Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 03.02.2014.
20:29
Srna A

"Sprečiti reviziju istorije ('brisanje' ubijanja Srba) u Hrvatskoj"

Hrvatska najnovija istoriografija pokušava da vrši reviziju dešavanja iz Drugog svetskog rata i niveliše činjenice o genocidu nad Srbima, upozorava direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Veljko Đurić. On smatra da "do danas postoji istorijski kontinuitet hrvatske politike prema srpskom narodu, koji je u NDH bio kristalno jasan: trećinu pobiti, trećinu proterati, a trećinu pokrstiti".

"Hrvatska najnovija istoriografija pokušava da vrši reviziju dešavanja iz Drugog svetskog rata i niveliše činjenice o genocidu nad Srbima"
 

"Oni su tu svoju ideju sproveli 1995. godine proterivanjem Srba iz Hrvatske i taj proces je za njih završen zauvek pošto su Srbi svedeni ispod tri odsto. Imovina Srba nikad neće biti vraćena - to je isti kontinuitet", ocenjuje Đurić u intervjuu Srni i ukazuje da hrvatska najnovija istoriografija pokušava to da niveliše.

Kako precizira, glavni govornik priče je fra Velimir Blažević sa silnim tekstovima kojima govori sasvim drugu priču o zločinima, "između ostalog o prekrštavanju Srba u Bosanskoj krajini".

Fra Blažević, prema Đuriću, negira pokrštavanja iako postoji sijaset dokumenata ustaške provinijencije, a "dobar pomagač u tome mu je glasilo rimokatoličke crkve `Glas koncila`, koje negira čak i pokolj Srba u Glinskoj crkvi".

"Možemo da se sporimo o broju žrtava: da li je 1.269 ili 1.271, međutim, ako ta štampa napravi feljton o tome i negira to - onda je reč o čistoj reviziji. Negiranje znači zatiranje onoga što je biološki i fizički zatrto. Oni naukom zatiru tragove", naglašava Đurić.

Iako se u hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu može naći dovoljno dokumenata NDH, koji pobijaju revizionističke teorije o odnosu prema Srbima, Đurić ocenjuje da, nažalost, "njima polazi za rukom negiranje, jer imaju jaku državu u odnosu na Srbiju, koja nije zainteresovana za svoju prošlost".

"U Srbiji, a bojim se i u Republici Srpskoj, ne postoji projekat čuvanja uspomena iz prošlosti i raščišćavanja velikih nedoumica iz bliske tragične prošlosti", smatra Đurić i upozorava da je deo politike koja se vodi iz inostranstva - "rasturanje bilo koje spone Srbije i Republike Srpske i sprečavanje da se zajedničkim snagama suprotstave reviziji prošlosti".

Direktor Muzeja žrtava genocida ukazuje da je sada na snazi i revizija priče o zatočenicima sa prostora Bosanske krajine, koji su dovedeni u leto 1942. godine u logor Staro Sajmište u Beogradu.

"To je logor koji je bio na teritoriji NDH, pod nemačkom upravom i sa kojim Nedićeva Srbija nema nikakve veze, osim što obezbeđuje hranu zatvorenicima i Nemcima, ali Srbiju optužuju da je saučesnik svega toga. I tako, kada se nađe pet ključnih stvari i izvrši revizija istorije, onda će se nametnuti zaključak da su Srbi genocidan narod", upozorava Đurić.

U svetlu suprotstavljanja revizionizmu istorije, u Srebrenici će povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata, kako navodi Đurić, biti organizovan okrugli sto o stradanju Srba srebreničkog kraja u 20. veku i to kroz tri rata – Prvi i Drugi svetski rat i rat 1992-1995. godine.

Skup je planiran uoči Vidovdana ove godine povodom otkrivanja spomenika majoru Vojske Kraljevine Srbije Kosti Todoroviću, poreklom iz tog kraja, koji je poginuo 1914. godine.

"Nema potrebe ispravljati priče o zločinima iz Drugog svetskog rata i govoriti da li su se desili ili nisu. Problem je samo da li dozvoliti interpretaciju ili snagom argumenata reći: `Ne možete više o tome da pričate, jer je sve kristalno jasno", poručuje Đurić, koji smatra da se revizionizmu mora suprotstaviti snagom činjenica i argumenata, koje bi bile predstavljene relevantnim institucijama u svetu, a jedan od načina jeste i formiranje memorijalnog centra na Starom Sajmištu, po uzoru na izraelski "Jad Vašem".

"Ako je svaki stranac koji dolazi u Izrael obavezan da ode u `Jad Vašem` i ako to isto preslikamo u Srbiju, svaki stranac bi na putu od aerodroma do centra Beograda mogao da svrati i vidi muzej žrtava genocida u kojem bi se prikazala priča o Starom Sajmištu, odnosno o sudbini Srba u Drugom svetskom ratu", zaključuje Đurić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.02.2014. 20:33
Ovi kroati najgori od svih Srba. Ja takvu mrznju nikad nisam video
Ponedeljak 03.02.2014. 20:40
а уснија рече да ће му требати њихова помоћ да промени србију ?? је/ем те судбино, што га не завеја у оном снегу....
Utorak 04.02.2014. 01:33
Snaga Jad Vasema nije u memorijalnom centru nego u Jevrejskoj naciji a njena snaga u najcelicnijoj drzavi sveta - Izraelu. Mi nismo ni nacija ni drzava. Uzeli su nam i jedno i drugo 1918, to jest 1903. kad smo sklopili pakt sa djavolom. Smrt u goletima Albanije, srbokatolicke ustase i komunizam su samo posledice. Vas matori i nedostojni Kodza bi bas voleo da gresi. P.S. Srbi katolici tzv Hrvati su u svakom slucaju najljigavija gamad i otpad Srpskoga naroda. Tu ne mislim na par iskrenih i nesrecnih pokajnika koje poreklo non-stop vraca na ovaj srpski portal.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online