Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 16.02.2015.
22:13
jutarnji.hr A

"Hrvati u Azovu su topovsko meso, ginu za 150 € mesečno"

"Iako se ukrajinskim snagama bezbednosti više organizacija stavljalo na raspolaganje, oni su se odlučili za saradnju sa takozvanim Azov bataljonom. Ključna je bila cena – umesto nekoliko hiljada dolara za mesečnu obuku, odlučili su se za Azov čiji borci dobijaju oko 150 evra mesečno. I dok je razumljivo što u Azovu ima Ukrajinaca, teško je shvatljivo zašto im se priključuju Hrvati, koji svojim angažmanom u paravojnim formacijama sve više stvaraju i diplomatski problem Hrvatskoj", objavio je u ponedeljak riječki "Novi list".

facebook.com
Hrvatski dobrovoljci u bataljonu Azov

- To su uglavnom bivši pripadnici hrvatske vojske, od kojih su neki dobili i "nečasni otpust", ili pak mladi, potpuno neiskusni ljudi, od kojih ni jedna jedinica ne može imati koristi - rekao je za "Novi list" veteran hrvatske vojske koji je i sam imao planove za odlazak u Ukrajinu, ali ne u okviru bataljona Azov.

- Azov bataljon regrutuje pripadnike tek pošto oni dođu do Kijeva, dakle sami do tamo plaćaju putovanje. Jedan od Hrvata koji im se priključio već je teško ranjen i vratio se kući, bez ikakvih prava na sufinansiranje lečenja. Dakle, ne mogu da razumem šta ga je nateralo da ode tamo i izloži svoj život za 150 evra. Po mom mišljenju oni su čisto "topovsko meso" - ocenjuje hrvatski veteran pitajući se kako će hrvatske vlasti gledati na angažman Hrvata u Ukrajini u trenutku kada neko od njih pogine ili bude zarobljen.

Dobrovoljci traže donaciju

"Naša priprema puta je trajala tri meseca. Javilo se 50 ljudi, a kad je trebalo krenuti ko p.... su se povukli. Novaca nema, mi nismo plaćenici. Dobijamo platu 4.000 hrivnji (oko 140 evra), pa ako je ko u mogućnosti može se javiti i uplatiti neku donaciju. Veliki pozdrav CRO LEGION IN UKRAINA !!!!", poručili su Hrvati iz bataljona Azov na Fejsbuku.

- Kakav je profil tih ljudi ne želim da nagađam, ali ne verujem da bi se odlučili na taj korak da im kao u Srbiji ili BiH preti zatvorska kazna zbog pripadnosti paravojnim formacijama - dodaje on.

Hrvati koji su se priključili ukrajinskom neonacističkom bataljonu promovišu svoje aktinosti putem društvenih mreža, a mediji su preneli njihove fotografije na kojima nisu sakrili lica, dok je deo ovih dobrovoljaca objavio je i svoja puna imena i prezimena.

- Ostali se fotografišu sa fantomkama da ih niko ne bi prepoznao, dok se ovi naši iz potpuno neshvatljivih razloga javno eksponiraju - objašnjava sugovornik "Novog lista".

Na fotografijama objavljenim na Fejsbuku Hrvati koji su se priključili bataljonu Azov snimljeni su u takozvanim digitalnim uniformama hrvatske vojske koje se ne mogu zadužiti bez vojne knjižice, što znači da su nabavljane za redovne vojnike hrvatskih oružanih snaga.

- Moguće je da su u pitanju i rashodovane uniforme, odnosno uniforme koje su bile zadužene od strane pripadnika HV-a, ali su zbog oštećenja rashodovane - kratko je za "Novi list" odgovorila portparol hrvatskog ministarstva odbrane, Ana Bulić, potvrdivši da je se zaista radi o zvaničnim hrvatskim uniformama.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.02.2015. 22:26
Дакле,плаћеници.Срби који се боре на страни Руса то нису јер се боре из уверења да браћи Русима треба помоћи.Руси који су се борили у Босни-Косову и Метохији такође нису дошли као плаћеници већ искључиво као браћа.Живела Русија и братски руски народ!!!!
Sreda 18.02.2015. 10:23
a salje ih drzava, i to za sitne pare news-bar.hr/vijesti/svijet/hrvati-od-ponedjeljka-mogu-preko-burze-ratovati-u-ukrajini-za-1600-kuna
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online