.2015. 09:42
Значи опет ће бити рата.Та изјава је обична политичка територијална претензија на територију Босне,а све у циљу спречавања Русије за проширењем своје интересне сфере.мало су закаснили јер у Републици Српској Руси су присутни у рафинерији у Српском Броду.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online