Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.02.2014.
15:03
M. Roknić - Vesti A

Zagreb "poklanja" ono što je oteo!

Hrvatska vlada darovaće Srbima imovinu milionske vrednosti u centru Zagreba! Upravo su tako vodeći mediji u Zagrebu intonirali priču o nagoveštenom povratku nekoliko zgrada Srpskom privrednom društvu Privrednik. Godinama, naime, traje sudski proces kojim Privrednik bezuspešno pokušava vratiti svoju imovinu koju su mu oteli ustaše i komunisti, a što su vlasti u samostalnoj Hrvatskoj spremno ozakonile.

I ovo je bilo srpsko: Ugao Berislavićeve i Gajeve ulice u Zagrebu 

Gotovo da u Hrvatskoj nema grada ili većeg mesta gde Privrednik nije imao svoje imovine, nekretninu, legat, udeo u vlasništvu, počev od Daruvara, Rijeke, Slavonskog Broda, Gospića, Vinkovaca, Pakraca... Sva ta imovina stečena je darovnicama Privrednikovih članova. Prema testamentima osnivača i dobročinitelja, još od davne 1897, kad je društvo osnovano, ta imovina mogla se koristiti isključivo za školovanje nadarene, a siromašne dece i omladine.


Petnaest godina rukovodstvo Privrednika vodi sudske sporove u Zagrebu za povratak te imovine. Nije u tome uspelo zbog zakonskih prepreka. Naime, osporava im se kontinuitet delovanja, a što je uslov za povratak imovine. Privrednik nije radio od 1946. do 1993. godine jer su njegov rad zabranili komunisti.
 

Zgrada u Preradićevoj ulici u Zagrebu

Zvuči prilično poznato. Nisu li po zakonu Srbi u Hrvatskoj, ne tako davno, gubili i glave, a o stanovima, penzijama i imovini da se ne govori. Sve je to zakonima pokriveno. I zato ni u Privredniku ne mogu da se nadaju sudskoj satisfakciji i pravdi, već tek obećanoj darovnici vlade. Kako su i pisali neki mediji u Zagrebu, ne bez malicioznosti, Privrednik bi uskoro mogao dobiti "na poklon" tri zgrade u samom centru Zagreba.

Posle još nezavršene priče sa ćirilicom, vlada sada "nagrađuje" Srbe skupocenim kvadratima u Zagrebu. Zanimljivo je da "stožeraši" i opozicija nisu glasa pustili na tu najavljenu darežljivost vlade.

U Privredniku zbog osetljivosti tog pitanja, nisu srećni što mediji najavljuju njihovu "sreću".

Za sada samo 24 stipendije

Privrednik je u najboljim svojim danima školovao više od 40.000 srpske dece u Hrvatskoj.
Ove školske godine daju stipendije za samo njih 24.
- Uglavnom pomažemo srpsku decu iz povratničkih područja, čije su porodice siromašne. Tim stipendijama pružamo im šansu da završe školu i sami pomognu u revitalizaciji opustošenih krajeva iz kojih dolaze. Zato i predano prikupljamo novac od donatora, a vraćena imovina poslužila bi nam samo u tu svrhu - objašnjava Nikola Lunić.


- Da ne bude zabune, ne radi se tu o nekoj velikoj i ekskluzivnoj imovini jer su u tim zgradama ljudi otkupili stanove, pa od toga neće biti neke velike vajde. U tim zgradama ostali su prostori u prizemlju i to ćemo, u slučaju da nam zaista bude vraćeno, iznajmljivati kako bismo mogli uspešno da nastavimo sa stipendiranjem mladih ljudi, pretežno iz povratničkih porodica - rekao je za "Vesti" Nikola Lunić, predsednik Privrednika.


On podseća na brojne zgrade u Zagrebu koje su zadužbini ostavili osnivač Privrednika Vladimir Matijević, ali i mnogi drugi ugledni i bogati srpski trgovci koji su još pred stotinu godina uvideli važnost ulaganja u mlade ljude.


Lunić napominje da nipošto neće odustati od pravne bitke u drugim hrvatskim gradovima za povratak imovine Privrednika.


- O mnogim nekretninama u tim gradovima imamo urednu dokumentaciju, ali je još uvek mnogo imovine koju nismo pokrili papirima, ali na tome radimo - kaže Lunić.
 

Nekorektno

Čekajući "darovnicu": Nikola Lunić, predsednik Privrednika

Kad je reč o pomenute tri zgrade u Zagrebu koje bi trebalo da se nađu u "darovnici" hrvatske vlade, u Privredniku još ne znaju kada će do toga doći.
- Nekorektno je da se piše kako će Srbi dobiti na poklon neku veliku imovinu a da se prećutkuje da je reč o našoj imovini i da se ne kaže čemu je ona nekada služila i čemu će služiti ubuduće - podvlači Lunić.


Poklon iz Jasenovca

Raskošnu baroknu palaču na uglu Gajeve i Preradovićeve ulice u Zagrebu, u najstrožem centru, Privredniku je poklonio trgovac Lazar Bašić, koji je imao i ciglanu u Jasenovcu.
I ciglanu su otele ustaše i s logorašima nastavile proizvodnju cigli, od kojih su zidali i zgrade zloglasnog koncentracionog logora.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.02.2014. 15:54
Odlicno, jos samo da nam oproste sve genocide koji su pocinili nad nama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online