Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Sreda 24.09.2014.
06:07
R. Tasić - Vesti A

Žrtve ustaša našle mir

Duše stradalnika, srpske nejači, staraca, žena i dece iz mutne Drine i nebeskih visina, konačno su našle smiraj, pod ovim krstom i u ovoj svetinji njima posvećenoj, rekao je prota Rajko Cvjetković na osveštenju Spomen-kapele u Starom Brodu, u kanjonu Drine, nizvodno od Višegrada, za 6.000 Srba pobijenih aprila 1942. godine u krvavom ustaškom piru.

Osveštenje spomen-kapele: Prota Rajko Cvjetković
 

Večni smiraj u tamjanom okađenoj kapeli našlo je i oko 300 srpskih devojaka koje su bežeći od ustaške kame i zlostavljanja radije izabrale talase tih dana mutne i krvave Drine nego da padnu u ruke zločinačke.


Milovan Bakmaz iz Sokolovića kod Sokoca čudom je preživeo ustaški maskar nad zbegom koji su ustaše Jure Francetića poterale od Zvornika i svih okolo podrinskih gradova i doterale na Stari Brod, jedini prelaz na Drini u slobodu i u Srbiju.


- Gledao sam svojim očima kako su se mlade devojke i žene fatale za ruke i sa stena skakale u nabujalu reku. Na površini vode videle su im se samo raširene kose i napućene suknje. Leševi su plovili Drinom kao cepanice a one koje su stigli ustaše su klale, vadile oči, silovali... - ispričao je Bakmaz.

Zgroženi i Nemci

Preživeli tvrde da su ljotićevci i nemački vojnici čamcima prevozili srpsku nejač preko Drine sve dok su mogli. Sećaju se da su i Nemci bili zgroženi ustaškim zločinima, pa su vikali i pucali uvis: "Curik ustaš, curik ustaš!"

Ristu Borovčaninu iz sela Žulja kod Sokoca, koji je sakriven u leševima preživeo ovaj nezapamćen zločin, još su u sećanju slike kad Francetić na konju dolazi na obalu Drine. Borovčaninu je tada pobijeno i u Drinu pobacano jedanaestoro čeljadi.
Starica Ljubica Planinčić iz sela Gučeva kod Rogatice sakrila se tog kobnog dana sa decom u žbun i gledala masakr.


- Mnogi su sami skakali u Drinu, nisu čekali kamu, da im oči i džigerice vade, a najgore su prošle cure, žalosti ljuta. Tu strada devetoro Rackovića iz Seljana, pa šestoro Leleka. Nigde traga ni spomena, sve je to Drina odnela - priča starica.


To što je video nikad neće zaboraviti ni Miloš Bašović iz Brankovića kod Rogatice.
„ Vidim ubiše mi oca, majku i mlađu braću, sve baciše na neku ponjavu, pa u Drinu - ispričao je Bašović.


O Francetićevoj ofanzivi i iživljavanju njegovih 10.000 bojovnika nad srpskim zbegom posle Drugog svetskog rata nadvio se zid ćutanja. O zločinu se, zarad bratstva i jedinstva ćutalo, ili krijući pričalo pored ognjišta, da mladi saznaju kako su im očevi i dedovi stradali.

Momir Krsmanović
 

Prvi čovek koji se osmelio da napiše o ustaškom zločinu bio je pisac Momir Krsmanović u knjizi "Teče krvava Drina". Knjiga je odmah nakon objavljivanja bila zabranjena u BiH.


- Čudo je kako sam preživeo te dane. Knjigu u Rogatici zabranjuje nekakva komisija sastavljena od dvojice Srba i sedmorice muslimana. Da nisam živeo u Srbiji ko zna kako bih prošao - kaže Krsmanović, koji je prisustvovao osveštanju kapele u Starom Brodu.


On je iz statistike šezdesetih godina prošlog veka i popisa našao 5.500 Srba, sa imenima, imenom oca, datumom rođenja, koji su "izginuli u Drugom svetskom ratu".

Značajna pomoć iz Australije

- Ovde su se desila tri zla - prvo mučko ubistvo 6.000 srpskih civila, drugo zlo zaborav kome smo ovo sveto mesto prepustili sa ljudima koji su ovde živeli i nisu smeli reći da su iz Starog Broda nego "sa Drine" i treće - da su zločinci proveli u miru ostatak života, a da ih nikad niko nije ni opomenuo šta su nam učinili - rekao je kum kapele Hadži Goran Krlić, poreklom iz ovih krajeva, a nastanjen u Australiji.


Krlić je sakupio značajna sredstva od Srba i australijske eparhije Srpske pravoslavne crkve za gradnju spomen-kompleksa, krst su donirale porodice Berber i Đorđević iz Vrnjačke Banje, kum temelja bio je Boban Inđić iz Višegrada, a dobročinitelji su bili i braća Slaviša, Siniša i Saša Špinjo, čiji su roditelji rođeni u Starom Brodu.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.09.2014. 17:12
"...Ovde su se desila tri zla - prvo mučko ubistvo 6.000 srpskih civila, drugo zlo zaborav kome smo ovo sveto mesto prepustili sa ljudima koji su ovde živeli i nisu smeli reći da su iz Starog Broda nego "sa Drine" i treće - da su zločinci proveli u miru ostatak života, a da ih nikad niko nije ni opomenuo šta su nam učinili - rekao je kum kapele Hadži Goran Krlić....." Šta reći na sve ovo a ne zaplakati....?!
Sreda 24.09.2014. 17:22
Rođena sam sredinom 60-ih...znači u komunizmu! Odrastala sam uz "praznike" 29. novembar....1. maj i 1. januar....Krsna slava Sv Nikola je obilježavan porodičnim ručkom i ništa više o tome sem da se tog dana jede riba i ništa mrsno....Nisam znala ni za Božić ni za Vaskrs....tuga...:-( Pamtim samo da je mene i brata majka vodila kod njenih i da smo kod bake i djeda dobijali farbano jaje.....! ZAŠTO OVO PIŠEM OVDJE NA OVOJ TEMI? Samo da dočaram ko su bili komunisti i koje su oni bili zlo....BAŠ ZLO !!!
Sreda 24.09.2014. 17:40
Kad mi je bilo 21 god. u banji Igalo dobijem cimerku negdje iz HR i prvi dan ja imam kulturološki šok jer prvi put vidim krunicu i čujem molitvu...?! Ja pojma nemam i u šoku gledam ženu....?! Nju svakodnevno baš u periodu molitve obilazi 1 časna sestra iz njenog kraja i razgovaraju o meni do tada nepoznatim temama! Ja se nađem danima u neprilici jer ne znam da li im ja smetam mojim prisustvom i uopšte šta da radim? Par dana kasnije ta časna mene pita..." KOJE SAM JA VJERE?..." Zbunjeno slegnem ramenima u čudu i odgovorim sa..."NEMAM POJMA".... Nikad dok sam živa neću zaboraviti zapanjeni pogled te časne sestre i prodoran pogled njenih očiju.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online